biocremeren


biocremeren 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

( Met betrekking tot het stoffelijk overschot van een mens of dier)
oplossen in een mengsel van water en kaliumhydroxide als een milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging
Vaak zelfstandig gebruikt, al dan niet in combinatie met het lidwoord het, en dan in absolute zin (zonder lijdend voorwerp).
Zie ook : resomatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Aquameren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De tijd lijkt nog verre van rijp voor cryomeren, waarbij het lijk wordt ingevroren en vermalen. Maar als het aan Yarden en een deel van haar klanten ligt, wordt het alternatieve resomeren wel snel bij wet goedgekeurd. De organisatie pleit er al sinds vorig jaar voor. Bij deze duurzame techniek, ook wel biocremeren genoemd, wordt het lichaam ontbonden in een waterige oplossing van kaliumhydroxide bij een temperatuur van 180 °C onder verhoogde druk.

      https://customerfirst.nl/interviews/2015/11/yarden-zet-de-klant-op-1/index.xml,

      Resomeren wordt ook wel biocremeren genoemd. Het is een techniek waarbij het lichaam opgelost wordt. Voor het resomeren wordt er gebruik gemaakt van een speciale wollen kist en deze wordt in een normale grafkist geplaatst. Dan wordt de juiste hoeveelheid water en base toegevoegd, een pomp zal ervoor zorgdragen dat deze vloeistoffen gemixt worden. De temperatuur wordt verhoogd tot 180 graden zodat deze stoffen optimaal kunnen reageren en de chemicaliën zullen er vervolgens voor zorgen dat het lichaam zich ontbindt.

      https://www.uitvaartverzekeringvergelijken.com/minister-wilt-mogelijk-resomeren-toestaan/

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • biocremeren of resomeren

      Biocremeren of resomeren houdt in dat het lichaam van de overledene opgelost wordt in een vloeistof. In een paar uur tijd valt het lichaam uit elkaar, zoals dat onder de grond zou gebeuren, maar dan sneller. Wat overblijft is een wit poeder dat de nabestaanden kunnen meenemen. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat dit milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren.

      https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/369209/biocrematie-doden-oplossen-in-vloeistof.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014