bakker


bakker 1.0

iemand die voor zijn beroep brood (en vaak ook banket) bakt en verkoopt; broodbakker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bakker…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] bakt en verkoopt brood (en vaak ook banket) voor zijn beroep
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

  Algemene voorbeelden


  Desem is zuur geworden deeg. De bereidingswijze is eenvoudig. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Als na een paar dagen de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten het beslag doet opborrelen en een friszure geur laat verspreiden is het desem klaar voor gebruik.

  http://www.brood.net/gesc_00.cfm

  Ik rook ergens de geur van vers brood en via een binnenplaats kwam ik bij een bakkerij. Ik stapte er binnen. De bakker, wit van het meel en met slaperige ogen, haalde net de warme broodjes uit de oven. Ik kocht er een en at het met smaak op. De bakker gaf me er een kroes water bij.

  De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

  Met de dubbele droom van voorwaarts libertijns hedonisme en radicale bestuurlijke modernisering én de terugkeer naar de wereld van de dienstplicht, de bakker en de slager die tevens raadslid zijn bedient Pim Fortuyn dus zowel de progressief als de reactionair.

  NRC,

  Eén van de charmes van dit dorp is dat er weinig verandert ... de slager blijft fantastisch kwaliteitsvlees leveren, de bakker blijft even chagrijnig en de plaatselijke bevolking blijft open en aardig.

  NRC,

  In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het is lichter van kleur en vaster van structuur. Zuidelijk roggebrood heeft een hardere korst. Vaak gebruikt men zuurdesem als rijsmiddel, net zoals de Duitsers.

  http://www.brood.net/gesc_00.cfm

  Aan de staking bij de bakkerijen van de Hema, waaraan 400 bakkers meededen, is vrijwel zeker een einde gekomen.

  NRC,

  Het is gebruikelijk dat bakkers in opleiding praktijkervaring opdoen bij een gediplomeerd stagebedrijf.

  http://www.kottier.nl/html/mainframe.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • bakker worden
  • bakker zijn

  Het verhaal gaat over een ouder echtpaar, dat bij een zoon, die bakker is, inwoont.

  Meppeler Courant,

  Marc Dooren uit Vledder gaat voor de blauwe ruitjesbroek, het witte jasje en niet te vergeten de witte muts. De vijftienjarige scholier wil bakker worden. En hij is aardig op weg, want hij vertegenwoordigt zijn school 7 juni tijdens de Nederlandse kampioenschappen brood- en banketbakken in Wageningen.

  Meppeler Courant,

  als subject bij een werkwoord


  • bakken

  Bezoekers kunnen dagelijks kennis maken met verschillende ambachten. De bakker bakt, de smid smeedt, de kapper knipt en scheert, de stelmaker bewerkt het hout.

  Meppeler Courant,

  met adjectief ervoor


  • een goede bakker
  • de plaatselijke bakker

  Behalve dat ze bij elkaar woonden, organiseerden de vaklieden zich ook nog op een andere manier: in het gilde. Zo'n gilde was een soort garantie voor het behoud van kwaliteit. Wie wilde toetreden tot bijvoorbeeld het bakkersgilde moest bewezen hebben een goede bakker te zijn.

  De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

  "Joorkin wordt een goede bakker," zei Jan. "Hij kent nu al de stiel en meer moet hij niet kennen."

  Wij, heksen, Roger Pieters,

  Deze molen is de enige van de zes molens die in de gemeente hebben gestaan die nog intact is. Na de laatste restauratie in de tachtiger jaren, wordt de molen nog regelmatig gebruikt. Van het meel bakt de plaatselijke bakker molenbrood.

  Meppeler Courant,

  in voorzetselgroep


  • de knecht van de bakker
  • de vrouw van de bakker

  We wachtten een uur maar de knecht van de bakker kwam niet meer.

  De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  In de bakkerswinkel hielp de vrouw van de bakker mij.

  Een geintje, Sal Santen,

  Meestal ging er iemand mee uit de buurt, om kolen of briketten te jatten. De knecht van de bakker aan de overkant, die vergunning had om in donker over straat te gaan, omdat hij vroeg moest bakken. Of een van de koetsiers.

  De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  Gerard Jurjens trad als kleermaker voor het voetlicht, Harm van der Linde speelde het jongste knechtje van de bakker en Lieuwe Dijkstra was de journalist, die de verwikkelingen bij wilde houden in de krant.

  Meppeler Courant,

  • het beroep van bakker

  Een groep van 28 leerlingen van de hoogste groep van de openbare basisschool 't Oelebröd uit Ruinen maakte woensdag kennis met het beroep van bakker. Onder leiding van vrijwilligers gingen ze op bezoek bij oud-plaatsgenoten Henk en Anita Slagter, die nu een bakkerij runnen in Coevorden.

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • de bakker en zijn knecht
  • de bakker en zijn vrouw

  Trots overhandigde ik het halve brood aan Matka, dat ik van de bakkersvrouw kreeg voor mijn werk. Ik had mijn eerste loon verdiend. Als 'keutelsorteerder eersteklas', zoals ik plechtig door de bakker en zijn knecht was benoemd.

  De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  Aan de overkant van de straat waren de bakker en zijn vrouw verdiept in de kassa, ze stonden voorovergebogen, en zagen niet wat er op straat gebeurde.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  bakker 1.1

  iemand die voor zijn beroep een winkel uitbaat waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht; uitbater van een bakkerswinkel, een bakkerij

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een bakker…

  is een winkelier; is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Continu verkent Zeelandia - overal ter wereld - consumentenmarkten. Dit maakt het mogelijk snel en adequaat in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Populaire smaken en voedingstrends worden vertaald in nieuwe producten en productideeën die kansen bieden aan de bakker en in de smaak vallen bij de consument.

    http://www.zeelandia.nl/web/web.nsf/web02_03_03?readform,

    Voor banket met een gelaagde, platte structuur als croissants en saucijzenbroodjes is het overigens wel mogelijk om volledig voorgerezen deeg in te vriezen. De achterliggende reden is nog onopgelost door bakkerijtechnologen. In elk geval kan de bakker op elk moment van de dag dat hij uitverkocht dreigt te raken binnen een half uur verse croissants leveren.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • bakker Bergman

    Enkele middenstanders in Havelte willen hun zaak op zondag 31 december openstellen. Het is een initiatief van onder meer bakker Bergman, die die dag nogal wat oliebollen hoopt te slijten.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bakker 1.2

    iemand die iets bakt; iemand die iets anders dan brood bakt; ook: iemand die iets vervaardigt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bakker…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] bakt of vervaardigt iets; bakt of vervaardigt iets anders dan brood
    • [Voorbeeld of specimen] bakt bv. patat, friet, oliebollen, wafels, etc.

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • een bakker van biscuits
     • een bakker van pannenkoeken

     Bakkers van voedzame biscuits, tentenmakers, expediteurs en producenten van infusen - allen hebben uitzicht op extra omzet.

     NRC,

     De vrouw, die vorige zondag werd gearresteerd, bekende inmiddels dat zij een Fransman uit Moeskroen geld gaf om haar man Roland Lefever (50), de bakker van de gekende Diksmuidse pannenkoeken, om het leven te brengen.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     bakker 2.0

     winkel of bedrijf waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht of vervaardigd; winkel waar men brood (en vaak ook banket) kan kopen; winkel of bedrijf van een bakker; bakkerij
     Op een abstracter niveau ook gebruikt als representant van de plaatselijke middenstand, in combinatie met het bepaald lidwoord de en vaak genoemd tezamen met de slager.

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een bakker…

     is een winkel

     • [Functie] verkoopt brood en vaak ook banket

      Hoofdsemagram: winkel


      Algemene voorbeelden


      Dat onze generatie gesteld is op variatie, zie je alleen bij de bakker. Wit brood, volkoren of roggebrood, rozijnenbrood, brood met 7, 10 of 13 granen, een roggeverdommeke, pistolets met sesam- of maanzaad, harde of zachte broodjes, Franse 'stokbrood', brioches,... het is slechts een kleine greep uit het rijke aanbod waaruit we dagelijks kunnen kiezen.

      http://www.bakkerijhansdemeulemeester.be/historiek%20van%20de%20bakkerij/historiek_van_de_bakkerij.htm

      Zoëven had hij nog een gezonde trek gehad. Het kon hem nu ineens niets meer schelen of hij vandaag nog wat binnen kreeg. Bij de bakker weifelde hij even. De winkel zag er warm en gezellig uit en hij was koud tot op het gebinte. Ach, laat maar zitten. Hij schuifelde al weer verder.

      Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een uitstekende bakker

      Dit is het 7de arrondissement, tussen de lnvalides en de Eiffeltoren, een van de duurste buurten van de stad, hoewel de rue Jean-Nicot (met de uitstekende bakker Poujauran) en het uiteinde van de rue St-Dominique met stockwinkels en goedkope confectie dan weer ineens een volkse indruk maakt.

      De Morgen,

      • een Franse bakker
      • een Joodse bakker
      • een Marokkaanse bakker
      • een Turkse bakker

      Op het Olympiaplein in Amsterdam zit sinds kort Le fournil de Sébastien, de eerste échte Franse bakker in Nederland! Een stokbrood is één ding, maar een echte baguette is totaal iets anders.

      http://www.good2b.nl/nieuws/art7749/De+eerste+echte+Franse+bakker.html

      De Provinciestraat is een straat met zeer gevarieerde winkels: Joodse poelier (vooraan Lange Kievistraat), een Joodse zuivelhandel, een Joodse bakker (Kleinblatt, bekend in heel de stad!), een Libanese superette (vooraan lange Kievitstr.), een Marokkaanse viswinkel, een Marokkaanse bakker, een Turkse bakker, winkel met Zuid-Amerikaanse wijnen, een Home Baking (bakbenodigdheden en cursussen, bekend in heel de stad), een Indonesisch restaurant (bekend in de stad), een Chinese take-out, een Vlaamse frituur.

      http://www.antwerpencentraal.be/kievit/kievit_gesch_art2.html

      Voor f 1.50 is nu heerlijk brood te koop bij de Marokkaanse bakker.

