bakkerij


bakkerij 1.0

het bakken van brood (en vaak ook banket); ook: de handeling van het bakken; het bakken
Ook in toepassing op het bakken van brood (en banket) als ambacht.

Semagram


Bakkerij…

is een vaardigheid; is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Ruim een eeuw waren de monniken van de Achelse Kluis voortrekkers in de primaire sector van landbouw en veeteelt (modelhoeve met vele "eerste prijzen") en ambachten (bakkerij, kaasmakerij, schrijnwerkerij, drukkerij en koperslagerij).

   http://www.achelsekluis.be//res800_600.html

   Sommige jongeren gaan deeltijds werken in kleine bedrijfjes (schoonmaak ...) of in het beroep dat ze leren (bakkerij, beenhouwerij) om een deel van de schoolkosten te betalen.

   http://www.welzijn.net/Weldoc/Onderwijs_niet_kosteloos.htm,

   Combinatiemogelijkheden


   met substantief ervoor


   • de afdelingen bakkerij
   • de opleiding bakkerij

   De afdelingen bakkerij, fotografie en bloemschikken zullen zo spoedig als het wettelijk kan, omgevormd worden tot modulaire opleidingen.

   http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

   In de opleiding bakkerij moet een zeer uitgebreid gamma bakkerijproducten aan bod komen zodat afgestudeerden ook nog meer dan voorheen echte vakmensen worden die creatief op de veranderende consumentenbehoeften kunnen reageren of er op vooruitlopen.

   http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   bakkerij 1.1

   (verouderend)

   winkel of bedrijf waar wordt gebakken; winkel of bedrijf waar iets wordt vervaardigd

   Semagram


   Een bakkerij…

   is een bedrijf

     Algemene voorbeelden


     In 1633 besloten de gleybakkers Hendrick Dircxsz uit Harlingen en Hendrik van den Heuvel uit Rotterdam, samen met de Harlinger wijnhandelaar Jan Adamsz Gipson, een bakkerij in tegels en diggelwerk op te starten.

     http://www.fries-aardewerk.nl/janhouter1.html

     bakkerij 2.0

     winkel of bedrijf waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht of vervaardigd; winkel of bedrijf van een bakker; bakkersbedrijf; bakkerswinkel
     Ook in toepassing op een winkelafdeling, bv. van een warenhuis, waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht en op een winkel met een inrichting zoals een koffiehoek of buffet die de gelegenheid biedt iets lekkers ter plaatse te consumeren.

     Semagram


     Een bakkerij…

     is een winkel; is een bedrijf

     • [Functie] verkoopt brood en vaak ook banket

      Hoofdsemagram: winkel


      Algemene voorbeelden


      Rond een uur of één 's middags zit de dag erop voor Stam. "Voordat ik naar huis ga, zorg ik ervoor dat de bakkerij opgeruimd en schoon is [...]." Tegen het weekend krijgt Stam het drukker. "Klanten kopen dan meestal voor een paar dagen in. Ik bak dan aanzienlijk meer dan in het begin van de week. Datzelfde geldt voor de feestdagen. Dan werk je soms echt onder tijdsdruk." Stam werkt in de bakkerij samen met vier andere bakkers.

      http://werk.net/

      Ik rook ergens de geur van vers brood en via een binnenplaats kwam ik bij een bakkerij. De bakker, wit van het meel en met slaperige ogen, haalde net de warme broodjes uit de oven.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      Vrijwel elk onderzoek waarin mensen wordt gevraagd wat ze het lekkerst vinden ruiken, levert steevast hetzelfde antwoord: de geur van versgebakken brood. Die heerlijke geur is gelukkig niet meer voorbehouden aan de bakkerij. Wie voorgebakken brood koopt, haalt in feite de bakkerij in huis. Voorgebakken brood is al gaar; alleen de korst heeft nog geen kleur. Het is juist die laatste fase, het licht bruinen en knapperig bakken van de korst, die deze onmiskenbare geur verspreidt.

      http://www.brood.net/gesc_00.cfm

      Zodra ik voet op Franse bodem zet, wil ik altijd zo snel mogelijk naar een bakkerij of patisserie. Daar is altijd rijsttaart te krijgen en van alle typisch Franse patisserie behoort tarte au riz tot de lekkerijen die ik steevast in een kartonnen doosje laat stoppen.

      NRC,

      Om de afronding van de verbouwing te vieren, en omdat het personeel van Nijstad dan terug is uit Limburg na een cursus voor vlaaienspecialisten, houdt de bakkerij volgende week een vlaaienfestival.

      Meppeler Courant,

      Bakkers hanteren een te lage verkoopprijs. Brood is nog steeds te goedkoop. Dat is één van de conclusies uit het tweejaarlijkse onderzoek dat het NBC (Nederlands Bakkerij Centrum) uitvoert onder bakkersbedrijven.

      http://www.markt-handel.com/nieuws/0283.htm,

      Op de drempel van de bakkerij werden we stil, want voor Gaby hadden we veel respect. Je kon aan haar gezicht zien dat ze weinig sliep. Ze had wallen onder haar ogen en zorgen om haar mond. 's Nachts hielp ze haar man, die wij alleen bij daglicht zagen als hij 's middags met zijn bestelwagentje zijn broodronde deed. Gaby en haar bakker werkten altijd, en altijd hard.

      Broere, Bart Moeyaert,

      Bakkerijen zijn toegerust om diverse variëteiten brood te vervaardigen. Veelal wordt in de branche onderscheid gemaakt naar het ambachtelijk bedrijf en het industrieel bedrijf. Bij het ambachtelijk bedrijf moet worden gedacht aan ondernemers - uit het midden- en kleinbedrijf - die een productieruimte met winkelverkoop rechtstreeks aan de consument hebben [...]. Het industrieel bakkersbedrijf werkt veelal in ploegendiensten en met zogenaamde continu-ovens.

      http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

      In de jaren 60 waren er nog 10.000 bakkerijen, inmiddels is dit aantal teruggelopen naar 3.000. De Nederlander eet nog wel 60 kg brood per jaar, maar haalt dit steeds vaker bij de supermarkt.

      http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=31134,

      Zaken als croissanteries, bakkerijen, vishandelaren of traiteurs kunnen volgens de nieuwe omschrijving een zitgelegenheid van maximaal 1,5 meter diep en vier meter breed hebben, maar wel direct aansluitend op de gevel van hun zaak.

      http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=25331,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een bakkerij drijven
      • een bakkerij runnen

      Maar moeder dacht er zo niet over. Voor haar was vader de man die de bakkerij dreef, die ons gezin een zekere welstand bezorgde, de man die haar bed deelde en die de vader van haar kind was.

      Wij, heksen, Roger Pieters,

      Toen Jan stierf, bleef ik achter met drie kinderen en de bakkerij [...]. De bakkerij wilde ik verder drijven. Ik nam Ryckewaert Schroo, een meester-bakker, in dienst [...]. Toen hij bij mij kwam inwonen (hoe kan een bakker anders zijn beroep uitoefenen), was hij een schuchter, in zichzelf gekeerd man [...] en tot weinig anders dan tot bakken in staat.

      Wij, heksen, Roger Pieters,

      Een groep van 28 leerlingen van de hoogste groep van de openbare basisschool 't Oelebröd uit Ruinen maakte woensdag kennis met het beroep van bakker. Onder leiding van vrijwilligers gingen ze op bezoek bij oud-plaatsgenoten Henk en Anita Slagter, die nu een bakkerij runnen in Coevorden.

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • in de bakkerij helpen
      • in de bakkerij werken
      • in een bakkerij werken

      Ha, die mama Linda! Ze deed de winkel, hielp in de bakkerij, waste en plaste, hield de boekhouding bij, hielp me bij mijn huiswerk, verstelde mijn kleren, deelde papa's bed, en verdroeg gelaten zijn eeuwige gebrul.

      Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

      's Nachts werkt de jonge man in de bakkerij "La fleur de Bab al-Oued" en slaapt zijn broer Kader in zijn bed.

      De Standaard,

      Als brood- en banketbakker maak je brood, koek en gebak uit grondstoffen als meel, bloem, gist, kruiden, suiker, zout en roomboter. Je werkt in een bakkerij.

      http://werk.net/

      met adjectief ervoor


      • een Franse bakkerij
      • een Turkse bakkerij

      Alleen al om de overweldigend aanlokkelijke broodgeur móet je de Turkse Bakkerij Ferdinand Bol wel even binnenlopen als je in de buurt bent. Omringd door wanden vol glanzend verse Turkse broden, is het heerlijk om toe te geven aan de verleiding en lekker versgebakken brood te kopen.

      http://www.ferdinandbolstraat.com/links/335-turkse-bakkerij-ferdinand-bol.html

      • een artisanale bakkerij
      • een grote bakkerij
      • een kleine bakkerij
      • kleine bakkerijen
      • middelgrote bakkerijen

      Even verder in de dorpskern bevindt zich sinds kort een "artisanale bakkerij". Een geweldige belofte, zeker omdat ik sinds mijn verhuizing uit Brugge het West-Vlaamse brood mis. Nog geen bakker gevonden hier die dat wat ruwe, sappige brood met de tarwekorrels maar half vermalen kan aanbieden. Het werd natuurlijk een ontgoocheling: nog maar eens dat smakeloze fabrieksbrood, dat je na een dag enkel nog kan toasten.

      De Standaard,

      Stam is nu sinds een jaar chef van de bakkerij. Hij houdt zich daarom ook bezig met het inkopen van grondstoffen, het bijhouden van de voorraad en het aannemen van nieuw personeel. "Ik kan nog verder doorgroeien door bijvoorbeeld bij een grotere bakkerij te gaan werken [...]. Maar dan zit ik meer op kantoor dan in de bakkerij."

      http://werk.net/

      Ze kreeg een witte jas aan en moest tarwekransen vlechten. Dat ging vlot en het zag er netjes uit, dus de voorman keek tevreden. Al gauw vond ze de warmte en het gepraat van de vrouwen in de grote bakkerij plezierig. Zodra de voorman weg was, begon het geklets.

      Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

      Als je bakker wilt worden en het vak echt wilt leren, zorg er dan voor dat je begint bij een kleine bakkerij.

      http://werk.net/

      De Nederlandse maalindustrie verwerkt jaarlijks circa 1,7 miljoen ton tarwe tot tarwemeel en tarwebloem, bestemd voor de grote brood- en banketindustrie en voor de middelgrote en kleine bakkerijen.

      http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

      met eigennaam


      • bakkerij Fuite
      • bakkerij Houtsma
      • bakkerij Jansen
      • bakkerij Van Linden

      "Brood, daar zit wat in" een uitdrukking die wij allemaal wel kennen. Bakkerij Fuite maakt deze woorden meer dan waar, want bijna dagelijks koopt zij alleen de allerbeste grondstoffen voor het bereiden van haar grote verscheidenheid brood en klein brood.

      http://www.bakkerijfuite.nl/

      Volgens oud-hollands recept begint bakkerij Houtsma zaterdag 29 oktober in de vroege uurtjes met het bakken van de lekkernij. Vanaf ongeveer 09.30 uur begeeft een grote groep venters zich in Vollenhove en Blokzijl op weg om de oliebollen aan de man/vrouw te brengen. Tegelijkertijd begint op de Voorpoort de kraamverkoop van de oliebollen.

      Meppeler Courant,

      Albert van Dalsem, 'koekenbakker' bij Bakkerij Jansen aan de Kruisstraat te Meppel heeft vijf prijzen gewonnen tijdens de Fribava, de bakkersvakwedstrijden van het Noorden, die dit jaar in Thialf in Heerenveen werden gehouden.

      Meppeler Courant,

      Bakkerij Van Linden zocht een winkelhulp voor 's zondags.

