boerin


boerin 1.0

vrouw die een bedrijf runt dat bestaat uit landbouw en/of veeteelt; vrouw die een boerenbedrijf runt; vrouwelijke agrariër; ook: echtgenote van de boer; vrouw van de boer

Semagram


Een boerin…

is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Hoofdsemagram: boer


  Algemene voorbeelden


  Ze deed het erg goed als alleenstaande boerin, ze verpachtte land, hield een koe en een paar kippen en eenden en luisterde naar de plaatselijke roddels van de buren die zo vriendelijk waren regelmatig 's avonds binnen te wippen.

  De banden van het bloed, Eilís Ní Dhuibhne,

  'Ik zat in de verpleging, maar mijn ridder kwam op een koe. In het begin werkte ik nog wel in het ziekenhuis, ook veel met kinderen, maar buitenshuis werken is moeilijk voor een boerin, want je bent nooit klaar. Daarom ben ik in 1994 het kinderdagverblijf begonnen met een groep en een gedoogvergunning van de gemeente.'

  de Volkskrant,

  Ricotta is uitgevonden door een zuinige Italiaanse boerin. Nadat ze van buffelmelk mozzarellakaas had gemaakt, wilde ze de varkens voeren met de overgebleven wei. In een aanval van gierigheid goot de boerin de wei niet in de varkenstrog, maar in een grote kookpan. Ze kookte de wei een poosje en deed er toen een klein beetje zure melk bij. En zo werden ook de laatste vaste bestanddelen in de wei, gescheiden van het vocht.

  http://www.leeuwardercourant.nl/Index/0,4696,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leeuwardercourant.nl%2FPagina%2F0%2C7103%2C23-2-4165-5854-171063-1436--%2C00.html

  Momenteel zijn er bijna 27.000 boerinnen sámen met een man bedrijfshoofd. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar zo'n 5000. Door te kiezen voor een maatschap als bedrijfsvorm, waarbij man en vrouw samen aan het hoofd staan, bouwt ook de boerin een pensioen op.

  Nieuwsblad van het Noorden,

  De jongere boerinnen zien een vakantie wel zitten. Bart Schoukens: "Steeds meer landbouwers willen er eens tussenuit, al gaat het hier nog steeds over een kleine minderheid. Vaak komt een vakantie er op initiatief van de boerin omdat zij soms meer afstand kan nemen van het werk. Dat is vooral zo bij vrouwen die zelf niet op een boerderij opgegroeid zijn."

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • boerin worden

  Maar een boer trouwt toch ook met een meisje dat boerin wil worden.

  Bas, Annie Van Keymeulen,

  Moeder Lies hield de touwtjes van het bedrijfje autoritair in handen. Ze was een wijze vrouw, die uit het onderwijs was gestapt om terug boerin te worden.

  De groene leeuw, Herman Vos,

  met adjectief ervoor


  • een jonge boerin
  • jonge boerinnen

  Als Van den Brink het slot van de demonstratie aankondigt met de woorden: "Ik moet nu stoppen van de politie want de extra trein wacht", is duidelijk dat er door politiek en boerenorganisaties aan een compromis wordt gewerkt. De actieleider houdt de sterk uitgedunde groep voor het positief in te zien: "Er is nog niets concreets uitgekomen, maar er komen wel wat mogelijkheden." "Daar gaan we al", zucht een jonge boerin, "dat wordt nooit meer honderd procent, haal de trekkers maar te voorschijn."

  NRC,

  Met de verkoop en de verwerking van hun produkten, houden vooral vrouwen zich bezig. "Zij kennen de praktijk nog", zegt Lieve Roukaerts. "Boerinnen doen dat sinds mensenheugenis. Daar komt bij dat veel jonge boerinnen nu goed opgeleid en zelfbewust zijn. Ze zijn op zoek naar een eigen aktiviteit en een duidelijke plaats op het bedrijf."

  De Standaard,

  • een biologische boerin

  Omdat bij de biologische kaasbereiding het gebruik van allerlei schimmelwerende middelen (antibiotica) en bakteriedodende middelen (zoals natriumnitraat, ook wel salpeter genoemd) absoluut niet toegestaan zijn, moet de biologische boer(in) heel hygiënisch te werk gaan. Dat heeft niet alleen te maken met schone uiers bij het melken, maar ook met het soort voer dat de koeien krijgen.

  http://www.nieuweband.nl/dnbpubl/kaas.htm

  met ander, nevengeschikt substantief


  • boer en boerin
  • een boer en een boerin
  • boeren en boerinnen
  • boeren of boerinnen

  Sommige ontwikkelaars hebben zich zich op de akker- en tuinbouw gestort. Zij leerden boer en boerin in de droge tijd sperzieboontjes te telen op bevloeide gronden in de beekdalen.

  http://www.nciucn.nl/nederlands/publicaties/tijdschrift/droge_gebieden/veehouderij.htm

  Op dat ogenblik naderden een boer en een boerin. Daar het pad niet breed genoeg was om meer dan twee fietsers naast elkaar te bevatten, ging mijn reisgenote voorop rijden en zag ik hoe de boer met een kort, ongeduldig tikje op de arm van zijn vrouw, haar maande om achter hem te gaan.

  Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

  De mondigheid, vooral van de jongere boeren en tuinders, is vergeleken met de vorige generaties beduidend toegenomen. Het heeft natuurlijk ook te maken met hun betere opleiding. Die jongere boeren en ook boerinnen in het hoofdbestuur binnenbrengen, dat had ik nog graag gerealizeerd. Het vergt een statutenwijziging of een wijziging van wat wij onze grondkeure noemen.

  De Standaard,

  De bedoeling is dat de producten uit de milieuvriendelijkste productie voor de consument de goedkoopste zijn. Dat zal een duurzame productie aanzwengelen. Dit verhaal is niet zómaar een verhaal. Het is de vraag van boeren en boerinnen uit de Europese Boerenvereniging (CPE, 18 boerenorganisaties uit 11 Europese landen, waaronder Vlaams Agrarisch Centrum in Vlaanderen). Bovendien wordt deze visie wereldwijd gedragen door Via Campesina, de wereldwijde boerenorganisatie die een belangrijke rol speelt in de anti- globaliseringsbeweging.

  http://www.wervel.be/prijs_van_bio.htm,

  Op steeds meer boerenbedrijven komt een deel van het inkomen uit activiteiten die soms weinig tot niks met landbouw te maken hebben. Boeren of boerinnen hebben bij voorbeeld een baan naast hun bedrijf, ze verkopen agrarische produkten of zijn actief in de recreatiesector.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  boerin 2.0

  (pejoratief)

  vrouw die slechtgemanierd is; vrouw die onhandig is, lomp; lompe vrouw, lomp meisje

  Semagram


  Een boerin…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onhandig, lomp; is onaantrekkelijk; is slechtgemanierd
  • [Geslacht] is een meisje of vrouw

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een dikke boerin
   • een lelijke boerin
   • een lompe boerin

   En dan Noa, het aardigste meisje van de groep, die met een gezicht vol weerzin uitroept: 'Ik begrijp niet wat hij in die slet ziet, in dat wijf, die dikke boerin.'

   http://www.destadgorinchem.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LN_TEXT_VIEW&doc_id=2586162&pageid=138918&naam=Van-Hier-en-Daar:-Bal--#.U_XMHHLlrcs,

   Eerst gingen wij om haar hand vragen. Zij was degene die de deur opende en eerlijk is eerlijk het is een prachtige dame. Wat dat betreft heb ik wel geluk, dat het toch geen lelijke boerin is.

   http://www.chaima.nl/verhalen/112130-chemistry-between-us.html,

   Help, je bent een kluns! Als een lompe boerin beweeg jij je door het leven. Uitgerekend jij vindt nét dat ene kiezelsteentje op een gladde asfaltweg waar je met je nieuwe fiets en al over struikelt, een been breekt, daardoor een hele file achter je veroorzaakt en als kers op de klunzentaart niet meer op vakantie kunt… Opstaan en maar weer doorgaan dan maar!

   http://www.ze.nl/p/147982/help_je_bent_een_kluns?votes=1,