      NRC,

      Voor een grote Turkse bakker zijn wij op zoek naar een bakker die kennis en ervaring heeft in het bereiden van Turkse broden en specialiteiten. Het gaat oa om het bakken van Turks brood, Turkse koekjes, baklavan, simit en borek. Het betreft een fulltime baan.

      http://www.njobs.nl/vacatures-turkse-bakker.html,

      • biologische bakkers

      Het volkorenbrood van biologische bakkers is soms maar half zo groot als dat van de bakker die volop broodverbeteraars gebruikt. Toch gebruiken beiden ruwweg dezelfde hoeveelheid meel.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • naar de bakker gaan
      • naar de bakker sturen

      Ik ga naar de bakker en koop brood.

      NRC,

      Fauke is een lief kind, in het dorp kent iedereen haar, we kunnen haar probleemloos alleen naar de bakker sturen.

      De Standaard,

      • iets bij de bakker bestellen
      • iets bij de bakker halen
      • iets bij de bakker kopen
      • iets bij de bakker vinden

      Mieren. Je ziet ze zelden alleen, het zijn insecten met een groepsgeest en een uitgesproken doel. De ochtend van Biekes eerste communie was dat de immense zak vol ovenverse boterkoeken. Besteld bij de bakker, nog voor de kerkdienst afgehaald en in de broodkast gelegd.

      Sterk water, Marijke Libert,

      'Zal ik iets bij de bakker halen?' vroeg Lodewijk.

      Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

      Hier staan mensen voor duizenden guldens spullen te kopen alsof ze even bij de bakker een halfje volkoren halen.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      Uit de recente resultaten van een grootscheeps onderzoek met een consumentenpanel van 3.000 huishoudens blijkt dat 67 procent van het brood bij de bakker gekocht wordt.

      De Standaard,

      Brood koop je bij de bakker, vlees bij de slager en een telefoonabonnement haal je bij de PTT.

      NRC,

      Bij de bakker vinden we nog vormen voor speculaaskoeken.

      http://www.seyen.be/toerisme/Gidsbeurten/Algemeen/body_algemeen.html

      met ander, nevengeschikt substantief


      • bakkers, slagers
      • de bakker en de slager
      • de slager en de bakker
      • de slager of de bakker

      President Jacques Chirac brak een lans voor de kleine winkels en cafés die stadskernen en dorpen levend houden. Al lang klagen de bakkers, slagers, kruideniers en andere kleine winkeliers dat zij doodgedrukt worden door de lage prijzen van de hypermarkten die zich in Frankrijk snel verspreid hebben.

      De Standaard,

      'Ik vrees dat het geen feestmaal zal worden. De kruidenier was gesloten, en de bakker en de slager ook,' biechtte Victor op.

      De Openbaring, Tom De Cock,

      In steeds meer dorpjes verdwijnen de slager en de bakker omdat de autochtonen èn tweedehuisjes-bezitters vaak éénmaal per week boodschappen doen bij de hypermarché en aan de dorpswinkel voorbij gaan.

      NRC,

      Kwaliteit, service en goede smaak vindt de Vlaming belangrijk, niet alleen in het restaurant maar ook bij de slager of de bakker.

      http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm

      met eigennaam


      • bakker Berends
      • bakker Piet Nieborg

      Ik stond eindeloos voor de etalage van bakker Berends likkebaardend naar de taartjes te kijken.

      Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

      Bij bakker Piet Nieborg te Zwartsluis is nu ook Zweeds wittebrood te verkrijgen.

      Meppeler Courant,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      bakker 2.1

      gebouw waarin een winkel of bedrijf voor brood is gevestigd; gebouw waarin een bakkerswinkel is gehuisvest
      Ook in toepassing op de werkplaats van een dergelijk bedrijf, de bakkerij.

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een bakker…

      is een gebouw

        Algemene voorbeelden


        Intussen loopt het jongetje nog over het zandpad langs de stille steenweg naar de gemeenteschool. In de zomer op blote voeten, de klompen in de hand, eerst langs het kruidenierswinkeltje, de bakker en de fietsenmakerij, verder langs herbergen, hagen, akkers en boomgaarden.

        Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

        Naast de bakker woonde een heel lief meisje.

        De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

        Zoals huismoeders van een klein gezin die voor zichzelf de indruk willen ophouden dat ze de hele dag bezigheid hebben, sloeg zij geen voorraad voor meer dan een dag in, omdat ze zichzelf de dagelijkse rondgang langs de winkels niet wenste te ontnemen. Ze liep voorbij de bakker en stapte daarna bijvoorbeeld voor een pak beschuiten de kruidenierszaak binnen.

        De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,