carapatiënt


carapatiënt 1.0

iemand die aan cara lijdt; patiënt met cara

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een carapatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] is een patiënt die aan cara lijdt; is een patiënt met cara

  Algemene voorbeelden


  Enkele voorbeelden wat mediwiet in zich heeft: Werkzaam bij pijnen. Het werkt niet als verdoving, maar kan een betere ontspanning geven in de pijn, zodat men er anders mee omgaat [...]. Bijvoorbeeld op de spiertjes in de luchtwegen waardoor de carapatiënt minder benauwd is. Of op de blaasspieren waardoor urine-incontinentie afneemt.

  http://www.hennepdesk.nl/medical/show.php?article=11

  Tabaksrook veroorzaakt bij vele niet-rokers acute gezondheidsklachten zoals: prikkeling van de ogen, keelpijn, lopende neus, misselijkheid, braken, benauwdheid, hoofdpijn en hoesten. Tien procent van de bevolking is cara-patiënt.

  http://www.cer-leuven.be/passiefroken/colloquium.htm,

  Ik koos indertijd voor het ras Bichon à poil Frisé, niet alleen wegens het vriendelijke karakter, maar ook omdat het een hondje is dat niet verhaart! Dit betekent, dat hij ook geschikt is voor carapatiënten.

  http://www.bsisoft.be/rashondenonline/hot%20news/Bichon/Jardin.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een vrouwelijke carapatiënt

  Agalev daagt de federale minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) en de Vlaamse minister van Gezondheidsbeleid Wivina Demeester (CVP) voor de rechter omdat ze geen afdoende maatregelen tegen de ozonvervuiling nemen. Twee vrouwelijke cara-patiënten stellen zich burgerlijke partij.

  De Standaard,

  • een zware carapatiënt

  Men moet heus geen zware carapatiënt zijn om vast te stellen dat in de rijtuigen waar alleen een stukje glazen wand de rookzone afsluit, de tabaksrook zich over de volledige wagen verspreidt.

  http://www.rookvrij.be/actueel/020308_trein.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding