computermuis


computermuis 1.0

apparaat dat past in een handpalm, met een platte onderzijde en een bolle bovenkant, voorzien van twee drukknoppen aan de voorzijde, dat met een computer is verbonden om de cursor op het beeldscherm te besturen; muis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een computermuis…

is een apparaat

      Hoofdsemagram: muis


      Algemene voorbeelden


      De gebruiker legt zijn hand te ruste in een handbed zodat deze in een 'handjes schudden'-positie komt met de muis. Dit voorkomt dat de onderarm verdraait, zoals bij het gebruik van een gewone computermuis.

      Algemeen Dagblad,

      Terwijl West-Europa onwennig afscheid neemt van de jaren tachtig en met een kramp in de rechterwijsvinger op de computermuis deze fin de siècle beleeft, lijkt in Oost-Berlijn de bruuske overgang van 1945 naar 1995 een combinatie van Fawlty Towers en stalinisme te zijn.

      De Standaard,

      In tegenstelling tot de meeste Europese landen wordt RSI in België nog niet als beroepsziekte erkend. Herhalen, herhalen ... Typen, klikken met de computermuis, samenstellen, breien, schroeven indraaien, schilderen, werken aan een kassa, viool spelen, haar föhnen. Dit zijn allemaal handelingen waarbij vingers, polsen, en armen aanhoudend dezelfde kleine bewegingen maken.

      http://www.mloz.be/cgi-bin/iesnl/iesgen.cgi?page=http://www.mloz.be/nl/ies/brochures/br32.html

      British Telecom heeft met de rechtszaak ook de woede gewekt van de grondleggers van het world wide web. Die noemen een Amerikaan, Vannevar Bush, de werkelijke uitvinder van de hyperlink. Bush zou er al in 1945 over hebben geschreven in het tijdschrift Atlantic Monthly. Weer anderen geven de eer echter aan Doug Engelbart, de man die ooit als eerste met het idee voor een computermuis kwam. Dit succesvolle accessoire maakte zijn debuut in 1968.

      de Volkskrant,