belhamel


belhamel 1.0

gecastreerde ram die met een belletje om de hals aan het hoofd van een kudde schapen gaat; hamel met een bel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belhamel…

is een hamel; is een schaap; is een dier

 • [Attribuut] draagt een bel
 • [Functie] voert een kudde schapen aan

  Hoofdsemagram: hamel


  Algemene voorbeelden


  Het was de gewoonte een bel te hangen aan een ram, belhamel (hamel = (gesneden) ram) genoemd, waar de kudde zich kon naar richten. De belhamel was dus de aanvoerder.

  http://www.mot.be/dutch/proverbs.htm

  belhamel 2.0

  leider van een troep oproerlingen of boosdoeners; aanvoerder

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een belhamel…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    In 1840 waren er weer "moeilijkheden" in de Zuidplaspolder in de omgeving van Rotterdam. Er werden weer militairen gestuurd. Drie dagen werd er gestaakt en twee "belhamels" werden gearresteerd.

    http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

    De vorige generaties waren overigens ook niet zonder zonde, volgens Ruys zelve: "Ware de ontknoping van de koningskwestie toevertrouwd gebleven aan de partijpolitieke hardschreeuwers en de belhamels van de parlementsfracties," zo schrijft hij, "de crisis zou vermoedelijk zijn uitgedraaid op het einde van de monarchie en de vernietiging van België."

    De Standaard,

    belhamel 3.0

    kind dat kwajongensstreken uithaalt; deugniet; kwajongen
    In toepassing op een deugniet in het algemeen of in toepassing op een deugniet die als meest baldadige aanvoerder binnen een groepje veel aanzien geniet.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een belhamel…

    is een kind; is een persoon

    • [Geslacht] is een jongen of meisje

     Algemene voorbeelden


     Douwe Tadema leeft voor het voetbal, en Patricia (Patries) van Beek is een nieuw buurmeisje dat judoot en ook al voetballend haar mannetje weet te staan. Ze is ervan overtuigd dat ze later beroemd zal worden en leeft er intussen als een echte belhamel op los. Samen halen Douwe en Patries allerlei kwajongensstreken uit.

     De Standaard,

     Hij was de grootste belhamel van de klas met het onschuldigste paar kinderogen ter wereld. De rust en de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn wandaden bedreef gaven hem het soort natuurlijk overwicht in de klas dat Korver ten enen male miste.

     Het geluid, Bob van der Goen,

     Verliefde mensen bekeken de wereld met dezelfde ogen als jonge belhamels: ze hielden van onschuldige baldadigheden, het ontbrak hun aan verantwoordelijkheidsgevoel; de wereld was een feest en elke daad was een uitdaging, een duel met de werkelijkheid, maar nu was alles anders geworden, de geluiden, de kleuren, het licht, en de manier waarop je al deze wisselende signalen beantwoordde.

     Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

     Je zal bijvoorbeeld een belhamel die net een vaderlijke klinker om zijn kop gekregen heeft omdat hij luid geboerd heeft aan tafel, niet kunnen wijsmaken dat aan de overschreden beleefdheidsregel geen "sanctie" kleeft.

     http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

     Afgezien van de torenhoge boetes voor de ouders, zijn de spelletjes voor de belhamels zelf niet zonder gevaar. Zo wordt een moer op het spoor door de treinwielen weggekatapulteerd. Als het kind dat in de berm zit te kijken naar het effect van zijn kwajongensstreek die tegen het hoofd krijgt, is de klap fataal.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding