bijstandsmoeder


bijstandsmoeder 1.0

((vooral) in Nederland)

alleenstaande moeder die een uitkering krijgt op basis van de Wet werk en bijstand; alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bijstandsmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een alleenstaande moeder die een uitkering krijgt op basis van de Wet werk en bijstand; is een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering

    Hoofdsemagram: moeder


    Algemene voorbeelden


    Omdat het Congres en niet de president het budgetrecht heeft, zal iedereen behalve AOW-gerechtigden het snoeimes voelen, van bijstandsmoeders tot VN-functionarissen, van staten tot hulp ontvangende landen.

    NRC,

    Ook hoge alimentatieverzekeringen behoren tot de mogelijkheden, zodat het fenomeen bijstandsmoeders geheel kan verdwijnen.

    http://home.wxs.nl/~vrijbrief/vb/infomij.htm,

    Veel kinderen van bijstandsmoeders leven in omstandigheden, waardoor ze vroegtijdig de school verlaten en het verkeerde pad opgaan.

    NRC,

    Bijstandsmoeders met kinderen onder twaalf jaar die vanuit hun geweten de overtuiging hebben dat zij voor hun kroost moeten zorgen, kunnen door gemeenten worden vrijgesteld van de werkplicht.

    Nederlands Dagblad,

    De PvdA kreeg met steun van D66 een meerderheid in de Tweede Kamer zover, dat bijstandsmoeders alleen hoeven te solliciteren als de gemeenten ervoor gezorgd hebben dat de kinderopvang goed is geregeld.

    Rotterdams Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een werkende bijstandsmoeder

    Nico Verhagen van het CDA stelde de vraag of een werkende bijstandsmoeder die haar buurvrouw op haar kind laat passen ook in aanmerking komt voor een vergoeding.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen