begerenswaardig


begerenswaardig 1.0

waard om begeerd te worden; te begeren; begeerlijk
Veel gebruikelijker dan het synoniem begerenswaard.

Algemene voorbeelden


Luxegoederen, kostbare specerijen uit het Oosten en begerenswaardige nieuwe ingrediënten uit Amerika vonden via Venetië hun weg naar de rest van Europa.

http://www.wijnidee.com/,

Er zaten weliswaar rode randjes rond zijn ogen, maar het feit dat hij tussen bruten en rapaille had gezeten en ongeschonden was teruggekeerd, schonk hem een vergulde en begerenswaardige laag van onaantastbaarheid.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Voor het vallen van de avond zou het schip de haven alweer uit varen, hij zou zich moeten haasten om althans een glimp op te vangen van de stad die de begerenswaardigste en de grilligste scheen te zijn aan de Mar de la Nuestra Señora, zoals de Spanjaarden de Caraïbische Zee noemden.

Voel maar, Jan Brokken,

Vrouw zijn, begerenswaardig zijn – soms leek het een eindeloze reeks van tentamens en hertentamens. Maar nu helpt het haar, zoals de drank haar ook altijd heeft geholpen. Ze kijkt na het douchen in de spiegel en ziet weer iemand. Ze trekt nieuwe kleren aan en inderdaad, ze bestaat.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Waarom is die zelfstandigheid zo'n begerenswaardig goed? Wel, we weten dat wie zelfstandig leert niet alleen met meer plezier leert, maar echt ook dieper leert.

http://www.bdfadvies.nl/archief.htm,

Laurentius' klanten zijn veelal verzamelaars, die net als hij warm lopen voor bijzondere papiersoorten, watermerken, proefdrukken en afwijkende staten. Voor de fijnproever geldt: hoe mooier en uitzonderlijker de staat, hoe begerenswaardiger.

NRC,

De actrice heeft zich overgegeven aan de allerlaatste trend en aan het begerenswaardigste accessoire van dit moment: recht, lang haar met of zonder hair-extensions dat minimaal halverwege je rug moet komen.

http://www.xs4all.nl/~changes/

De winnaar gaat met een begerenswaardige zilveren Pelikan-vulpen naar huis.

De Standaard,

De van origine Amerikaanse volksliedjes trokken net als voorgaande jaren duizenden mensen van heinde en verre. Afstand, zowel in tijd als in kilometers, maakt alles exotischer, dus begerenswaardig. Giethoorn maakte haar beloftes zaterdagavond waar. Een 'Hot summerday' in de twaalf kroegen.

Meppeler Courant,

Dante, Petrarca en Heine, ze hadden stuk voor stuk iets om naar terug te verlangen. Maar het Vlaardingen van de jaren vijftig waarin wij opgroeiden: wat mocht daar begerenswaardig aan wezen? De haringvisserij? Ach, de haringvisserij, het enige waardoor Vlaardingen nog wel eens bij iemand achter Kethel bekend was, die haringvisserij was toen al vrijwel geheel opgedroogd.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Zoals het hoorde had ze nauwelijks borsten. Niet meer dan flauwe glooiingen waren het. En zo'n plekje tussen haar benen waar bij een meisje toch meestal mijn eerste gedachten naar uitgingen, kon ik me niet voorstellen, althans niet als een begerenswaardig iets.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


 • begerenswaardig maken

Precies het feit dat een ander een objekt, een vrouw of wat dan ook bezit, maakt dat objekt of die vrouw begerenswaardig.

De Standaard,

Selectie aan de poort zou de universiteit weer begerenswaardig maken. Dat verbetert niet alleen de stemming op de collegebanken, maar ook de mentaliteit op de middelbare school.

NRC,

 • begerenswaardig zijn voor iemand

Niets had haar kunnen voorbereiden op haar noodlottige ontmoeting met Maduev. "Zij was voor mij even begerenswaardig als elke andere vrouw" en "Zij was tenslotte beschikbaar" zegt Maduev.

http://www.omroep.nl/human/tv/1998/april.htm,

 • voor begerenswaardig houden
 • iemand begerenswaardig voorkomen

Zo liep hij door Eilat, pratend tegen mensen die allang uit zijn leven waren verdwenen omdat ze niets ophadden met de toestand die hij voor zo begerenswaardig hield.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Het was er prachtig rijkelijk, met Perzische lopers, een grijze zelfbewuste vader bij het open haardvuur, en een jongere zus die in muiltjes van brokaat bij de tee zat en me alleen daarom reeds als begerenswaardig voorkwam.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

