goedkopestoelenmaatschappij


goedkopestoelenmaatschappij 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

luchtvaartmaatschappij die goedkope vluchten aanbiedt; budgetmaatschappij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een goedkopestoelenmaatschappij…

is een luchtvaartmaatschappij; is een bedrijf; is een organisatie

   Algemene voorbeelden


   Zo vliegt Transavia deze winter vanaf Eindhoven Aiport naar Zürich en opent de goedkopestoelenmaatschappij routes vanaf Groningen Airport naar Salzburg en Innsbruck.

   http://www.tourpress.nl/nieuws/3/Bestemmingen/20028/Transavia_com-breidt-bestemmingen-in-winterseizoen-uit,

   De Europese Unie werkte, naar aanleiding van eerdere crashes van obscure maatschappijen (onder meer van het Egyptische Flash Air, begin 2004) al enige tijd aan een zwarte lijst van maatschappijen, maar die komt op zijn vroegst volgend jaar af. Frankrijk en België wilden daar niet op wachten. Ook Zwitserland en Groot-Brittannië hebben verscheidene luchtvaartmaatschappijen de toegang tot hun luchtruim ontzegd [...]. Maar de indruk dat goedkopestoelenmaatschappijen het minder nauw nemen met de veiligheid is niet correct, zegt Paulson. "De prijsvechters zijn juist zeer hongerig als het gaat om instructies over veiligheid. We hoeven hen niet eens te benaderen, ze komen naar óns toe. Easyjet bijvoorbeeld heeft een van de beste managementveiligheidsteams die ik ken."

   NRC,

   Overname van concurrent Go, het ombouwen van Deutsche BA tot een 'budget carrier' en de bestelling van Airbussen - geen Boeings. Easyjet durft wel, in de tijdspanne van luttele maanden heeft het Britse bedrijf drie stappen gezet die tot nu toe voor een goedkopestoelenmaatschappij ongehoord zijn.

   http://vorige.nrc.nl/economie/article1552257.ece,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2002