artisanale bakker


artisanale bakker 1.0

((vooral) in België)

bakker die dagelijks op ambachtelijke wijze volgens eigen receptuur vers brood (en vaak ook banket) bakt van kwalitatief hoogstaande grondstoffen

Algemene voorbeelden


InSites Consulting peilde afgelopen maand in opdracht van VLAM naar het imago van de artisanale bakker. Daaruit blijkt dat bijna 90% van de ondervraagden de bakker 'de specialist voor brood en banket' vindt en 'een echte vakman'.

http://www.pers.vlam.be/detail.phtml?id=171,

Het is feest bij Huis Avalanche in de Kerkstraat in Wenduine. Uitbaters Stephanie en Peter Bossier kregen immers te horen dat hun patisserie bij de vijf finalisten is om de jaarlijkse Bakery Management Award in de wacht te slepen. De ondernemersprijs wordt dit jaar al voor de derde keer uitgereikt. De initiatiefnemers willen op die manier succesvolle artisanale bakkers bekronen en hen tot voorbeeld stellen van hun collega-bakkers.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=VA3AJCSD,

artisanale bakker 2.0

bakkerij die dagelijks op ambachtelijke wijze volgens eigen receptuur vers brood (en vaak ook banket) vervaardigt van kwalitatief hoogstaande grondstoffen

Semagram


Een artisanale bakker…

is een bakkerij

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vervaardigt brood op ambachtelijke wijze

  Algemene voorbeelden


  Wat maakt een artisanale bakker zo speciaal? Kwaliteit en versheid. Daar mag hij niet op afdingen. Ze gebruiken de beste bloem, de beste boter en zelfgemalen amandelen voor de frangipane. Wat gebakken is, gaat van de oven rechtstreeks naar de toonbank.

  De Standaard,

  Wie toch nog een baguette tegen 9 (Belgische) frank wil verkopen, moet zijn klanten informeren dat het niet om een ambachtelijk gebakken brood gaat. Er wordt vanuit gegaan dat een echt stokbrood minimum 12 frank kost gezien de prijs van de grondstoffen en de bereidingswijze van een artisanaal brood. Het echte, oude Franse stokbrood is op de terugweg. De artisanale bakkers produceren nog slechts 75 procent van de stokbroden.

  De Standaard,