cheerleadereffect


cheerleadereffect 1.0

(wetenschap; psychologie en psychiatrie; neologisme)

effect dat mensen aantrekkelijker gevonden worden binnen een groep dan wanneer ze beoordeeld worden als individu, doordat mensen geneigd zouden zijn binnen een groep een gemiddelde aan eigenschappen te zien en minder de afzonderlijke kenmerken van individuen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cheerleadereffect…

is een effect

  • [Toepassingsgebied of bereik] is het effect dat mensen in een groep aantrekkelijker gevonden worden, dan wanneer zij als individu beoordeeld worden, bijvoorbeeld op foto's

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    Cheerleadereffect: samen mooier dan alleen. In een groep ben je een stuk aantrekkelijk dan als individu [...]. Vrouwenjager Barney Stinson, een personage uit de populaire sitcom How I Met Your Mother, had het er vijf jaar geleden al over. Toen hij in een kroeg een groep dames observeerde, lichtte hij zijn teleurstelling over hun uiterlijk aan zijn vrienden toe. Samen leken ze prachtig, maar schijn bedriegt. De dames maakten dankbaar gebruikt van wat Stinson gekscherend het cheerleadereffect noemt: mensen zijn mooier in een groep dan als individu. Onderzoekers van de University of California beamen Stinsons theorie niet alleen, maar verklaren deze ook. Te grote neuzen worden kleiner, te brede gezichten smaller en acne verdwijnen in een groep. Dat komt volgens onderzoekers Drew Walker en Edward Vul doordat wij mensen geneigd zijn het gemiddelde van alle eigenschappen van een groep te zien. Daardoor krijgen alle leden van de groep gemiddelde gezichtskenmerken.

    Trouw,

    Drew Walker en Edward Vul, verbonden aan de University of California in San Diego, hebben aangetoond dat mensen in groepsfoto's aantrekkelijker worden bevonden dan mensen die alleen op een foto staan. Dit fenomeen werd in de Amerikaanse reeks 'How I Met Your Mother' geïntroduceerd als het cheerleadereffect. Daar zegt rokkenjager Barney Stinson dat cheerleaders enkel mooi zijn in groep omdat hun imperfecties minder opvallen dan op solokiekjes.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131206_00874222,

    Neurobioloog Edward Vul en psycholoog Drew Walker van de Universiteit van Californië waren ervan overtuigd dat het cheerleader-effect wetenschappelijk kan worden verklaard. Het visuele systeem creëert namelijk – nog voor dat je hier bewust over nadenkt – een algemene indruk van een schouwspel, en doet dit door de verschillende onderdelen te ordenen tot één geheel.

    http://www.kennislink.nl/publicaties/waarom-het-cheerleader-effect-echt-bestaat,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2011
    Brontaal (Amerikaans-)Engels
    Vorm in brontaal cheer-leader effect
    Betekenis in brontaal idem
    Bedenker In de tv-serie How I met your mother introduceert personage Barney Stinson het begrip.
    Benoemingsmotief Stinson gebruikte als eerste lid cheerleader, omdat cheerleaders in een groep veel aantrekkelijker worden gevonden dan wanneer zij in hun eentje rondlopen.
    Bijzonderheden Wetenschappers van de universiteit van Californië onderzochten dit effect vervolgens en toonden aan dat het ook echt bestaat.