cyberchonder


cyberchonder 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; gezondheid, geneeskunde en zorg; ICT; neologisme)

iemand die gezondheidsklachten opzoekt op internet en daarna denkt dat hij aan een ernstige ziekte lijdt, vaak veel erger dan de ziekte of de kwaal waar hij daadwerkelijk aan lijdt; iemand die door te googelen gaat denken dat hij aan een erge ziekte lijdt; hypochonder die op internet zoekt; hypochonder die ziektebeelden googelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cyberchonder…

is een hypochonder; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] googelt zijn gezondheidsklachten en denkt daarna dat hij aan een ernstige ziekte lijdt, vaak een veel ergere ziekte dan de ziekte of de klachten waaraan hij daadwerkelijk lijdt
 • [Middel] zoekt op internet naar ziektebeelden

  Algemene voorbeelden


  Cyberchonders zijn mensen die zich ziek googelen. Door voortdurend op het internet medische informatie op te zoeken, beginnen ze zich in te beelden dat ze bepaalde ziektes hebben, of dat ze een veel ergere ziekte hebben dan die waaraan ze echt lijden.

  http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=2857,

  In de wereld van de gezondheidszorg via het internet is het nieuwste woord cyberchonder. Dat staat voor het legertje hypochonders die op het web surfen op zoek naar een ziekte. Cyberchonders zijn een sterk symbool van de appetijt voor on line gezondheidsinformatie.

  De Standaard,

  Waarom koketteren de auteurs met de 'nieuwigheid' van de cyberchonder? Het gaat toch helemaal niet over een probleem, dat pas door het internet is opgekomen? Gezondheidsprogramma's op televisie doen toch hetzelfde, zoals voordien en tegelijkertijd de encyclopedie?

  http://www.nvbe.nl/artikelen/artikelenhome.html,

  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2000
  Periode opkomst 2000
  Brontaal Duits
  Vorm in brontaal Cyberchonder
  Betekenis in brontaal idem
  Bijzonderheden Het woord cyberchonder is een mixwoord van cyber-, dat in het Engels verkort werd uit cybernetic, en hypochonder.