resomeren


resomeren 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

( Met betrekking tot het stoffelijk overschot van een mens of dier)
oplossen in een mengsel van water en kaliumhydroxide als een milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging
Vaak zelfstandig gebruikt, al dan niet in combinatie met het lidwoord het, en dan in absolute zin (zonder lijdend voorwerp).
Zie ook : resomatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Resomeren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Het bedrijf Resomation uit Leeds gebruikt een andere techniek om lichamen op milieuvriendelijke wijze op te ruimen: resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Bij deze techniek wordt het lichaam in een druktank ondergedompeld in een mix van water en kaliumhydroxide. Het mengsel wordt verhit tot 150 graden en na vier uren blijven enkel een stroperige substantie over samen met de beenderen die achteraf verpulverd worden tot een wit poeder.

      Het Belang van Limburg,

      Resomeren. Watercrematie. Aquamatie. Biocrematie. De moeder van alle baden. Super soaking. Splish splash, now you go to ash. Al die termen, geciteerd uit een artikel in wetenschappelijk tijdschrift Mortality, zijn omschrijvingen van één proces: alkalische hydrolyse. Een milieuvriendelijk alternatief voor begraven of cremeren, waarbij een stoffelijk overschot in een oplossing van kaliumhydroxide wordt ondergedompeld en zodoende wordt gereduceerd tot een hoopje botten.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/03/een-lichaam-na-de-dood-oplossen-is-milieuvriendelijker-dan-cremeren-of-begraven-a4158383?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcwetensch&utm_content=&utm_term=20230304,

      Gisteren leerde ik een woord bij: resomeren. U wellicht ook, het was overal in het nieuws, maar laten we toch even resumeren. Resomeren is 'het verwateren van het menselijk lichaam'. Een verwarrende term voor mensen als ik met West-Vlaamse roots - daar betekent verwateren 'belust zijn op iets, het ook willen eten of meemaken'.

      De Standaard,

      Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij een overledene ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Resomeren is een chemisch proces, alkalische hydrolyse, in een stalen drukvat, waarbij een overledene in drie tot vier uur oplost. Resomeren is in Nederland nu nog verboden.

      https://www.dela.nl/over-dela/maatschappelijk-verantwoord/resomeren,

      In bepaalde landen is resomeren al mogelijk. In Nederland is nu alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap nog mogelijk. Vanaf volgend jaar komt er de mogelijkheid van het resomeren bij. Deze uitvaarttechniek wordt nu wel al toegepast op dieren, ook in Nederland.

      https://www.uitvaartdirekt.nl/resomeren-straks-toegestaan-in-nederland/,

      Resomeren is veel beter voor het milieu. Daarbij wordt het lichaam opgelost in water en zuur. In drie uur breekt dat het weefsel af tot witte as. Die kan, net als na een crematie, in een urn worden gedaan.

      Trouw,

      Tijdens het resomeren gaat het stoffelijk overschot 'verwateren' in plaats van verbranden.

      https://www.dela.be/nl/uitvaart-verzorgen/tijdens-de-uitvaart/groene-uitvaart,

      De Vlaamse uitvaartsector wil de bestaande crematoria 'uitdoven' (let op de woordkeuze) en volledig overstappen op resomeren.

      De Standaard,

      Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof, waarna verwatering optreedt. Bij cryomeren wordt het lichaam bevroren, waarna het lichaam wordt ontbonden. In beide gevallen rest een kleine hoeveelheid poeder, vergelijkbaar met de asresten na een crematie. Resomeren gebeurt al in de VS en Canada, cryomeren nog nergens. De nieuwe technieken zijn duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger. Bij resomeren is de milieubelasting volgens TNO zelfs nul.

      De Morgen,

      Een stoffelijk overschot oplossen in een warm bad met loog blijkt de meest milieuvriendelijke vorm van uitvaart te zijn. Alleen mag het - nog - niet in Nederland. Het heet officieel resomeren, maar de Amerikanen spreken ook wel van hydrolyse of 'biocrematie'.

      https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/groene-breinbreker-17,

      Watercrematie wordt niet enkel in Zuid-Afrika toegepast. "In verschillende staten van de Verenigde Staten en in Canada kan het al. In Schotland wordt een eerste installatie geplaatst." En ook de Nederlandse regering maakte eind 2020 bekend dat ze resomeren wettelijk wil mogelijkmaken.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/03/voormalig-aartsbisschop-desmond-tutu-koos-voor-resomatie/,

      Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd. Bij deze techniek lost het lichaam van een overledene op in een verwarmde vloeistof waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd.

      https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/alkalische-hydrolyse-nieuwe-vorm-van-lijkbezorging,

      Resomeren, ook wel aquameren, geldt als een groen alternatief voor begraven en cremeren. Een bad van water en alkali wordt opgewarmd tot 150 graden en onder hoge druk gezet, waarna het lichaam langzaam oplost.

      https://www.parool.nl/wereld/lichaam-bisschop-desmond-tutu-is-geresomeerd-maar-wat-is-dat~bdf994fc/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • mensen resomeren
      • een overledene resomeren

      Sandro Volpe 'watercremeert' in zijn Dierenuitvaartcentrum in Venlo al honden en katten, en wil als eerste in Nederland ook mensen resomeren. Naakt invoeren zal nog even wennen zijn.

      https://branchebladuitvaartzorg.nl/artikelen/watercremeren-van-honden-en-katten-straks-van-mensen/,

      Er blijft veel poeder over, genoeg om een aardige zak mee te vullen, als een overledene is geresomeerd. Dat kan bewaard worden in een urn, of een gedenksteen, of uitgestrooid worden.

      NRC Handelsblad,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • resomeren en cryomeren
      • resomeren of alkalische hydrolyse
      • biocremeren of resomeren
      • cremeren, begraven of resomeren

      De nieuwe uitvaarttechnieken resomeren en cryomeren zijn beter voor het milieu dan begraven en cremeren.

      De Morgen,

      Resomeren of 'alkalische hydrolyse' kan onder meer in een twintigtal Amerikaanse staten en in delen van Canada en Australië. Uitvaartonderneming Yarden, recent overgenomen door DELA, ijverde voor de introductie in Nederland. De Gezondheidsraad noemt de techniek "in beginsel" duurzamer dan begraven en cremeren, TNO vindt resomeren veilig.

      NRC Handelsblad,

      Biocremeren of resomeren houdt in dat het lichaam van de overledene opgelost wordt in een vloeistof. In een paar uur tijd valt het lichaam uit elkaar, zoals dat onder de grond zou gebeuren, maar dan sneller. Wat overblijft is een wit poeder dat de nabestaanden kunnen meenemen. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat dit milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren.

      https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/369209/biocrematie-doden-oplossen-in-vloeistof.html,

      Alle diensten en leveringen vinden plaats conform de afspraken tussen de opdrachtgever en de ondernemer. Uiteraard onder het voorbehoud van de afgifte van het verlof tot cremeren, begraven of resomeren en de goedkeuring door de beheerders van crematoria, resomatoria en begraafplaatsen.

      https://rustiqueuitvaart.nl/wp-content/uploads/2021/05/Algemene-voorwaarden-Rustique-2021.pdf,

      overig


      • de cyclus van het resomeren

      De hele cyclus van het resomeren neemt ongeveer 8 tot 12 uur in beslag. Het grootste deel van de tijd gaat op aan het oplossen van het lichaam. Een kleiner deel van de tijd wordt besteed aan het verwerken van de overblijfselen, zoals het malen van de botten tot wit poeder.

      https://www.uitvaartverzekering.nl/onderwerpen/resomeren

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2011