boomkikker


boomkikker 1.0

afbeelding

Bron: Frank Vassen
( CC BY 2.0 )

zeldzame, inheemse, lichtgroene kikker die in bomen en struiken klimt en zich in ondiepe poelen voortplant; Europese boomkikker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boomkikker…

is een kikker; is een amfibie; is een dier

  • [Afmeting] wordt als mannetje 3 tot 4 cm en als vrouwtje 4,5 cm lang
  • [Kleur] is lichtgroen en vrijwel effen met een donkere streep die vanaf de neus via het oog tot in de lies doorloopt en heeft een lichte buik
  • [Deel] heeft een tandachtige structuur in het verhemelte (zogenaamde vomerine tanden), heeft cirkeltjes aan de tenen (hechtschijven), die lijken op zuignappen en heeft als mannetje een kwaakblaas onder de keel
  • [Plaats] leeft in natuurgebied met begroeiing en water, klimt in bomen en struiken en heeft kleine poeltjes nodig om zich te kunnen voortplanten
  • [Leeftijd] kan in gevangenschap 15 jaar oud worden
  • [Gedrag] kan overdag zonnend aangetroffen worden, maar is vooral 's nachts actief

Hoofdsemagram: kikker


Wetenschappelijke naam: Hyla arborea

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Amphibia; Amfibieën
Orde Anura; Kikkers en padden
Familie Hylidae; Boomkikkers
Geslacht Hyla
Soort Hyla arborea

Algemene voorbeelden


De boomkikker is een kleine kikker die in de regel heldergroen van kleur is. De kleur kan, al naar gelang de omstandigheden, zeer snel van kleur veranderen in allerlei gradaties tussen fletsgeel en donkerbruin. Volwassen mannetjes hebben een grote geelachtige of bruine kwaakblaas onder de keel, die ze heel bol kunnen opblazen.

http://www.dasenboom.nl

Boomkikkers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, regelmatig te vinden in bomen. Het geluid is te omschrijven als kèkèkèkèkè en lijkt op een afstand een beetje op dat van kwakende eenden.

http://www.dasenboom.nl

Eveneens bedreigd is de knoflookpad, die verdwenen is uit de Antwerpse Kempen en vermoedelijk ook uit Vlaams-Brabant. Er zijn nog een paar populaties in Midden-Limburg. Ook de boomkikker is met uitsterven bedreigd.

De Standaard,

Bossen, weilanden, opschietend struikgewas met daarin verscholen vennetjes. Hier voelt de ware boomkikker zich thuis. Maar hier, in deze schitterende leefomgeving, bevindt zich nog maar een enkele voortplantingspoel. En we voelen hem natuurlijk al aankomen: 't is niet genoeg voor onze kritische vriend.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


boomkikker 2.0

kikker die in bomen of struiken klimt en die hoort tot een familie van wel 850 verschillende soorten, zoals de Europese boomkikker, Amerikaanse boomkikker, Cubaanse boomkikker of de buidelkikker (die tegenwoordig echter niet altijd meer tot de boomkikkers gerekend wordt)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boomkikker…

is een kikker; is een amfibie; is een dier

  • [Deel] heeft vaak cirkeltjes aan de tenen, de hechtschijven, die lijken op zuignappen, maar anders werken
  • [Plaats] leeft in vochtige natuurgebieden met struiken en planten
  • [Verscheidenheid] komt voor in wel 850 verschillende soorten; is bijvoorbeeld een Europese boomkikker (Hyla arborea), Amerikaanse boomkikker (Hyla cinerea) of Cubaanse boomkikker (Osteopilus septentrionalis)
  • [Betrekking of relatie] wordt soms gebruikt voor soorten die vroeger wel maar nu niet meer tot de boomkikkers gerekend worden, zoals de buidelkikker (Gastrotheca marsupiata), die nu bij de familie Amphignathodontidae is ingedeeld

Hoofdsemagram: kikker


Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Amphibia; Amfibieën
Orde Anura; Kikkers en padden
Familie Hylidae; Boomkikkers

Algemene voorbeelden


Sommige boomkikkers, zoals de buidelkikker, gaan nog een stapje verder: het vrouwtje heeft een grote buidel op haar rug en het mannetje gebruikt zijn achterpoten om de eitjes in de buidel te schuiven. Een paar weken later komen de volledig ontwikkelde kikkertjes uit de opening van de buidel.

http://www.dessie.be/wildlife/kikker.htm

Veel boomkikkers zijn in hun normale houding egaal bruin of groen, maar wanneer ze opschrikken en wegspringen worden de felle kleuren van de beide zijden van hun lichaam en van hun achterpoten zichtbaar.

http://www.dessie.be/wildlife/kikker.htm

Ook de amfibieën bleven niet achterwege met verschillende soorten pijlgifkikkers, boomkikkers, pacman-kikkers en axolotls.

http://users.skynet.be/johnsnake/serpent.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen