competentiegericht onderwijs 1.0
(wetenschap; onderwijs en opvoeding)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Competentiegericht onderwijs…
is onderwijs; is een handeling
- [Functie] dient om het onderricht beter te laten aansluiten op het werkveld en op de eisen die de beroepswerkzaamheden stellen
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gebaseerd op een integratie van kennis, vaardigheden en beroepshouding
- [Middel] maakt veel gebruik van projectwerk, groepswerk, portfolio's en feedback en beoordelingen van studenten en externen
- [Gevolg of resultaat] leidt ertoe dat studenten leren functioneren in een beroepsgerichte situatie
- [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van het traditionele onderwijs dat zich vooral richt op het verwerven en reproduceren van kennis
Algemene voorbeelden
Competentiegericht onderwijs is een vrij moderne loot aan de stam van de mode. We kunnen ook het woord 'bekwaamheid' of 'kundigheid' gebruiken, maar dat klinkt wat ouderwets. We spreken nu van competenties omdat het gaat om het leren van een beroep. En in een beroep gaat het niet om het hebben van kennis, maar om het in staat zijn beroepswerkzaamheden uit te voeren. Dat veronderstelt kennis én vaardigheden én adequate houdingen. Niet apart, maar tezamen, op elkaar ingrijpend.
Een competentie is een geïntegreerde basiscluster van kennis, vaardigheden en attitudes. Daar waar in traditioneel onderwijs hoofdzakelijk de reproductie van kennis benadrukt werd, zijn ook vaardigheden en attitudes van belang in competentiegericht onderwijs.
Een van de belangrijkste kenmerken van competentiegericht onderwijs is de afstemming met het werkveld. Studenten dienen zo goed mogelijk voorbereid te worden op de toekomstige afzetmarkt. Om die afstemmingen te bekomen wordt bijvoorbeeld gewerkt met projectwerk, groepswerk of portfolio's; en worden studenten en externen ingezet bij het geven van feedback en beoordelingen.
Docententeams in het mbo kunnen gaan meepraten over de invoering van het competentiegericht leren, een methode waarbij de lessen beter aansluiten op de arbeidsmarkt [...]. Ze krijgen instemmingsrecht over de invoering. Hiermee is de verplichte invoering van het competentiegericht leren in 2010 van de baan, want docenten hebben nu alsnog het laatste woord [...]. De SP kwam vorige week met een eigen onderzoeksrapport, waaruit bleek dat een derde van de mbo-docenten niet wil doorgaan met de verplichte invoering van het competentiegericht onderwijs. Hoewel er ook uit andere onderzoeken is gebleken dat er veel haken en ogen aan de invoering zitten, wil de Kamer de invoering toch niet helemaal tegenhouden.
Competentiegericht onderwijs (cgo) is onderwijs dat leerlingen niet alleen de vereiste kennis en vaardigheden bijbrengt, maar ook een 'beroepshouding'. Ze leren functioneren in een beroepsgerichte situatie. Daarbij worden specifiek persoonlijke talenten ontwikkeld. Ook wordt veel aandacht besteed aan zelfstandig leren.