bonusrenner


bonusrenner 1.0

(sport en recreatie; fietssport; neologisme)

gekozen wielrenner voor wie men extra punten krijgt in een wielerpool, bijvoorbeeld in een Tour de Francepool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bonusrenner…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekozen door een deelnemer aan een wielerpool en levert ook extra punten op

    Algemene voorbeelden


    Opzet van de pool: De etappeuitslag van iedere dag (de eerste 10) bepaalt steeds hoeveel punten je haalt. De minst vaak gekozen renners zijn 'bonusrenner'. Dat betekent dat ze dubbele punten opleveren. Verder zijn er 3 bonusetappes (zie schema hieronder) waarin alle renners dubbel tellen.

    http://www.flood2.com/tour/,

    De officiële lijst van deelnemende renners aan de Tour. Selecteer 20 renners voor je team. Ook nadat de Tour de France begonnen is, is het nog steeds mogelijk om mee te doen aan het Tourspel. Bonusrenners kunnen dan echter niet meer geselecteerd worden, omdat het anders mogelijk geen bonusrenners meer zouden zijn.

    http://www.flood2.com/tour/deelname.aspx,

    Ik heb het een beetje in de planning om de komende week gas terug te nemen en dan rond de rustdag op de rennerspagina's zelf scores bij te houden. Voorheen kon dat niet omdat we een systeem met bonusrenners hadden (wat betekende dat niet elke renner voor iedereen evenveel punten verdiende).

    http://goktour.codeculture.nl/forum/goktour-2009/vraagje-waar-kun-je-zien-welke-renner-punten-pakte-oa-jongeren-klassement,

    Kies je de Renner met de Zwarte Trui uit de C-categorie, dan mag je de bonusrenner ook alleen uit de C-categorie kiezen. Kies je echter de Renner met de Zwarte Trui uit de B-categorie, dan mag je de bonusrenner ook uit de B-categorie kiezen (of C als je wilt). En kies je de Renner met de Zwarte Trui uit de A-categorie, dan mag je de bonusrenner ook uit de A-categorie nemen (en de B- en C-categorie).

    http://w.tourdekans.com/index.php?page=regels&PHPSESSID=475d8f1f6e70c122edf597ebc95ad96f,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000

    bonusrenner 2.0

    (sport en recreatie; fietssport; neologisme)

    wielrenner van wie niet verwacht wordt dat hij zal winnen, maar van wie iedere overwinning als een bonus begroet wordt; wielrenner die onverwachts wint

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bonusrenner…

    is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een wielrenner van wie geen overwinning werd verwacht, maar die toch zegeviert

      Algemene voorbeelden


      Voor het eerst sinds jaren is de ploeg van Team Sky niet afgestemd op Cavendish, maar rijdt de ploeg met klassementsrenner Bradley Wiggins voor de gele trui. Daarom moet de supersprinter het in de Tour zonder zijn 'sprinttreintje' doen. "Normaal gesproken wordt er van mij verwacht dat ik dit soort ritten win, maar nu ligt het belang van de ploeg bij het geel van Wiggins. Ik rijd hier als 'bonusrenner' en was op mezelf aangewezen. Ik zocht daarom naar Oscar Freire.

      De Telegraaf,

      "Normaal draait het in de sprint om mij. Nu ben ik een 'bonusrenner' en gaat het erom om Bradley Wiggins naar het geel te brengen. Ik wist dat Oscar Freire het ook altijd alleen moet doen en daarom pakte ik zijn wiel. Hij wist mij naar voren te loodsen", aldus Cavendish.

      http://www.wielerzone.be/2012/07/02/cavendish-er-reden-clowns-mee/,

      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2012
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal bonus rider
      Betekenis in brontaal idem
      Datering in brontaal 2012
      Bijzonderheden In de tweede etappe van de Tour de France boekte de Britse sprinter Mark Cavendish (1985) zijn 21ste etappezege in de Tour de France. In voorgaande jaren werd hij door een treintje ploeggenoten naar de finish geholpen, waarbij zij hem in een zo gunstig mogelijke positie probeerden af te zetten. Nu Cavendish onderdeel is van Team Sky, met topfavoriet Bradley Wiggins in de gelederen, moest de sprinter geheel op eigen kracht zien te winnen. Toen hij dat daadwerkelijk deed, noemde hij zich na afloop een bonus rider, een woord dat door de Nederlandse media onmiddellijk opgepikt werd. Het eerste neologisme van de Tour de France 2012 was geboren: het leenwoord bonusrenner.