 • er begerenswaardig uitzien

Dat de natuur wreed is, zei u? Welnee, gewoon praktisch. Vanaf een jaar of veertig, vijfenveertig is onze nuttige functie in het leven, de voortplanting, in principe immers vervuld. Biologisch gesproken is er dus nog bitter weinig reden om er begerenswaardig uit te zien. Integendeel zelfs: het zou alleen maar complicaties veroorzaken.

http://www.knack.be/CMArticlesWeekend/ShowArticleHP.asp?articleID=631=654,

met substantief


 • een begerenswaardige vrijgezel
 • een begerenswaardige vrouw

Honderden ogen zijn op haar gericht. Ze is de mooiste, meest begerenswaardige en best geklede vrouw van de dag. De bruid, het stralende middelpunt.

http://www.trouwdag.be/shops/SelectRegio.asp?RubriekID=104,

Dankzij het stilzwijgen van zijn vrienden over deze zaken, misschien minder uit loyaliteit dan uit angst om zichzelf te compromitteren, kwam Buck van zijn twintigste tot zijn dertigste ervan af met de vrij onschuldige reputatie van 'vrouwenman', zoals sommigen het curieus genoeg nog steeds uitdrukten; wat nauwelijks kon voorkomen dat hij tegelijkertijd de reputatie genoot [...] de meest begerenswaardige vrijgezel van Hope te zijn.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

'Ik ben erg in trek bij de mannen, jullie moeder is een begerenswaardige vrouw.'

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Zij sloeg haar benen over elkaar. Zij had prachtige benen. Ik barstte bijna in lachen uit, toen ik dacht aan haar geheimzinnig driehoekje. Maar zij was een begerenswaardige vrouw, niet ouder dan ik. Nu zat ik me ook al op te winden. Wat wilde ik bereiken?

Iks, Johan Van Nijen,

 • een begerenswaardig lichaam
 • een begerenswaardig vrouwenlichaam

Het knappe, mooie lichaam van een zestienjarige, vol schoonheid en jeugd, zeer verleidelijk, versierd met goddelijke ornamenten, met een hemels kleed, begerenswaardig, opgemaakt met goddelijke slingers en reukwaren, klaar voor alle geneugten.

http://user.online.be/debrug/diabasis/,

Het vormloze uniform staat zakkig en is een belediging voor het wellicht begerenswaardige vrouwenlichaam dat zich eronder bevindt.

Gevangen, Rob Passchier,

 • een begerenswaardige auto

En als Alfa zegt dat ze zich hebben laten inspireren door de 8C, zijn we zelfs bijzonder geïnteresseerd. De 8C is een beeldschone auto, een designklapper van formaat. Als een auto daarop gebaseerd is, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Is de nieuwe MiTo een begerenswaardige auto geworden?

http://www.autogetest.nl/autotests/tests/item/alfa-romeo/alfa-romeo-mito-14-turbo-sport.html,

De meest begerenswaardige auto van dit moment vind ik de Wiesmann GT MF4: klassiek Engels sportwagendesign volgens Duitse kwaliteitsnormen.

http://aryo.50webs.com/

Het is niet de snelste Ibiza Cupra ooit. Toch maakt de nieuwe Ibiza Cupra indruk. Vooral de combinatie van de 1.4 TSI-motor met turbo en compressor en de zeventraps DSG-automaat maakt van de sterkste Ibiza een begerenswaardige auto.

http://www.hetautonieuws.nu/blog/2009/07/gereden-seat-ibiza-fr-en-cupra/,

 • een begerenswaardige baan
 • een begerenswaardig baantje

Gelukkig kunt u zich met de links in dit artikel voorbereiden op de denkmethodes die werkgevers in een test van u verwachten. Daardoor zult u zich prettiger voelen tijdens de testen en waarschijnlijk ook beter scoren. Zo komt die begerenswaardige baan dichterbij.

http://www.online.nl/tips-tricks/praktisch/article/psychologische-testen-op-internet/

Zo gezegd de eerste beroepsbrandwacht. Zijn taak is voornamelijk het onderhoud van de brandspuiten. Daarnaast dient hij ook te zorgen dat na een brand alles weer terug op zijn plaats komt en weer uitrukgereed is. Een zeer begerenswaardig baantje, want het wordt bij inschrijving vergeven.

http://www.brandweerln.nl/organisatie/venlo/Pages/Geschiedenis.aspx

Het aanzien en de secundaire arbeidsvoorwaarden voor onderwijzend personeel hebben tientallen jaren lang geleden onder bezuinigingen. Het is geen begerenswaardige baan meer. Op dit moment is het dus moeilijk om ook de hele goede studenten te werven voor de PABO's.

http://noob.magatia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=7,

 • een begerenswaardige partner

Begin vorig jaar maakte de snoepspecialist eindelijk de overstap van de beschermde parallelmarkt naar de officiële markt. De financiële topman liet destijds weten deze stap een risico te vinden, maar desondanks niet bang te zijn voor overnames. "Wij weten dat we een begerenswaardige partner zijn, er kloppen dan ook regelmatig belangstellenden op de deur."

De Telegraaf,

 • een begerenswaardige prijs
 • een begerenswaardige troostprijs
 • een begerenswaardig geschenk
 • een begerenswaardig relatiegeschenk
 • een begerenswaardige titel

In gebouw Vrede werd de nabeschouwing ondergaan, waarbij de spanning al vlot plaats maakte voor ontspanning en het besef dat er nog volop werk in muziekaal opzicht ligt te wachten voor de nog steeds begerenswaardige 1e prijs in de toekomst.

Meppeler Courant,

Een relatiegeschenk kan gewoon leuk zijn, uniek of juist heel praktisch. Maar welke factoren maken een relatiegeschenk begerenswaardig? Om welke relatiegeschenken wordt bijna gevochten?

http://blog.berendsohn.nl/populaire-relatiegeschenken/,

Zondag 6 februari is het winterkampioenschap 2011 gespeeld. Wie o wie mag zich de vorst of vorstin van 2011 noemen. Er kwamen 22 heren en dames op af om deze begerenswaardige titel in de wacht te slepen.

http://www.hetlangeloo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=347:winterkampioen-2011&catid=45:wedstrijdverslagen&Itemid=64,

U wordt in de watten gelegd voor en na de finale [...] en u krijgt, naar goede traditie, een stel begerenswaardige troostprijzen mee naar huis.

De Standaard,

Tegen negenen begint de hoofdmoot van het programma: de bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2010. Twaalf genomineerden, een uit elke provincie, strijden om deze begerenswaardige titel.

http://www.siob.nl/b2d/feest/item7,

 • een begerenswaardig alternatief
 • een begerenswaardige positie
 • een begerenswaardige toestand
 • een begerenswaardige vaardigheid

De spreekwoordelijke doorzonwoning met tuin even buiten de stad werd het begerenswaardig alternatief voor de negentiende-eeuwse en kort na de oorlog gebouwde buurten, die op hun beurt veranderden in gekleurde woonwijken waar werkloosheid en verpaupering hun entree maakten.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Multicultureel/000212a.html,

Het verlangen om ongemerkt waar te nemen komt blijkbaar tegemoet aan een begerenswaardige positie: ik neem onafgebroken iemand waar en diegene heeft niet in de gaten dat hij wordt waargenomen.

http://comcom.kub.nl/driel/publica/multimedia.pdf,

Begeleider worden, dat heeft Cor Bakker altijd een begerenswaardige positie geleken.

NRC,

Hiermee heeft Plato duidelijk gemaakt wat de deugd feitelijk is. Hoe een concreet individu deze begerenswaardige toestand nu kan verwerven, hoe hij zich kan wapenen tegen excessen van één der basisbestanddelen van de ziel wordt duidelijk als we de parallel tussen staats- en zielshuishouding verder doortrekken.

http://mdr.aletheia.be/

Wat wel zinvol en misschien niet overbodig zou kunnen zijn, is het organizeren van aktiviteiten die erop gericht zijn jonge kinderen meertaligheid te laten beleven als de normaalste zaak van de wereld, te laten zien als een begerenswaardige vaardigheid.

