bijtijds


bijtijds 1.0

die of dat plaatsvindt, voorkomt of verricht wordt op een tijdstip waarop er nog tijd is of het laatst mogelijke moment nog niet is overschreden; plaatsvindend, voorkomend of verricht vooraleer het te laat is; tijdig; in bijwoordelijk gebruik: op een tijdstip dat niet te laat is; terwijl er nog tijd is; vooraleer het te laat is; op tijd

Algemene voorbeelden


Net als iedere andere ondernemer dient de ZZP-er er een correcte administratie op na te houden, en zorg te dragen voor een correcte en bijtijdse belastingaangifte en afdracht.

http://www.startersinformatiecentrum.nl/rechtsvormen/zzp/

Bij onvoldoende deelnemers gaat de cursus niet door. In dat geval, of in het geval van uw bijtijdse afmelding ontvangt u het volledige bedrag terug.

http://www.grafischwerkcentrumamsterdam.nl/cursussen/

Na eerst nog naar de wal te hebben gestuurd, wist de bemanning het schip bijtijds in een sloep te verlaten, waarna de koopvaarder bij Camperduin vastliep.

http://www.wfa-nederland.nl/1917.htm

De sensor stuurt data naar een computer die bijtijds alarmeert.

Gazet van Antwerpen,

Een goede discipline bij de patiënt is essentieel voor een optimaal resultaat (regelmatig leven, bijtijds innemen van de medicijnen, zorgen voor goede (nacht)rust, overmatig gebruik van alcohol achterwege laten).

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=1149,

Voorkom verbranding van de huid door de zon, gebruik bijtijds zonnebrandolie.

http://www.nwb-wandelen.nl/,

bijtijds 2.0

die of dat op een vroeg tijdstip komt of plaatsvindt; vroegtijdig; in bijwoordelijk gebruik: op een vroeg tijdstip

Algemene voorbeelden


Zie je jezelf gaan, langs de branding, in de gouden avondzon, wapperende kaftan, blote voeten? Aan je rechterschouder hangt je favoriete strooien tas. Nee hoor, dat vind ik geen raar beeld op een frisse aprildag. Helemaal niet, dat heet gewoon bijtijdse zomerkriebels.

http://isntitdivine.com/strand-of-stads-tas/,

Zodra de nieuwe puzzelcatalogus uit is, streept ze daarin haar voorkeuren aan en geeft ze hem de lijst [...]. Meestal rijdt hij de volgende dag al naar de fabriek in Noord-Holland. Eigenhandig haalt hij de dozen uit het magazijn en tekent ze af. Het windt hem op dat zijn laconieke, onafhankelijke Franka op dit moment onder haar werk aan hem denkt: heeft hij ze vanavond al bij zich, of wordt het morgen? Het doet hem plezier om bij thuiskomst met een effen gezicht te zeggen: 'Zal ik vanavond maar bijtijds koken?' en te zien hoe zij op haar lippen bijt om haar vraag binnen te houden.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Hier en daar zijn de luiken en de gordijnen opengelaten en is de kerstboom met kaarsjes te zien die zij nooit hebben gehad omdat zij niet deugen voor gezelligheid. Op oudejaarsavond stond een schaal zelfgebakken oliebollen en appelflappen op hun kachel maar ze gingen bijtijds naar bed.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Veel drinken, en bijtijds naar bed, dan komt het wel weer goed.

http://members.ams.chello.nl/l.borgman/geest.html,

Wij willen wat bijtijds aankomen vrijdag, zodat we bij goed weer op vrijdag al een tochtje kunnen rijden.

http://www.fazer.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=1738&start=75,