bolletjestrui


bolletjestrui 1.0

afbeelding

Bron: Tijmen Stam
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; fietssport)

witte trui met grote rode stippen of bolletjes die in de Tour de France wordt gedragen door de wielrenner die eerste staat in het bergklassement
Ook sommige andere wielerrondes hebben een bolletjestrui, soms met andere kleuren, maar de bolletjestrui uit de Tour de France is de bekendste.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bolletjestrui…

is een trui; is een kledingstuk

  • [Kleur] is wit met grote rode stippen of bolletjes
  • [Functie] dient om de leider van het bergklassement in de Tour de France te onderscheiden van de andere renners
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt verdiend door punten te verzamelen tijdens etappes door de bergen
  • [Overige] komt ook voor in andere wielerrondes, maar kan daar een andere kleurencombinatie hebben, b.v. in de Ronde van Spanje (Vuelta) waar hij wit met blauwe stippen is; de bolletjestrui uit de Tour de France is wel de bekendste

Hoofdsemagram: trui


Algemene voorbeelden


De Société du Tour de France keert dit jaar in totaal 1.854.035 euro aan prijzengeld uit. Een ritzege is goed voor 7.620 euro, de winnaar van de proloog krijgt 3.810 euro. Het dragen van de gele trui levert dagelijks 305 euro op. De winnaars van het bergklassement (bolletjestrui) en puntenklassement (groene trui) krijgen beiden 22.867 euro.

http://www2.omroep.nl/nos/tour2002/

Een Tour de France zonder heuvels en bergen is als een wielrenner zonder fiets. Op iedere heuvel en berg kunnen de renners punten verzamelen voor het bergklassement. De beste klimmers van het peloton strijden hiermee om de bolletjestrui. Een witte trui met rode bollen erop. De renner met de meeste punten in het bergklassement, mag deze trui aantrekken. In 1975 werd de bolletjestrui geïntroduceerd en was Joop Zoetemelk (Nederlander) de eerste die deze trui mocht dragen.

http://www.wedden-op-favorieten.nl/favorieten-voor-de-bolletjestrui-tour-de-france-2014/,