bakkersvrouw


bakkersvrouw 1.0

echtgenote van een bakker die doorgaans (mee)werkt in de bakkerswinkel van haar echtgenoot; vrouw van een bakker; bakkerin

Semagram


Een bakkersvrouw…

is een echtgenote; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gehuwd met een bakker
 • [Geslacht] is een vrouw
 • [Activiteit of handeling] werkt vaak mee in de bakkerswinkel van haar echtgenoot, de bakker, of runt samen met hem het bedrijf

  Algemene voorbeelden


  Jeanne Dermote had maar één zwakke plek: ze was dol op marsepein. Speciaal voor haar had Sam een pasteitje ontworpen van deeg dat met marsepein vermengd was. Binnenin was op een bedje van vanillepudding een laagje marsepein uitgerold. De geglaceerde bovenkant was met amandelen versierd. Om voor de hand liggende redenen hadden de bakkersvrouw en hij het pasteitje een 'jeanneke' gedoopt.

  Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

  Ik heb de bakkersvrouw mijn liefde bekend. Het ging eenvoudig. Met Valentijn heb ik zo'n mooie glazuurtaart met een hart gekocht. 's Middags heb ik de bakkersvrouw op de koffie uitgenodigd. Dat is niet ongewoon in een klein dorp als het onze met zo weinig vertier. Dorpsvrouwen gaan bij elkaar op de koffie, meestal op de fiets, het is nooit ver. Ik heb haar de taart voorgezet. Ze heeft me laten zien hoe ik ze kon aansnijden zonder het glazuren hart te breken.

  Dix heures et demie du matin en hiver; Voorleesverhaal; Over parelvliegers en doodshoofdvlinders, Hilde De Smedt,

  "Je kunt bij mij een kamertje op zolder krijgen," zei de bakker. De prijs die hij noemde leek me niet te hoog en ik hapte toe [...]. Het kamertje gaf uitzicht op een groot plein waaraan een kerk stond. Ik ging op het bed liggen en viel voor een paar uur in slaap. Om tien uur werd ik wakker gemaakt door de bakkersvrouw die me een kop hete koffie bracht.

  De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

  bakkersvrouw 2.0

  ((vooral) in België)

  vrouw die voor haar beroep een winkel uitbaat waar brood (en vaak ook banket) wordt verkocht; uitbaatster van een bakkerswinkel, een bakkerij; bakker; bakkerin

  Semagram


  Een bakkersvrouw…

  is een winkelier; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

   Hoofdsemagram: bakker


   Algemene voorbeelden


   Bakkersvrouw Pamela Van den Broeck heeft gistermiddag een gewapende kerel uit haar bakkerij gewerkt. De man bedreigde de vrouw en eiste geld. Maar de uitbaatster bleef koelbloedig en riep dat hij buiten moest.

   http://dagelijksnieuws.be/nijlen-bakkersvrouw-verjaagt-gewapende-overvaller/,

   In de eerste aflevering van De Beste Bakker van Vlaanderen bezoekt hij de meest opmerkelijke bakkers, en hij maakt bekend welke vijf in de overige vier afleveringen zullen strijden voor de felbegeerde bekroning van Beste Bakker [...]. De vijf finalisten blijven allemaal in de running tot de finale. Ze krijgen iedere week een nieuwe opdracht van Steph, en tijdens de live finale in januari kiest de VT4-kijker zelf wie voor hem of haar De Beste Bakker van Vlaanderen is. Steph Goossens zal met veel plezier de bakkers, de bakkersvrouwen en hun team volgen en begeleiden bij de opdrachten die ze vervullen.

   http://www.atv.be/item/beste-bakker-van-vlaanderen

   bakkersvrouw 3.0

   vrouw die werkt in een bakkerswinkel; verkoopster in een bakkerij; bakkerin

   Semagram


   Een bakkersvrouw…

   is een verkoopster; is een persoon

   • [Plaats] werkt in een bakkerswinkel
   • [Geslacht] is een vrouw
   • [Activiteit of handeling] verkoopt brood en banket
   • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent haar functie uit voor haar beroep

   Algemene voorbeelden


   Vijftig jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht in Frankrijk, op Wereldvrouwendag de vraag aan drie bazinnen van de goede Franse tafel: Is er leven boven de winkel? Eerst moet er weer verkocht worden. "Vous désirez?", vraagt de bakkersvrouw met een stem die iets boven de sopraan is gesitueerd. Snel gevolgd door: "Avec ceci?"

   NRC,

   Van een bakkersvrouw vernam ik hoe een jochie van een jaar of tien een paar repen chocolade kocht ten bedrage van fl. 1,50. Hij betaalde met twee guldens, de twee kwartjes die de vrouw hem wilde teruggeven wees hij met een 'hou ze maar' van de hand en stapte de winkel uit.

   Meppeler Courant,