adieu


A - Als tussenwerpsel

adieu 1.0

(formeel)

tussenwerpsel waarmee men afscheid neemt van iemand of van meerdere personen; als afscheidsgroet gebruikt woord; vaarwel

Algemene voorbeelden


'Weet je zeker dat je niet mee wilt?' vroeg hij. 'Ja, ik weet het zeker.' 'Oké. Ik zie je binnenkort nog wel.' 'Oké.' 'Adieu,' en vróem! Weg was Howie.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

Zijn lippen bewogen en steeds met de ogen toe: 'Adieu, Thomas,' sprak hij zeer zacht, 'ik word geroepen, ik ga terug naar mijn oorsprong.'

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Soms denk ik: Gooi al die bommen maar. Laat maar los. Dan is het hier afgelopen. Fini. Good-bye. Adieu. Moge de kakkerlakken deze aardkloot erven.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

'Ik wil nog wel graag grootvader worden, als het even kan.' 'O.k.,' zei Sandra met een zingende intonatie, 'het is weer zo ver... adieu, pa, ik bel nog wel.' 'Dag schat, ga maar. En zorg dat je weg bent uit dat huis, tegen de tijd dat er een inval komt.'

De aanslag, Harry Mulisch,

Zij blijft alleen achter. In de schijn waar het garage- en het koplampenlicht samen vloeien, ziet hij haar slanke gedaante. Aphrodite adieu! Zij wuift vooraleer de nacht hen scheiden zal.

De verdwazing, Andreas Roels,

In de zomer, als ze in de tuin aan de achterkant van het huis de dode rozen wegknipte, keek ze altijd op, en leek hun huis een trein die begon te rijden en was Edu een man die vanuit het raampje met zijn zakdoek zwaaide naar een geliefde op het perron. Vaarwel. Adieu. Goodbye.

Blauwbaard, Pauline Slot,

In naam van R.T.M en de autosport mag ik afscheid nemen. Adieu koereur Philip, het ga je goed, we zien elkaar terug wanneer ook voor ons de zwart-wit geblokte vlag valt.

http://www.rtm-racing.be/ned/philip.html

Combinatiemogelijkheden


in de zin


  • 'adieu' prevelen

Onder de stationsklok prevelden we adieu, en ik moest nog rennen om de laatste trein te halen naar Den Haag.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Vaste verbindingen


adieu 2.0

(formeel)

in toepassing op zaken, soms ook personen: als afscheidsgroet gebruikt woord waarmee men als het ware afscheid neemt van iets wat of iemand die gaat verdwijnen; vaker in het bijzonder ook, als uiting van teleurstelling of ergenis, omdat men noodgedwongen afstand moet doen van iets of iemand: weg met het genoemde; zeg maar dag tegen het genoemde; vaarwel

Algemene voorbeelden


Adieu Courant. Dit is de laatste aflevering van onze dagelijkse Courant. Vanaf morgen, 1 maart, verschijnt op deze plaats een nieuwe rubriek. Over de details bewaren de samenstellers een strikt stilzwijgen.

De Standaard,

We zijn getrouwd en ik heb mijn appartement in Salzburg en mijn functie in München opgegeven om me in Vlaanderen te vestigen. - Adieu internationale carrière!

De Standaard,

Dat askruis op aswoensdag, de dag na vette dinsdag als alle kookpotten werden leeggemaakt, luidde het begin in van zeven magere weken. Adieu pannenkoeken van Lichtmis (Geen vrouwke zo arm, of met Lichtmis maakt ze haar panneke warm). Vaarwel wallebakken en potverteren. Vandaag begint soberheid zijn kamp tegen overdaad.

De Standaard,

Voor Véronique Dugailly is, althans in de technische nummers, de tijd van de makkelijke titels definitief voorbij. Een gebrekkige voorbereiding en pats, adieu slalom. Cathy Mardulier was gewoon ongenaakbaar en liet Brigit Van Son twee en Dugailly liefst drie seconden achter zich. Een hoopgevende prestatie meteen om het Belgische skiën nieuw leven in te blazen.

De Standaard,

Uiteindelijk bleven slechts drie van de zware hindernissen. Obstakels die zelfs te zwaar bleken voor Jos Lansink en John Whitaker. Het scorebord flitste tweemaal op met telkens vier strafpunten. Adieu achttien miljoen. De barrage voor het prijzengeld van de dag (2,8 miljoen) was in feite een anticlimax.

De Standaard,

Ze was te moe om te voelen hoe moe ze was. Of om voor haar huwelijk te vechten. Alles was afgelopen. Adieu Bombay, adieu cinema, adieu man.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Het was na de middag. Ik lag op bed te rusten toen Mireille plots mijn kamer binnenglipte. 'Une surprise,' en ze kwam naast me liggen. Hoe kon ik weten dat ze zou spijbelen? Adieu, siësta!

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Ik ben moe en besluit een kwartier later naar bed te gaan. Adieu tijd voor mezelf, adieu tijd voor elkaar.

http://www.ouders.nl/xinz9905.htm

Vaste verbindingen


zeg maar adieu tegen iets

B - Als zelfstandig naamwoord

adieu 1.0

laatste groet; afscheidsgroet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adieu…

is een groet

      Algemene voorbeelden


      Het regent als we Lisbon (Ohio) binnenrijden. Een relikwie van een dorp, met louter fraaie huizen tussen de krachtige bomen die de straat afzomen. Achter vele ramen flikkeren kaarsjes, bedoeld als een groet van welkom en tevens een adieu voor de passerende reizigers.

      De Standaard,

      adieu 2.0

      het voor enige tijd of voor altijd afscheid nemen van iemand of iets; afscheid

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een adieu…

      is een afscheid

          Algemene voorbeelden


          De tentoonstelling en de publicaties zijn [...] opgevat als "een hommage" en "een feestelijk afscheid" van een gebouw dat leegstaat en al gedeeltelijk gesloopt is, een adieu in de overtuiging dat de glorietijd van de Martinitoren toch niet terugkomt.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een langgerekt adieu
          • een onherroepelijk adieu

          De streek waar hij met zijn moeder woonde, was toen nog een zee van kleine, jonge valleien, rijk aan sappig gras. De boeren kwamen er hun koeien weiden en in het voorjaar zwermde er een wolk van bijen rond de meidoorn. De moeder zette korven en zwierde honing. En terwijl ze dat deed, begon ze zich te oefenen in afscheid nemen. Zo zal ik 't voortaan arrangeren, dacht ze, alsof dat fijne leven van ons niet meer dan een veels te langgerekt adieu is.

          Reeuw, Kamiel Vanhole,

          Ze voelde haar vertrek aan als een onherroepelijk adieu en ze wist dat ze, hoe dan ook, tekort geschoten was.

          Het hooglied, Valère Depauw,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: aan

          • een adieu aan iets

          Met het adieu aan de beroemde boxermotor, zet Alfa Romeo een punt achter een ferme brok autogeschiedenis.

          De Standaard,

          voorafgegaan door naamvalsgenitief


          • iemands adieu

          Moret's adieu in de Wijk. De heer W.W.F. Moret heeft gisteravond afscheid genomen als lid van de gemeenteraad van de Wijk. Hij heeft hierin voor de VVD bijna zeventien jaar zitting gehad en heeft zich ook enige jaren als wethouder zeer verdienstelijk gemaakt.

          Meppeler Courant,