afasiepatiënt


afasiepatiënt 1.0

iemand die aan afasie lijdt; patiënt met afasie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afasiepatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan afasie

  Algemene voorbeelden


  Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linkerhersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt. Niet alle functies zijn altijd even zwaar getroffen. Ook kan de taalstoornis wisselvallig zijn: woorden die iemand op het ene moment niet te binnen schieten, kunnen in een andere situatie moeiteloos over de lippen komen. Afasie is het ernstigste direct na de beschadiging. Tot ongeveer een half jaar erna treedt spontaan herstel op. Logopedie bevordert het herstel, maar volledig herstellen is meestal niet mogelijk. Wel kan een afasiepatiënt beter leren omgaan met de beperkingen.

  http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

  De SVB verleent diensten aan: blinden, slechtzienden, woordblinden, anderen (bv. afasiepatiënten, motorisch gehandicapten).

  http://www.svb.nl/svb/svb_info.htm

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • bijeenkomsten voor afasiepatiënten

  Nog even vermelden dat er een keer per maand bijeenkomsten worden georganiseerd voor afasiepatiënten, onder leiding van een logopedist, die bijdragen tot de verbetering van de sociale integratie van patiënten die communicatieproblemen hebben.

  http://www.chu-brugmann.be/NL/ziekenhuis/revalidatie.html

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding