bloedluis


bloedluis 1.0

afbeelding

Bron: Luis Fernández García
( CC BY-SA 2.0 )

mijt die parasiteert op tamme en wilde vogels, die hij door het onttrekken van bloed schade toebrengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedluis…

is een mijt; is een dier

   Wetenschappelijke naam: Dermanyssus gallinae

   Rijk Animalia; Dieren
   Stam Arthropoda; Geleedpotigen
   Klasse Arachnida; Spinachtigen
   Orde Parasitiformes
   Familie Dermanyssidae
   Geslacht Dermanyssus
   Soort Dermanyssus gallinae

   Algemene voorbeelden


   De vogelmijt (Dermanyssus gallinae deg.) is een ectoparasiet, die in de volksmond ook wel "bloedluis" wordt genoemd. In de professionele pluimveehouderij is het een grote plaag, waarvoor maar weinig bestrijdingsmogelijkheden zijn.

   http://www.detopvogelsmaastricht.nl/roofmijt.htm

   De vogelmijt, die ook bloedluis of kippenbloedmijt genoemd wordt, maakt gebruik van de nesten van wilde of tamme vogels en leeft als parasiet van deze vogels. De vogelmijt leeft van het bloed van de vogels. Wanneer zij mensen bijten uit zich dat door ernstige jeuk. Bij kippen veroorzaken zij, wanneer zij in groten getale aanwezig zijn, verzwakking, verminderde ei productie en zelfs sterfte. Ook kunnen zij bij kippen ziekten overbrengen. Vogelmijten kunnen tot ongeveer 1 mm groot worden, zijn ovaal van vorm en, afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen bloed, kleurloos tot rood.

   http://www.bedrijfshygiene.nl/

   Kippenkwekers vertellen me dat de bloedluis, ondanks haar naam een mijt, na acht maanden reeds resistentie begint te vertonen. Zo dook er een mutant op die na haar bloedmaaltje de kip niet langer verlaat. De hokken kun je met van alles ontsmetten, maar op de kippen - menselijk voedsel - spuit je niet gelijk wat.

   De Standaard,

   Vlooien en luisvliegen zijn insecten (zes poten) die de mens kunnen belagen. Verder zijn het vooral de achtpotige spinachtigen die direct of indirect problemen kunnen geven bij de mens. Naast de teken zijn dit verschillende mijten, zoals de vachtmijt bij hond, kat en konijn, de bloedluis bij vogels, de oorschurft van de kat en de echte hondenschurft.

   http://www.felikat.org/felikat.htm

   Bloedluizen (vogelmijten) zijn erg lichtschuw en houden zich overdag schuil in allerlei naden en kieren. Voedselopname vindt meestal 's nachts plaats. Bloedluizen zuigen bloed bij vogels (nooit van knaagdieren).

   http://www.keeskooijman.nl/Bloedluis

   bloedluis 1.1

   verzameling mijten, voorgesteld als een plaag waardoor vogels worden geteisterd

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Bloedluis…

   is een verzameling

     Combinatiemogelijkheden


     als object bij een werkwoord


     • bloedluis bestrijden

     De bloedluis is tevens te bestrijden zoals ook luizen in rozen en fruit te bestrijden zijn: sprayen met een mengsel van groene zeep en spiritus.

     http://www.levendehave.nl/kennisbank/pluimvee/luizen-vlooien-en-mijten-bij-kippen

     bloedluis 2.0

     luis die is bedekt met witte, wollige, wasachtige haartjes die in Europa in kolonies op appelbomen leeft, waar hij met zijn zuigsnuit plantensap onttrekt aan bladeren en jonge scheuten en deze bomen schade toebrengt; appelbloedluis; wollige bloedluis

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een bloedluis…

     is een luis; is een dier

       Wetenschappelijke naam: Eriosoma lanigerum

       Rijk Animalia; Dieren
       Stam Arthropoda; Geleedpotigen
       Klasse Insecta; Insecten
       Orde Hemiptera
       Familie Aphididae; Bladluizen
       Geslacht Eriosoma
       Soort Eriosoma lanigerum

       Algemene voorbeelden


       We zoomen in op één van de plagen waar Wim Tijssen als fruitteler veel mee te maken heeft. Dat is de bloedluis. Deze luis zuigt aan het hout en maakt de boom steeds zwakker. De bloei gaat achteruit en daarmee ook de productie van appels. Ook worden de vruchten beschadigd en bevuild door de bloedluis.

       http://www.nefyto.nl/6565/Geintegreerde-fruitteelt-wordt-onmogelijk.html

       Voor één keer beginnen we eens met de fruittuin. Daar kunnen vretende en zuigende insecten het ons behoorlijk lastig maken. Vooral bloedluizen zijn vaak lastige apostels, waar we eigenlijk weinig tegen kunnen beginnen. Ze aanstippen met onverdunde brandspiritus lijkt wel eens te helpen. De bestrijding tegen bloedluis gebeurt best in de winter.

       De Standaard,

       Combinatiemogelijkheden


       als object bij een werkwoord


       • bloedluis bestrijden

       "Zonder de hulp van natuurlijke vijanden kan ik geen goede gewasbescherming doen", weet Wim Tijssen. "Ik moet er niet aan denken dat ik het zonder natuurlijke vijanden moet stellen. Denk bijvoorbeeld aan de oorworm en sluipwesp, die mij helpen om bloedluis te bestrijden." Vrijwel alle Nederlandse fruittelers telen geïntegreerd.

       http://www.nefyto.nl/6565/Geintegreerde-fruitteelt-wordt-onmogelijk.html

       met adjectief ervoor


       • wollige bloedluis

       Biologische bestrijding zal erin bestaan natuurlijke vijanden uit het oorsprongsgebied van de betreffende bladluis bijeen te zoeken en in te voeren. Zo is er tegen de wollige bloedluis een kevertje op de markt.

       http://www.detuingids.be/pages/list.asp?cat=2,

       Momenteel is de wollige bloedluis (Eriosoma lanigerum) één van de belangrijkste plagen in appelboomgaarden. Een aantasting door bloedluizen resulteert in oogstverlies (besmeurde, kleinere vruchten) en in een vervorming (kankerweefsel) en verzwakking van bomen op lange termijn.

       http://www.pcfruit.be/Nematoden_ter_bestrijding_van_wollige_bloedluis/24080/pcfruit

       Wollige bloedluizen zijn "wollige luizen", doordat ze bedekt zijn met watteachtige wasafscheidingen, waaronder de kolonies worden gevormd. Bij aantasting door appelbloedluis ontstaan woekeringen (appelbloedluiskanker) en barsten in het oud hout. Daardoor ontstaan secundaire aantastingen die kunnen leiden tot het afsterven van het aangetaste gedeelte.

       http://www.groen.net/Article.aspx?id=20441

       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen