choucroute


choucroute 1.0

((vooral) in België)

fijngesneden wittekool, ingemaakt en zuur van smaak, die vaak 's winters wordt gegeten met aardappelen, worst en/of stukken vlees; fijngesneden zuur gemaakte wittekool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Choucroute…

is een groente; is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Zuurkool bevat veel antioxidanten, bevat veel vitamines C en B en ijzer, zou ook helpen bij het bestrijden van een verkoudheid. Is er bovendien een meer winters gerecht dan zuurkool, puree en worst? Wij diepten uit ons archief nog twee andere recepten met choucroute op.

      http://www.standaard.be/cnt/dmf20131121_014,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      choucroute 2.0

      ((vooral) in België)

      gerecht gemaakt van o.a. zuur gemaakte wittekool en aardappelen, traditioneel geserveerd met varkensvlees en worst, dat vaak wordt gegeten in de winter; gerecht van zure, fijngesneden wittekool; gerecht van zuurkool

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Choucroute…

      is een gerecht

      • [Ingrediënt] bestaat traditioneel uit zuurkool, aardappelen, uien, varkensvlees en worst

        Algemene voorbeelden


        Binnen het Europa van morgen zullen bepaalde streken voor bepaalde producten méér tot de verbruiker spreken dan andere gebieden. Vergelijken we nu al een Moezelwijn tegenover een Hagelander of een Elzasser, choucroute tegenover een inlandse zuurkoolschotel: het is veelal de naam die het verschil maakt, niet het product.

        http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm

        Tenslotte kwamen wij aan in een oud bergplaatsje dat Ribeauvillé heette en waar tot ons geluk het hotel nog open bleek te zijn. Na de choucroute lazen wij nog wat in de lounge.

        NRC,

        Het ging zelfs zo ver dat volgens mij dat gat niet gemaakt was door ne mens, door ne pervert met een boor of een zaag, nee, dat eerst dat gat daar was, dat ze eerst dat gat hebben ontworpen, dat ze daar dan een deur hebben rond gemaakt, dan toiletten en dat ze dan daar een café hebben rondgebouwd, dat ze dan daar een cassière hebben ingezet, garçons, flipperkasten, choucroute, koude plats, tafels, stoelen, cliënteel – alles in functie van dat gat.

        Sierens & Co, Arne Sierens,

        De grote brasseries in Parijs serveren allen een uitstekende zuurkoolschotel, maar 'Chez Jenny' spant ongetwijfeld de kroon (1984). Bij choucroute wordt Riesling gedronken of bier uiteraard.

        http://www.smulweb.nl/recepten/1033005/Zuurkool-van-chez-jenny,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • choucroute eten

        'Op de kaart staan nog steeds Belgische klassiekers, bereid met de beste ingrediënten. Ik heb hier de lekkerste choucroute van mijn leven gegeten, maar ook de américain en de kalfskotelet met cross & blackwellsaus zijn toppers. Als wijnliefhebber waardeer ik ok de mooie en betaalbare wijnkaart.'

        http://www.standaard.be/cnt/ge73hdp5u,

        met telwoord ervoor


        • twee choucroutes

        Kon het zijn dat ik de avond ervoor de beste zuurkool tot dan toe had gegeten? Mijn tweede, en dan al raak? En ik had nog twee choucroutes te gaan!

        http://worstenspek.blogspot.com/2012/06/zuurkool-kwartet-colmar-zuurkool-3-in.html,