boerenzwaluw


boerenzwaluw 1.0

afbeelding

Bron: Malene Thyssen
( CC BY-SA 3.0 )

zwaluw met een donkerblauw gevederde rugzijde, een witte buik en roodbruine keel, die onder meer in veestallen zijn nest bouwt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boerenzwaluw…

is een zwaluw; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 17 tot 19 cm lang
  • [Geluid] heeft een kenmerkende roep die klinkt als wit of wit-wit; laat als er roofdieren nabij zijn een luid siFLITT horen en bij roofvogels een luid flitt-flitt
  • [Kleur] heeft een glanzend donkerblauw gevederde rugzijde, een roodbruine keel en een witte buik
  • [Leeftijd] kan ruim 11 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld minder dan 4 jaar oud
  • [Gedrag] broedt in veestallen, onder bruggen e.d.

Hoofdsemagram: zwaluw


Wetenschappelijke naam: Hirundo rustica

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Passeriformes; Zangvogels
Familie Hirundinidae; Zwaluwen
Geslacht Hirundo
Soort Hirundo rustica

Algemene voorbeelden


Boerenzwaluw (Hirundo rustica). Broeden alleen in de omgeving van de mens, vooral in veestallen, onder afdaken, bruggen en in andere ruimten met vrije aan- en afvlucht.

http://home.concepts.nl/~ruud_ien/vogels.html

Boerenzwaluwen komen elk jaar terug naar hun zelfde broedplaats. Begin maart komen de eerste vogels reeds aan. Hun voorkeur gaat uit naar een landelijke omgeving met boerderijen en stallingen, waarbij de aanwezigheid van grazers, zoals runderen en paarden belangrijk is. Door deze dieren worden allerlei insecten aangetrokken, die bejaagd worden door de zwaluwen.

http://users.pandora.be/de_buizerd/algemene_werking.htm

In de voorlaatste week van augustus al telde ik op de elektriciteitsdraden achter de Blauwhoef aan de Draaiboom in Pulderbos meer dan tweehonderd boerenzwaluwen. Dat was ongewoon vroeg. Ik stond met verstomming naar de blijde begroetingen, de kwetterende onrust te kijken.

De Standaard,

De ontdekking dat kerkuilen mogelijk verantwoordelijk zijn voor enkele 'slachtingen' onder de boerenzwaluwen in Friesland, bracht de Werkgroep Kerkuilen Friesland in beroering. Deze is immers bezig met het plaatsen van nestkisten in boerenschuren, om de kerkuil de helpende hand te bieden bij zijn come-back. Met succes. Intussen kan de ooit vanzelfsprekende boerenzwaluw alle moderne ontwikkelingen op het platteland niet meer bijbenen. Zijn aantallen lopen terug.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen