berichtgever


berichtgever 1.0

iemand die een bericht brengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een berichtgever…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] brengt een bericht over; informeert; rapporteert

  Algemene voorbeelden


  Hopelijk brengt uw project goed nieuws voor ons allen. Ge weet wat in de klassieke tijden met slecht nieuws geschiedde? Nee? Men sloeg de hand aan de berichtgever; in het slechtste geval werd hij opgegeten.

  http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

  Mijn gewezen hartsvriendin loste op in de anonimiteit van de grote stad, ik zag haar nooit meer terug. Onlangs hoorde ik dat ze er nog altijd alleen woont, wat de berichtgever (een man) zelf ten zeerste verbaasde.

  In liefdes naam, Gretha Seghers,

  berichtgever 2.0

  verslaggever; journalist; correspondent

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een berichtgever…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Chinezen kunnen via een speciaal telefoonnummer journalisten bij de autoriteiten aangeven. De Chinese televisie meldde zondag dat het nummer is opengesteld om de druk op berichtgevers te verhogen.

    De Standaard,

    Nu is echter in deze eeuw de verhouding toch ingewikkelder geworden, bij voorbeeld door het werk van zelfstandige, betrekkelijk vrije journalisten, die geen opdracht uitvoeren of dat deden op een onafhankelijke manier. Of doordat kritische bladen hun medewerkers de vrije hand lieten. Of - vooral! - doordat zulke berichtgevers pioniers waren van geestelijke vrijheid en dan onder autoritaire regimes werden ontslagen of gevangen genomen.

    Het weerbarstige woord, Anton Constandse,