buldog


buldog 1.0

afbeelding

Bron: Detroitbasketball
( Publiek domein )

hond van Britse oorsprong met een forse lichaamsbouw, een gladde vacht, ver uit elkaar geplaatste, korte voorpoten, een massieve kop, gekenmerkt door gerimpelde wangen, een terugwijkende neus en een brede muil waarin de hoektanden naar achteren terugwijken, die eertijds ingezet werd bij stierengevechten, maar thans vooral wordt gehouden als waakhond en gezelschapshond

Semagram


Een buldog…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

 • [Afmeting] heeft een schofthoogte van 30 tot 40 cm of, als Amerikaanse buldog, van 50 tot 70 cm
 • [Gevoelsindruk] heeft een gladde vacht
 • [Bouw] heeft een forse lichaamsbouw
 • [Deel] heeft ver uit elkaar geplaatste, korte voorpoten; heeft een massieve kop met gerimpelde wangen, een terugwijkende neus en een brede muil waarin de hoektanden naar achteren terugwijken
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ziet er vervaarlijk uit; is in werkelijkheid een zeer vriendelijke en aanhankelijke hond
 • [Waardering] wordt vooral gehouden als waakhond en als gezelschapshond

Algemene voorbeelden


Het oog puilt erg ver uit de kas of bungelt aan de oogspieren/zenuwen. De oorzaak is meestal een ongeluk, waarbij het dier een harde klap tegen de kop heeft gehad. Het komt vooral voor bij kortschedelige honden zoals de pekinees en bulldog of bij de Siamese kat, waarbij de dieren te ruw in het nekvel zijn gepakt.

http://users.skynet.be/bobke.montoya/EHBO%20bij%20uw%20hond.htm

De bulldog heeft enorme spierpartijen, een breedgebouwde achterhand en schouder en een aanzienlijke romp.

http://www.paardentrefpunt.nl/rassen/quarter/

Met een nors gezicht draait hij zijn bureaustoel een kwartslag, zodat Snetlage nu tegen zijn profiel aankijkt. Dat lijkt wel wat op dat van een buldog, denkt hij oneerbiedig, maar dan zonder de kindvriendelijkheid van een buldog.

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

Een van de eerste schrijvers die op de tv verscheen was H. Met zijn afhangende wangen en de wallen onder zijn ogen zag H. er als een oude hond uit, een buldog.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

De American Staffordshire Terriër heeft een bijzonder stoer, sterk lichaam [...]. Hij is gefokt uit kruisingen tussen allerlei bulldog en terriërs.

http://vpgo.isCool.net/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een nijdige buldog
 • een vervaarlijke buldog

Toen ik ziek was geworden, klappertandend en met dikke keel in bed bleef, hoge koorts had en zelfs de figuren die Matka tegen het licht, met haar handen op de wand toverde - het schimmenspel met de blaffende hond, de trompettende olifant, de snaterende gans, de nijdige bulldog, het bange konijn en de kijvende vrouwen - mij niet konden boeien [...], had Onkel Fritz een hoen met de bijl de kop afgeslagen voor de kippebouillon.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Wijlen Snuf was een teef die door haar meesters grondig werd verwaarloosd. Vaak waren zij uithuizig. Snuf strompelde dan rond in de bossen van Pulle. De tijd der rekels brak aan. Achter elke lork werd Snuf besprongen, tot bloedens toe. Hierbij liet zich vooral een vervaarlijke buldog niet onbetuigd.

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

Vaste verbindingen


Amerikaanse buldog


  Zie: Amerikaanse buldog

Engelse buldog


  Zie: Engelse buldog

Franse buldog


  Zie: Franse buldog

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


buldog 2.0

man die schrik inboezemt, met een bars voorkomen en een barse manier van handelen en die zich meestal ook weinig gelegen laat aan wat anderen denken en voelen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram


Een buldog…

is een man

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] boezemt vrees in; heeft een bars voorkomen
 • [Gedrag] gedraagt zich bars
 • [Houding] laat zich weinig gelegen aan de gevoelens en gedachten van anderen

  Algemene voorbeelden


  Een incident voor het casino op de Zeedijk van Ad Dar al Bayda, waar hij door een buldog van een portier werd tegengehouden, geen blanken toegelaten.

  De stoelendans, Paul Koeck,

  Zo is de term "IJzeren Gordijn" niet voor het eerst gebruikt door de Britse buldog Winston Churchill in 1946.

  De Standaard,

  Herbert Hoover werd een debiele bulldog.

  De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

  buldog 2.1

  man die op een koppige, onverzettelijke wijze waakt over iets of jaagt op iets; instelling die op een koppige, onverzettelijke wijze waakt over iets of jaagt op iets

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

  Semagram


  Een buldog…

  is een man

    Semagram


    Een buldog…

    is een instelling

      Algemene voorbeelden


      Het zal duidelijk zijn dat de evolutionaire principes, in eerste instantie belichaamd door Huxley, worden beschouwd als een directe aanval op deze eeuwenoude waarden. Wat blijft er over van het morele gezag van de mens, wanneer dat niet door God gegeven is? Ter verdediging keert men zich tot de meest gezaghebbende en bekendste anatoom van die dagen, Richard Owen, die vol de strijd aangaat met Huxley, Darwin's buldog.

      NRC,

      Maar de reputatie van het SFO als de bulldog die boeven voor de rechter sleept om ze hun gerechte straf te laten ondergaan, is na vijf jaar aangetast.

      NRC,