bakfietsvader


bakfietsvader 1.0

(neologisme)

vader die een moderne bakfiets bestemd voor kindervervoer gebruikt om zijn kind(eren) te vervoeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bakfietsvader…

is een vader; is een man; is een persoon

  • [Woongebied] woont relatief vaak in een stad
  • [Activiteit of handeling] gebruikt een bakfiets om zijn kind of kinderen te vervoeren, bv. van en naar school
  • [Waardering] heeft een soms juist positief en soms juist negatief imago van progressieve, linksgeoriënteerde, hoogopgeleide en welgestelde ouder; heeft zowel een hip als een suf imago; is soms het mikpunt van denigrerend commentaar op social media

    Algemene voorbeelden


    Een bakfietsvader rijdt me zowat omver [...]. Ik neem hem echter niets kwalijk. Hij moet de 'kids' ophalen en het is laat.

    https://books.google.nl/books?id=cNVJDQAAQBAJ&pg=PT22&lpg=PT22&dq=is+een+*+bakfietsvader&source=bl&ots=bK_Jn8Rxtz&sig=tt4zAQjjuj1I30sytlEYyJk1JBs&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjjnfaqwYjeAhUSDewKHe-WDjkQ6AEwCXoECAMQAQ#v=onepage&q=is%20een%20*%20bakfietsvader&f=false,

    Vandaag op de markt zie ik twee bakfietsvaders met schoenen en sokken aan [...]. De in het begin neergezette spreekwoordelijke en bij mij uitslag opwekkende bakfietsmoeder bestaat dus eigenlijk niet meer. Ik moet omschakelen. Was ik in mijn eerdere uitingen niet te beledigend? Is een bakfiets anno 2018 niet gewoon een handig vervoermiddel voor alle rangen en standen?

    https://renescheffer.wordpress.com/2018/07/08/excuses-aan-veel-bakfietsmoeders/,

    Stop de terreur van de niets ontziende wetteloze fietsende kanonskogels die de bakfietsmoeders (en -vaders) zijn en maak de fietspaden in Zuid, de grachtengordel en de rest van de stad weer veilig voor normale mensen.

    https://petities.nl/petitions/ban-de-bakfietsmoeder,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Hollandse bakfietsvader

    Justin Timberlake ontpopt zich tot Hollandse bakfietsvader.

    https://www.ad.nl/show/justin-timberlake-ontpopt-zich-tot-hollandse-bakfietsvader~a968f2b4/,

    met aanwijzend voornaamwoord


    • zo'n bakfietsvader

    Deze twee mensen hebben kinderen, en willen graag een bakfiets, maar ze durven niet. Want ze willen niet zo'n 'bakfietsmoeder' of 'bakfietsvader' worden omdat je er ongevraagd het imago van hippe bobo, idealist, egotripper, grachtengordelouder of wat het dan ook is, bij krijgt [...]. Laten we stoppen met het typeren van de bakfietsouder. We hebben het toch ook niet over zo'n typische Hema-omafietsstudent of zo'n vintageracefietshipster?

    https://www.hpdetijd.nl/2012-10-06/laten-we-stoppen-met-het-typeren-van-de-bakfietsouder/,

    met eigennaam


    • de bakfietsvaders Eurlings en Bos

    'Een nieuw jaartal voor de historische canon: voorjaar 2010', schrijft Arie Elshout, 'de babyboomers zijn terug, jongere generatie slaat haar beurt over.' En de aandacht van columnisten en reageerders gaat inderdaad niet meer uit naar de bakfietsvaders Eurlings en Bos. De man wiens kinderen al lang op eigen kracht kunnen fietsen, trekt alle aandacht weg. Job Cohen.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wouter-bos-loog-denkt-de-dominee~b5b6c1ca/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010
    Periode opkomst Na 2000 is de bakfiets als kindervervoermiddel in zwang geraakt. Naarmate het gebruik ervan populairder werd, ontstonden er logischerwijs ook meer samenstellingen met bakfiets, zoals bakfietskind en bakfietsouder.