doei


doei 1.0

((vooral) in Nederland,informeel)

tussenwerpsel waarmee men afscheid neemt van iemand of van meerdere personen; als afscheidsgroet gebruikt woord; ajuus; aju

Algemene voorbeelden


Zij gaf mij drie zoenen op de wang. 'Doei. Ik moet nu echt gaan. Maar ik zie je volgende week. Wel komen hè.'

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

'Weet je wat, geef me vijf minuten en dan bel ik je terug, oké?' 'Laat de telefoon dan drie keer overgaan, leg neer en bel opnieuw. Ik wil niet de kans lopen dat ik ineens haar moeder aan de lijn krijg of zoiets. Oké?' 'Ojee, het lijkt James Bond wel.' Hij giechelde. 'Geen probleem, Nick. Tot zo, doei.'

Crisis four, Andy McNab,

'Zeg Sarah gedag van me. Doei.' De deur viel achter hem dicht.

Crisis four, Andy McNab,

'Zo noemen we onze mensen bij de zorg, cliënten. U bent er een. Wen er maar aan. Het zal niet anders meer zijn. Doei!' En weg is Aletta Jacobs.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

In Zeeland, bleek vrijdag, komt men vooral voor de mens De Winter. "Heb je je haar geknipt?" vraagt een meisje op de Stedelijke Scholengemeenschap Middelburg aan de schrijver. "Jammer! Doei!" Leon de Winter kan haar na twee uur en bijna 150 leerlingen alleen nog maar verbluft nakijken.

NRC,

"Doei, tot de volgende keer en nog een heel fijne avond..."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


in de zin


 • doei doei

Je kent hem vast wel, de reclame van een autoverzekeringsmaatschappij waarin de gebroeders Tim en Tom Coronel te zien zijn. Aan het eind van de reclame spreken de broer de inmiddels bekende tekst: "Ok, doei doei!" uit.

http://www.radio10.nl/headlines/ringtone-tim-en-tims-ok-doei-doei/

 • doei hè

Ze stond op, kleedde zich aan, zei: 'Doei hè' en vertrok.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

 • 'doei' en 'hoi'
 • 'houdoe', 'doeg', 'doei' of 'hoie'

Mensen die 'doei' zeggen of 'hoi' als ze weggaan, mensen die het hebben over 'absoluut een stukje helemaal toppie' als ze bedoelen dat ze iets kunnen waarderen, stonden niet boven aan mijn bewaarlijst. Tot ik plotseling zelf ook 'doei' en 'hoi' ging zeggen, eerst als vervreemdend grapje en later achteloos onnadenkend.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Het lijkt wel een beetje op de standaard openingszin: 'Hey, hoe gaattie?'. Niemand verwacht na het stellen van deze vraag dat je een volledig verslag krijgt van de psychische, fysische, sociologische en financiële gesteldheid van de ander. Misschien is het wel net zo met "en doe de groeten aan...". Het lijkt niet meer dan een afstel van afscheid. Het onverbiddelijke houdoe, doeg, doei of hoie komt toch. De groeten zijn dus eigenlijk pre-groeten: 'doe de groeten thuis' volgt altijd door een slotgroet.

http://www.deprutsers.nl/consternatie19.html

 • 'doei' zeggen

Mensen die 'doei' zeggen of 'hoi' als ze weggaan, mensen die het hebben over 'absoluut een stukje helemaal toppie' als ze bedoelen dat ze iets kunnen waarderen, stonden niet boven aan mijn bewaarlijst. Tot ik plotseling zelf ook 'doei' en 'hoi' ging zeggen, eerst als vervreemdend grapje en later achteloos onnadenkend.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

 • 'dag' en 'doei'
 • 'dahag' en 'doei'

In het afscheid onderscheidt de Mexicaan zich ook gunstig ten opzichte van het Nederlandse "da-hag" en "doei", of van het vrijblijvende "Have a nice day" van de Amerikanen. In Mexico zeg je "Que le vaya bien": dat het u goed moge gaan. Met zo'n wens ga je weer gesterkt op pad.

NRC,

 • nou, doei

'Ik heb gehoord,' teemt Albèr tegen Lena, 'dat hij geen uitkering krijgt omdat hij zelf zijn ontslag heeft aangeboden. Sneu hè? Nou doei.' En hij beent met grote passen weg.

Een soort Engeland, Robert Anker,

'Nou doei, dag schat, dag Debbie, bedankt hè? Tot over een week. Daag.'

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

 • het onvermijdelijke 'doei'
 • het walgelijke 'doei'

Vaste meisjesregels zijn Doe mij een marlborootje van jou en ze eindigen hun mobiele telefoongesprekken steevast met een keer of drie is goed en het onvermijdelijke doei.

http://www.hekwerk.nl/youp/index.asp

Het walgelijke doei is voor het eerst aangetroffen in 1975. Dat was een jaar nadat een streaker zich naakt in de krant vertoonde.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Woordfamilie


Als deel van een samenstellende afleiding


doei 1.1

((vooral) in Nederland,informeel)

in toepassing op zaken: als afscheidsgroet gebruikt woord waarmee men als het ware afscheid neemt van iets wat gaat verdwijnen; in het bijzonder ook, als uiting van teleurstelling of ergenis, omdat men noodgedwongen afstand moet doen van iets: weg met het genoemde; zeg maar dag tegen het genoemde; vaarwel

Combinatiemogelijkheden


in de zin


 • doei carrière

Ze wilde carrière maken maar tijdens een functioneringsgesprek maakte ze een fout. Ze ging in discussie met het afdelingshoofd, want hij vond haar naam zo moeilijk. 'Niet moeilijk, anders bedoelt u', zei ze. Ze kreeg vervolgens het verwijt dat ze 'moeilijk deed' over iets onbelangrijks. 'Een naam moeilijk noemen is niet hetzelfde als deze anders noemen. Het eerste is negatief bedoeld en het tweede neutraal'. Dit ging er bij het afdelingshoofd niet in en ze kreeg het predikaat van "conflicterende persoon". Doei carrière.

http://www.slutzky.nl/artik.htm

 • doei doei dure autoverzekering

Doei doei dure autoverzekering! Neem jij ook afscheid van je oude autoverzekering?

http://doeidoei.nl/

doei 2.0

((vooral) in Nederland,informeel,soms)

tussenwerpsel waarmee men iemand of meerdere personen begroet; als begroeting gebruikt woord; hoi

Combinatiemogelijkheden


in de zin


 • iemand begroeten met 'doei'

Mensen die 'doei' zeggen of 'hoi' als ze weggaan, mensen die het hebben over 'absoluut een stukje helemaal toppie' als ze bedoelen dat ze iets kunnen waarderen, stonden niet boven aan mijn bewaarlijst. Tot ik plotseling zelf ook 'doei' en 'hoi' ging zeggen, eerst als vervreemdend grapje en later achteloos onnadenkend. En nu zelfs Tip mij 's ochtends begroet met 'doei' zal ik dat woord nooit meer onheus bejegenen. Het grappige aan taalergernissen is dat je chagrijn door de tijd kan worden ingehaald.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

doei 3.0

((vooral) in Nederland,informeel)

tussenwerpsel waarmee men iemand te kennen geeft dat hij iets niet wil doen, niet bereid is iets te zeggen of ergens op in te gaan, ergens niet in gelooft e.d.; als afwering gebruikt woord; bekijk het maar; toedeloe; toedeledoki

Algemene voorbeelden


'Had Wouter me verteld dat ik hem moest gehoorzamen, dan was het gewoon van doei!' Wouter glimlacht, 'Je moet je ego de baas niet laten spelen. Samen met Gods liefde komen we er wel.'

http://www.leidenuniv.nl/mare/,

Combinatiemogelijkheden


in de zin


 • dikke doei doei

Dikke doei doei 1 dat je ergens geen zin in hebt... dus als iemand zegt doe is dit en jij geen zin hebt zeg je ja dikke doei doei.

https://straatwoordenboek.nl/letter/D/dikke-doei-doei

 • dikke doei zeggen tegen iets

Gelderland zegt 'dikke doei' tegen Duitse tolplannen. Duitsland is druk bezig om de tolplannen door te voeren. Daardoor zouden wij, als Gelderlanders, ook tol moeten betalen als we over de Duitse snelweg willen. Maar als het aan de inwoners van Gelderland ligt, gaat dat toch echt niet gebeuren.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2126655/Gelderland-zegt-dikke-doei-tegen-Duitse-tolplannen,

 • ja, doei

Huh?? Amsterdam?? Dit klopt niet. Ik kijk op m'n reisschema van 9292 en die wil me via Amsterdam de HSL (met toeslag) laten nemen naar Rotterdam. Ja doei! Dat is via Rome naar Parijs!

http://www.2marry.nl/het-provinciaaltje-2/,

We lachten allemaal heel hard. Ik wist niet dat meisjes ook zoiets doen. Ja hoor, zei Kasper, met een vibrator doen ze het. Ach ga weg, idioot, zei Sven. Hoe dan? zei Kasper. Ja, doei, zei Sven. Ga je er met je vinger in? vroeg Kasper. Nee, natuurlijk niet, zei Sven. Is het fijn om te doen? vroeg ik. Ja hoor, zei Sven.

Vriendschappen, Jochen Arsleven,

'Met wie ben ik dit jaar eigenlijk genomineerd? Want vorig jaar dacht ik: ja doei, dat ga ik dus nooit winnen.'

http://www.elle.nl/lifestyle/interviews/a417653/ja-doei-dat-ga-ik-dus-nooit-winnen/,

 • doei, schatje

Ik stond daar voor aap, dacht hij. Zij zette mij voor aap. Doei, schatje. Braaf zijn, hoor. Toedeloe.

Verborgen schade, Aster Berkhof,