bewaartermijn 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een bewaartermijn…
is een termijn; is een periode; is een tijd
- [Duur] heeft een bij wet of in statuten e.d. vastgelegde duur
- [Tijd] begint op een bij wet of in statuten e.d. vastgelegd ogenblik
- [Object betroffen] heeft betrekking op het bewaren van documenten, gegevens enz.
- [Gevolg of resultaat] heeft als gevolg dat na het verstrijken het betreffende mag worden vernietigd of verwijderd
Algemene voorbeelden
Voor het administratieve belang zijn de bewaartermijnen helder te bepalen. Elke handeling van een overheid kent een grens in de tijd; die kan 1 of 100 jaar zijn, maar eens is het administratieve belang uitgediend en kunnen de documenten uit die optiek dus weg.
Oud-archief is, zoals gezegd, archief dat niet meer regelmatig geraadpleegd wordt door de administratie. Het gaat doorgaans om stukken die minstens vijf jaar oud zijn. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de administratieve waarde af, maar de historische en culturele waarde nemen toe. Dat het op de afdeling bewaard wordt, is dan geen vanzelfsprekendheid meer. De grens van vijf jaar is alleen een vuistregel. Anders dan bij overheidsarchieven zijn er, afgezien van financiële stukken (bewaartermijn tot 20 jaar), geen wettelijk voorgeschreven bewaartermijnen voor particuliere archieven.
Er dient een bewaartermijn voor essentiële bedrijfsinformatie te worden vastgesteld, evenals eventuele eisen voor archiefexemplaren die permanent moeten worden bewaard.
Met het Sleutelpaar voor Encryptie kan slechts een bericht leesbaar dan wel onleesbaar worden gemaakt [...]. Bewaartermijn. De Private Sleutel voor Encryptie zal, tenzij anders met de Cliënt is overeengekomen, in bewaring worden genomen voor een periode van twee jaar. Verlenging van deze termijn geschiedt voor de duur van twee jaar.