De Standaard,

met bijwoord


 • echt begerenswaardig
 • niet begerenswaardig
 • niet zo begerenswaardig zijn (als)
 • wel zo begerenswaardig zijn (als)
 • net zo begerenswaardig zijn als
 • (echt) zo begerenswaardig
 • zeer begerenswaardig

Is trioseks écht zo begerenswaardig of eerder een armzalige fantasie?

http://www.gezondenzo.net/trio-is-trioseks-echt-zo-begerenswaardig-of-armzalige-fantasie/,

Daarmee heb ik het niet over die teven, die regelmatig meer dan acht of negen jongen krijgen, want dat beschouw ik als een domesticatieverschijnsel, dat helemaal niet zo begerenswaardig is, als dat sommige fokkers lijkt.

http://home.concepts.nl/~kynetho/fokken.htm

Domme, lelijke mensen zonder economische of sociale status zijn niet begerenswaardig — ze zijn ongewenste vreemdelingen in de consumptiemaatschappij.

De Groene Amsterdammer,

Maagdelijkheid is in China en ook de Hongkongse samenleving blijkbaar zo begerenswaardig dat duizenden ontmaagde vrouwen voor hun huwelijk hun maagdenvlies terug in volle eer en glorie willen herstellen en daar ook vele duizenden franken veil voor hebben.

De Standaard,

Hij krijgt ook wel in de gaten dat lang niet alle vrouwen die voor Sander vallen, ook echt begerenswaardig zijn.

http://www.boudewijnbuch.net/

De kritiek van de conservatief heeft geen betrekking op de vraag of de markt waarmaakt wat hij belooft, maar op de vraag of dat wat de markt ons kan geven altijd wel zo begerenswaardig is.

http://www.conservatismeweb.com/,

De Nederlandse spaarder en belegger moet het idee krijgen dat een aandeel KPN net zo begerenswaardig is als het winnende lot in de Staatsloterij.

NRC,

De vakantie moet opgetuigd worden tot een avontuur. Het is met het woord 'avontuur' hetzelfde als met alle woorden die opwindend en veelbelovend klinken: de wereld van de commercie en de media doen er goede zaken mee. Alleen al het feit dat het zo'n wervende kracht bezit en zo begerenswaardig lijkt doet vermoeden dat het een sterk geromantiseerd begrip is, en het woord 'romantiseren' wijst ons meteen in de goede richting: die van de roman.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Pioneer heeft een zeer rijke (en soms grensverleggende) historie op audiogebied, bijvoorbeeld de Reference Series uit eind jaren '80 / begin jaren '90 is nog steeds zeer begerenswaardig.

http://forum.audiofreaks.nl/index.php?topic=18899.20;wap2,

 • het meest begerenswaardige
 • het minst begerenswaardige
 • de meest begerenswaardige
 • minstens zo begerenswaardig

Wie zijn langdurig zieken anders dan machtelozen? Zijn zij het niet, die het zwaarst getroffen zijn van ons allen, zowel in lichaam als geest? Zijn zij niet de weerlozen, die het minst begerenswaardige lot moeten ondergaan?

De Standaard,

Ondanks de productiestop van 15 jaar, kwam MG in Japan als tweede (na de Mazda MX-5) meest begerenswaardige sportwagen uit de bus.

De Standaard,

Ze is de mooiste, meest begerenswaardige en best geklede vrouw van de dag.

http://www.trouwdag.be/shops/SelectRegio.asp?RubriekID=104,

Het bewijs is maar weer eens geleverd: we beschouwen de auto nog immer als een van de meest begerenswaardige technologische produkten van onze tijd.

De Standaard,

Gek genoeg lijkt de laatste plaats minstens zo begerenswaardig te zijn als de eerste.

http://www.dedijk.nl/html/p_frame.html

Ik herkende hem meteen. Dat was de man op wie ik als tiener flink jaloers ben geweest. Vanwege die witte tropenhelm. Ik vond het in die jaren de meest begerenswaardige hoed ter wereld. Hij betekende ontdekkingsreizen en reportages in verre landen. Daar droomde ik van.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


 • aantrekkelijk en begerenswaardig
 • mooi en begerenswaardig

En we zijn allemaal aantrekkelijk, slim en begerenswaardig, al zit er soms iets angstigs in onze blik, bijvoorbeeld als we onvoorbereid op onze reflectie in een etalageruit stuiten.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Hij staat op het platform met de meisjes te praten die ons bij onze aankomst op Sumatra van orchideeën hebben voorzien. Het avondlicht schijnt ze mooi en begerenswaardig voor hem te maken.

De kus, Jan Wolkers,

overig


 • iets begerenswaardigs

Hij heeft zoveel ridderromans verslonden, zoveel adembenemende avonturen gelezen, dat ook hem het avontuur iets begerenswaardigs lijkt.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding