bed-bad-broodregeling


bed-bad-broodregeling 1.0

(politiek en bestuur; bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; neologisme)

regeling waarbij aan uitgeprocedeerde asielzoekers basisvoorzieningen worden geboden, te weten een slaapplek, wasgelegenheid en voedsel
Verwijst soms ook naar de bed-bad-broodopvanglocatie zelf.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bed-bad-broodregeling…

is een opvangregeling; is een regeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] regelt basisvoorzieningen zoals een slaapplaats, een wasgelegenheid en voeding
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor uitgeprocedeerde asielzoekers

    Algemene voorbeelden


    Moeten asielzoekers die geen recht hebben op een verblijf in Nederland toch worden opgevangen door de Nederlandse overheid? Over die vraag voeren coalitiepartners VVD en PvdA al een paar dagen koortsachtig overleg. Beide partijen denken totaal anders over de bed-bad-en-broodregeling. De PvdA vindt opvang humaan, zodat illegalen niet over straat hoeven zwerven. De VVD vreest voor een aanzuigende werking. Door eindeloos opvang te blijven bieden, zouden er meer asielzoekers naar Nederland komen.

    https://nos.nl/artikel/2030624-wat-is-het-probleem-met-de-bed-bad-en-broodregeling,

    De bed-bad-broodregeling is een opvangregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die om uiteenlopende redenen niet terugkeren naar het land van herkomst. Via die regeling kunnen zij voorzien in hun primaire levensbehoeften als voedsel, een slaapplek en persoonlijke hygiëne. De regel is niet onomstreden. Volgens tegenstanders heeft de regel een aanzuigende werking. Voorstanders stellen dat deze groep met de bed-bad-broodregeling in het vizier blijft en niet in de anonimiteit op straat verdwijnt.

    https://www.nhnieuws.nl/nieuws/235542/driejarige-proef-met-bed-bad-brood-regeling-in-grote-steden,

    De bed-bad-broodregeling heeft succes gehad. Van de drieduizend Tamils die hier waren, zijn er tweeduizend weer vertrokken. Waarom krijgen de duizend die hier nog zitten nu geen bijstandsuitkering, zodat zij hun leven iets beter kunnen inrichten?

    Het Parool,

    Kort nadat een groep illegalen in Amsterdam een leegstaande kerk had betrokken, deed een groep in Den Haag hetzelfde. Ruim een jaar bivakkeren zo'n vijftig mannen nu in de Haagse Sacramentskerk. Vrijwilligers en buurtbewoners bekommeren zich om hen. Het bisdom Rotterdam tekent geen protest aan tegen de opvang in de kerk, maar de mannen die er verblijven, klagen over de kou, tekort aan eten dat soms ook over de datum is en kapotte douches. De Haagse gemeenteraad heeft aangedrongen op een bed-bad-broodregeling, vergelijkbaar met die in Amsterdam.

    Trouw,

    Dat Enschede 82,92 euro per uitgeprocedeerde vluchteling per dag kwijt is in het kader van de bed-bad-broodregeling betekent niet automatisch dat de stad schrikbarend veel meer geld is aan deze opvang dan andere steden. Dat antwoordt het college naar aanleiding van schriftelijke vragen van raadslid Malkis Jajan.

    https://www.tubantia.nl/enschede/hoge-kosten-bed-bad-brood-in-enschede-te-verklaren~ae788aa3/,

    Iedereen heeft recht op een dak boven zijn of haar hoofd , voedsel en kleding. Soms heeft een uitgeprocedeerde het geluk om tijdelijk bij een particulier opvang te krijgen. Maar je neemt niet alleen de persoon in je huis, maar ook de trauma's en psychische problemen. Vandaar dat het goed is om dit centraal te regelen via de bed-bad-broodregeling. Daar is professionele hulp, bijvoorbeeld van VluchtelingenWerk en het Rode Kruis. Er zijn meerdere gemeentes die dit opgepakt hebben en onze gemeente Waadhoeke heeft nu de gelegenheid om hier bij aan te sluiten.

    https://www.samwaadhoeke.nl/bed-bad-broodregeling-in-waadhoeke/,

    Vrijwilligers en buurtbewoners bekommeren zich om hen. Het bisdom Rotterdam tekent geen protest aan tegen de opvang in de kerk, maar de mannen die er verblijven, klagen over de kou, tekort aan eten dat soms ook over de datum is en kapotte douches. De Haagse gemeenteraad heeft aangedrongen op een bed-bad-broodregeling, vergelijkbaar met die in Amsterdam. Daar verblijft een aanzienlijk deel van de 160 rondtrekkende illegalen sinds december in een oude gevangenis. Het achterliggende idee is dat ze er op adem kunnen komen en gaan werken aan terugkeer naar het land van herkomst. Terphuis: De PvdA moet zich vaker losrukken van

    Trouw,

    VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te organiseren met en voor cliënten die zich in de Bed-Bad-Broodregeling (BBB) bevinden.

    https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/activiteiten-bed-bad-broodregeling

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • doorgaan met de bed-bad-broodregeling

    Enschede gaat door met de bed-bad-broodregeling en brengt zelfs de kosten omlaag. Waar de regeling dit jaar nog 300.000 euro kostte, zal dat in 2019 220.000 euro zijn.

    https://www.rtvoost.nl/nieuws/303982/lagere-kosten-bed-bad-broodregeling-voor-enschede,

    • een gesprek hebben over de bed-bad-broodregeling

    Het gesprek dat het ministerie van VenJ en een aantal gemeenten vandaag hebben gehad over de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers is mislukt. Eerder meldde de NOS nog dat zij afstevenden op een akkoord hierover, maar inmiddels heeft staatssecretaris Dijkhoff laten weten dat het is mislukt.

    https://www.gemeente.nu/sociaal/opnieuw-gesprek-gemeenten-en-rijk-bed-bad-brood/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014
    Samenhangende woorden (vorm) bbb; bed, bad, brood; bed, bad, brood; bed-bad-broodbewoner; bed-bad-broodkwestie; bed-bad-broodlocatie; bed-bad-broodopvanglocatie; bed-bad-broodplek; bed-bad-broodregeling; bed-bad-broodvoorziening
    Samenhangende woorden (betekenis) bed, bad, brood; bed-bad-broodbewoner; bed-bad-broodlocatie; bed-bad-broodopvang; bed-bad-broodvoorziening