      Calvados, Elvis Peeters,

      Vaste verbindingen


      ambachtelijke bakkerij


       Zie: ambachtelijke bakkerij

      artisanale bakkerij


       Zie: artisanale bakkerij

      industriële bakkerij


       Zie: industriële bakkerij

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      bakkerij 2.1

      gebouw waarin een winkel of bedrijf voor brood is gevestigd
      Ook in toepassing op de werkplaats van een dergelijk bedrijf.

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Specifiek 2.0 : 2.1

      Algemene voorbeelden


      Als Frank zijn auto op de parkeerplaats achter de apotheek of gewoon bij een parkeermeter langs de straat geparkeerd had, dan had de F-350 [...] die op de parkeerplaats achter de bakkerij was geladen en op weg ging naar de party van Jeremy Swindon, gebruik kunnen maken van de uitrit.

      God's gym, Leon de Winter,

      Volgens het boekje (formulering van de Reclame Code Commissie) is een Warme Bakker een bedrijf dat "dagelijks, kleinschalig, in eigen beheer, op ambachtelijke wijze, volgens eigen receptuur, in ieder stadium invloed heeft op de bereidingswijze van de producten, terwijl de verkoop in de onmiddelijke nabijheid van de bakkerij plaatsvindt".

      http://www.warmebakkers.com/worden.html

      "Het was altijd druk, mijn vader in de bakkerij en mijn moeder in de winkel. Ik werkte al jong mee, ruimde de boel op en pakte broodjes in. Als puber wilde ik daar natuurlijk niets meer van weten. Maar het werk bleef me toch trekken. Op mijn zestiende heb ik besloten om bakker te worden."

      http://werk.net/

      Even later hoort wachtcommandant Knoppel een salvo uit een tommygun. Vijf schoten. Wat hij daarna heeft waargenomen is pas vastgelegd tijdens het onderzoek van procureur Grünberg in 1949: "Ik zag tussen het Korpsbureau en de bakkerij de marinier Grift met zijn tommygun in de aanslag, terwijl ongeveer twee meter voor hem op de grond een manspersoon lag. Die ik bij belichting herkende als de man met de baard, als Van Oldenbarnevelt dus."

      NRC,

      Gisteren nog hadden een paar opgeschoten jongens Lucas van Blijdenstein een streek geleverd waar nog jaren over gesproken zou worden. Ze hadden met een touw zijn trekker vastgemaakt aan de sigarettenautomaat van bakker Vos. Lucas stond met deze of gene een praatje te maken en had er totaal geen erg in. De grap vond zijn bekroning toen de boer weer op zijn trekker stapte en flink gas gaf. Behalve de automaat trok hij een brok uit de pui van de bakkerij mee.

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      In zijn tweede boek, De kus van Esau (1991), is brood het motief. Shalev: "Brood is door de eeuwen heen hetzelfde gebleven en het speelt in bijna alle religies, mythologieën en culturele gebruiken een centrale rol. Bovendien heeft iedere nacht in de bakkerij het afsterven van het deeg en het rijzen van het brood plaats: de cyclus van leven en dood."

      NRC,

      De bakkerij werd gebouwd rond 1908 door bakker Schotmans.

      http://www.bakkerijhansdemeulemeester.be/historiek%20van%20de%20bakkerij/historiek_van_de_bakkerij.htm

      Dit is een hele mooie kerk die op een plek gebouwd is waar vroeger een bakkerij stond.

      http://www.adoptie.net/frame/at.htm

      Gist. Dat was ik vergeten. Dat in bakkerijen wordt gewerkt met gist. Je maakt een klein bolletje deeg, dekt het toe, en na een uurtje in de warmte is het uitgedeind, tot het driedubbele van eerst. Ik had er niet aan gedacht dat de bakkersvrouw mijn liefde zou doen gisten. Maar het gebeurde.

      Dix heures et demie du matin en hiver; Voorleesverhaal; Over parelvliegers en doodshoofdvlinders, Hilde De Smedt,