bakkerin


bakkerin 1.0

((vooral) in België)

echtgenote van een bakker die doorgaans (mee)werkt in de bakkerswinkel van haar echtgenoot; vrouw van een bakker; bakkersvrouw

Semagram


Een bakkerin…

is een echtgenote; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Na sluitingstijd kwam geregeld Leentje naar boven met overgebleven soezen of taartjes. Ze bleef dan wat hangen om haar kostganger te onderhouden over het harde bestaan ener bakkerin, men moest het stellen met een man die sliep en waakte op de verkeerde uren.

   http://www.brakkehond.be/60/note1.html

   Onlangs hoorde ze twee al wat oudere mannen hun heldendaden uitwisselen. Een van hen vertelde dat hij frankjes spaarde. Daarmee betaalde hij bij de bakker zijn brood. Hij gaf altijd enkele franken te weinig, want de bakkerin telde ze toch niet na.

   De Standaard,

   Voorleesverhaal 1: de bakkerin. Kan je een geheim bewaren? Zeker? Zal je het aan niemand vertellen? Ik ben verliefd op de vrouw van de bakker.

   Dix heures et demie du matin en hiver; Voorleesverhaal; Over parelvliegers en doodshoofdvlinders, Hilde De Smedt,

   De bakkerin. In de winkel leg ik mijn geld in haar handen, in bed mijn hele leven. Ik vraag haar soms uit over haar bakker. Iemand die zo stevig en soepel het deeg kan kneden en dan weer een taart versiert als een ingelegde mozaïek, zo iemand moet toch ook in bed prachtig handwerk leveren? Mijn bakkerin lachte gelukzalig. Natuurlijk, grinnikte ze. Maar toen ze mijn gezicht zag, voegde ze eraantoe wat ik wilde horen: Hij is geweldig in de voorbereiding en de afwerking maar ik mis het vuur in de oven, daar laat hij mij alleen.

   Dix heures et demie du matin en hiver; Voorleesverhaal; Over parelvliegers en doodshoofdvlinders, Hilde De Smedt,

   bakkerin 2.0

   ((vooral) in België)

   vrouw die voor haar beroep een winkel uitbaat waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht; uitbaatster van een bakkerswinkel, een bakkerij; bakker; bakkersvrouw

   Semagram


   Een bakkerin…

   is een winkelier; is een persoon

   • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: bakker


    Algemene voorbeelden


    Bakkerin Annick Verneert van bakkerij Dewulf in Sint-Amandsberg is bij de drie finalistes voor de 'Womed Award'. Deze award bekroont elk jaar een zelfstandig ondernemende vrouw die haar bedrijf tot bloei brengt en daarbij een evenwicht weet te behouden tussen haar gezin, beroepsleven en sociaal leven.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2B1OF0K6,

    De 41-jarige regisseuse die als eerste vrouw een Dogma-film maakte, vertelt over een groep eenzame singles in een Deens provincienest. Een dominee die weduwnaar is geworden, een kapster, een restauranthouder, een hotelbediende, een bakkerin en een kelnerin melden zich aan voor een beginnerscursus Italiaans. Het lot van de zes singles kruist zich op deels eigenaardige, deels tragische manier.

    Gazet van Antwerpen,

    Louis haastte zich naar Mimi, de bakkerin, die met gekruiste armen in de deuropening van haar winkel stond.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    bakkerin 3.0

    ((vooral) in België)

    vrouw die werkt in een bakkerswinkel; verkoopster in een bakkerij; bakkersvrouw

    Semagram


    Een bakkerin…

    is een verkoopster; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Twee jongemannen kwamen maandag rond 14.30 u de bakkerij op de hoek van de Kerkstraat en de Huybrechtsstraat binnen. Ze waren noch gewapend noch gemaskerd, maar eisten de inhoud van de kassa. De 37-jarige bakkerin, die op dat moment in de winkel stond, weigerde dat. Daarop kreeg de vrouw een slag in het gezicht. Vermoedelijk verloor ze even het bewustzijn. Toen ze weer bijkwam, was het tweetal verdwenen met de inhoud van de kassa en enkele ringen, die de bakkerin aan haar hand droeg.

      http://www.gva.be/archief/guid/jongeren-overvallen-antwerpse-bakker.aspx?artikel=3ae10d1f-150e-4b4d-9fdc-f009579afe12,