bed-bad-broodvoorziening


bed-bad-broodvoorziening 1.0

((vooral) in Nederland)

opvanglocatie die uitgeprocedeerde asielzoekers basisvoorzieningen biedt, te weten een slaapplek, wasgelegenheid en voedsel
Werd voor 2000 ook in algemenere zin gebruikt, bijvoorbeeld voor een bepaalde opvangvoorziening voor sekswerkers of daklozen, maar wordt sinds 2012 voornamelijk gebruikt in deze specifieke betekenis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bed-bad-broodvoorziening…

is een opvanglocatie; is een locatie

      Algemene voorbeelden


      Nog dit jaar moet in Terneuzen een sociaal pension en een slaaphuis (bed-bad-broodvoorziening) voor dakloze drugsverslaafden gerealiseerd zijn. Zo niet, dan loopt de gemeente een structurele subsidie mis van 130.000 gulden.

      de Stem,

      Gemeenten worstelen al tijden met de problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers die geen recht (meer) hadden op opvang en letterlijk op de stoep van gemeenten belandden. Door de schaarste aan opvangplekken in de centra worden uitgeprocedeerden nog meer dan in voorgaande jaren na ommekomst van de vertrektermijn op straat gezet (om plaats te maken voor asielzoekers met recht op opvang). Met ingang van 20 januari 2015 heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aangekondigd dat gemeenten die, n.a.v. de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale en Culturele Rechten (ECSCR), een bed-bad-broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers inrichten daarvoor een vergoeding zullen ontvangen totdat er meer duidelijkheid zou komen over de betekenis van de ECSCR uitspraak.

      https://www.vluchtelingenwerk.nl/sites/default/files/Vluchtelingenwerk/V_15.02.05_Werkplan_en_begroting_2016_Def.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een bed-bad-broodvoorziening gebruiken

      Krijgen we groepen zwervende asielzoekers? Ik denk dat het meevalt. Vooralsnog is het maar een klein deel van de asielzoekers die een bed-bad-broodvoorziening gebruikt.

      de Volkskrant,

      met adjectief ervoor


      • een beperkte bed-bad-broodvoorziening
      • een gemeentelijke bed-bad-broodvoorziening
      • een sobere bed-bad-broodvoorziening
      • een tijdelijke bed-bad-broodvoorziening

      De IND heeft geoordeeld dat deze mensen terug kunnen naar het land van herkomst. Men kan in beroep gaan. Maar als rechters die uitspraak bevestigen, moet iemand dus terug. Voor mensen die dat weigeren, kan men eventueel een beperkte, tijdelijke bed-bad-broodvoorziening bieden, maar de nadruk moet blijven liggen op hun terugkeer.

      de Volkskrant,

      Als de DT&V vanuit haar taakstelling terugkeerondersteuning aan een vreemdeling in een gemeentelijke bed-bad-broodvoorziening wil bieden, zal de gemeente gehoor geven aan het verzoek om de vreemdeling in kennis te (laten) stellen van de DT&V-oproep.

      https://vng.nl/files/vng/publicaties/2016/20150326-factsheet-bed-bad-brood.pdf,

      In een brief aan de bewoners van het tentenkamp aan de Notweg liet Van der Laan maandag weten dat hij tien gemeenten bereid heeft gevonden om de asielzoekers 'vanwege bijzondere humanitaire redenen' een 'sobere bed-bad-broodvoorziening' te bieden.

      Trouw,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • de geplande bed-bad-broodvoorziening

      De partij wil voorkomen dat de geplande Bed-Bad-Broodvoorziening in Rotterdam er daadwerkelijk komt.

      NRC,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2012
      Samenhangende woorden (vorm) bbb; bed, bad, brood; bed, bad, brood; bed-bad-broodbewoner; bed-bad-broodkwestie; bed-bad-broodlocatie; bed-bad-broodopvanglocatie; bed-bad-broodplek; bed-bad-broodregeling; bed-bad-broodvoorziening
      Samenhangende woorden (betekenis) bed, bad, brood; bed-bad-broodbewoner; bed-bad-broodlocatie; bed-bad-broodopvang; bed-bad-broodregeling