budgetmaatschappij


budgetmaatschappij 1.0

(transport, verkeer en reizen)

luchtvaartmaatschappij die goedkope vluchten aanbiedt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een budgetmaatschappij…

is een luchtvaartmaatschappij; is een bedrijf; is een organisatie

 • [Functie] biedt goedkope vluchten aan
 • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld Ryanair of easyJet

  Algemene voorbeelden


  Vanaf volgend jaar heeft Azië een nieuwe budgetmaatschappij erbij: Malindo Airways. Deze maatschappij is een dochter van Lion Air en is bedoeld om de concurrentie met Air Asia aan te gaan.

  http://www.aroundtheglobe.nl/nieuws/nieuwe-budgetmaatschappij-malindo-airways-si17780.html,

  Ryanair is al in een juridisch gevecht gewikkeld met de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Die vindt dat de budgetmaatschappij de prijzen op de vluchten op Frankfurt Hahn - honderd kilometer van Frankfurt - niet zou mogen vergelijken met die van Lufthansa op het vliegveld van Frankfurt zelf.

  de Volkskrant,

  "Zoals verwacht hebben de stijgende brandstofkosten een groot effect op de luchtvaarttarieven in Europa gehad", stelt general manager J. Kortram van American Express. "De brandstofkosten blijven in de eerste helft van 2001 stijgen. De tarieven zullen in deze periode daardoor opnieuw met gemiddeld 6 tot 8 procent toenemen [...]." Maatschappijen als EasyJet en Basiq Air van Transavia, die lage prijzen hanteren, zullen volgens de verwachtingen van American Express in 2001 minder aantrekkelijk voor zakenreizigers worden. Kortram: "Door de hoge kosten, zoals brandstof en luchthavenbelastingen, is de winst van de budgetmaatschappijen het afgelopen jaar gedaald. Daardoor zijn zij genoodzaakt hun tarieven te verhogen."

  De Telegraaf,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 1997