afzichtelijk


afzichtelijk 1.0

zo lelijk dat men geneigd is de blik af te wenden; verschrikkelijk lelijk

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • afzichtelijke kleren
 • afzichtelijke meubels
 • een afzichtelijk beeld
 • een afzichtelijk gebouw
 • een afzichtelijk monster
 • een afzichtelijke tronie

Deze overdrijving van de vrouwelijke secundaire geslachtskenmerken leverde soms humoristische, soms afzichtelijke en vaak mooie kleren op.

NRC,

Maar wie hem bezocht in zijn met boeken volgepakte, met afzichtelijke meubels ingerichte appartement vergat al gauw de naargeestige omgeving, de geur van ongeluchte bedden en het uitzicht op de ziekelijk bleke borst en buik van de gastheer.

NRC,

Ze parkeerden het voertuig aan de achterkant en liepen door de hoofdingang naar binnen, langs 'The Family Group', een beeldhouwwerk van Bernard Rosenthal. Simons was er al vele malen langsgekomen, maar hij bleef het een afzichtelijk beeld vinden.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Wie al dan niet als Europeaan naar de Europese hoofdstad Brussel afzakt, vindt niets van zijn bejubeld continent terug, tenzij dan een paar meestal afzichtelijke gebouwen, waar de vele goede architecten die Europa rijk is, niet aan te pas kwamen.

De Standaard,

Men verkleedt zich in een griezelig spook of een afzichtelijk monster, er worden pompoenen gesneden, de kinderen spelen er het "trick or treat" spel en uiteindelijk is het feest door de jaren heen geëvolueerd naar een groots en vooral gezellig familiegebeuren.

http://www.oostende.be/Toerisme/Halloween/halloween.htm,

Hij kon zich best vermomd hebben en onder de nette grijze baard en de pet met oorflappen zou een afzichtelijke tronie kunnen schuilen.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

met bijwoord


 • afzichtelijk dik
 • afzichtelijk lelijk
 • afzichtelijk misvormd

Mijn vergaande preutsheid, vanwege het afzichtelijke dikke lijf en de kleine onbekwame kinderlul die daar zo belachelijk mee kontrasteerde, zou hier bruusk worden afgebroken.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Ik zal u één ding zeggen: zelfs als het gebeurt dat ik, nadat ik heel Tokio plat heb gelopen om haar te zoeken, haar ook als bij wonder terugvind, en zij blijkt onmiskenbaar veranderd, afzichtelijk lelijk desnoods, en ze wil van mij niks meer weten, zelfs dan nog is het goed wat ik doe!

Koud, Geertrui Daem,

Al spoedig komt het echtpaar erachter dat de man iets tragisch te verbergen heeft en dat "iets" is ... zijn afzichtelijk misvormde echtgenote.

De Standaard,

met werkwoord


 • afzichtelijk vinden
 • afzichtelijk zijn

Je wordt van verheven gevoelens bezield bij de aanblik van wat te groot is voor het mensenverstand: de oceaan, de woestijn of de piramides. Die zijn bepaald niet mooi. De zee en de Alpen werden voordat het sublieme in de mode kwam zelfs afzichtelijk gevonden en door hun gevaarlijkheid afstotelijk.

De geëngageerde dienstweigeraar, J.P. Guépin,

'Een jongen.' Ondanks mijzelf zei ik er achteraan: 'hij is afzichtelijk.' Er viel een stilte. 'Oh, alle pasgeboren babies zijn lelijk,' zei Mr. Birch, met een bewonderende blik op het wezen dat deze bewering logenstrafte.

Melk, Ethel Portnoy,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


afzichtelijk 2.0

niet om aan te zien omdat het verschrikkelijk is; verschrikkelijk; afschuwelijk

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • afzichtelijke beelden
 • afzichtelijke misdaden
 • afzichtelijke omstandigheden
 • een afzichtelijke grijns

Tegelijk schoten door zijn gedachten afzichtelijke beelden van Dagon, Léviathan, Beëlzebub, het zevenkoppig monster uit de Openbaringen, heldere beelden van nog andere manifestaties van het Kwaad.

Weerloos, Jan Siebelink,

Een van hun geliefde dekmantels is de moraliteit van het "altruïsme". Onder deze dekmantel is, sinds oude tijden, een onuitputtelijke rechtvaardiging geput voor de meest afzichtelijke misdaden tegen de mensheid.

http://www.libertarian.nl/objectivisme/objectief13.htm,

Op de foto's uit Tsjetsjenië, Haïti en Rwanda staan mensen. We kijken ze soms recht in de ogen, we kennen ze niet. We zien ze sterven onder afzichtelijke omstandigheden, die we niet goed begrijpen.

NRC,

In haar ogen lag een doffe gloed, de glimlach was veranderd in een afzichtelijke grijns. De afschuw die hij voelde, vermengd met de aantrekking naar dat geheimzinnige, met de schaamte om wat hij gezien had, was hij nooit helemaal meer kwijtgeraakt.

Weerloos, Jan Siebelink,

met bijwoord


 • afzichtelijk overdreven
 • afzichtelijk vriendelijk

Ze schreeuwen voortdurend de kronkels in hun lijf of moeten steeds opnieuw afzichtelijk overdreven stikken van de lach.

NRC,

De heer Krips heeft dat afzichtelijk vriendelijk Oostenrijkse over zich, wat voor mij geassocieerd is met walsen, schrammelmuziek, dirndl, een hoog gemütlich nazi-percentage. maar Krips mocht tijdens de oorlog niet dirigeren en Mozart laat hij prachtig spelen.

Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

met werkwoord


 • afzichtelijk zijn

Over de wedstrijd was de Amerikaan uit Lansing, Michigan kort en krachtig. 'Het was geen tennis, het was afzichtelijk. De wind bepaalde waar de bal viel. Ik kon er misschien iets beter mee overweg dan Washington. Daarom won ik.'

Meppeler Courant,

De show, waarin de deelnemers in survival-outfit in een survival-kamp proberen de natuur te trotseren - gadegeslagen door een tv-crew van driehonderd personen - is afzichtelijker dan Big Brother, vinden velen. Niet alleen wegens de krankzinnige toeren die de prominenten moeten uithalen.

http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2004/01/85573.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding