dansmeestertje


dansmeestertje 1.0

(archaïsch)

kleine dansmeester; dansleraar met een geringe lengte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dansmeestertje…

is een persoon

  • [Uiterlijk] is klein van gestalte; heeft een geringe lengte

    Algemene voorbeelden


    Eer we de binnenlanden werden ingestuurd, moesten we leren dansen. Hiervoor was een Weens kaalhoofdig dansmeestertje aangesteld, wiens taak er in bestond de wilden die we waren te leren walsen, fox-trotten en polkaën. Dit zou ons van pas komen, werd beweerd, als we ergens uitgenodigd werden op een party.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    dansmeestertje 2.0

    (liefkozend)

    dansmeester; dansleraar

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een dansmeestertje…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        En ik ga voor mijn lieve dansmeestertje van w3. Door hem heb ik eindelijk zelfvertrouwen gekregen op de dansvloer. Hij verdient de nobelprijs voor vrede en nog wat.

        http://forum.tribalwars.nl/showthread.php?p=999117,

        dansmeestertje 3.0

        (pejoratief)

        nuffige man

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een dansmeestertje…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            Toen Herder in het begin van de jaren '70 naar Parijs kwam, was hij niet in staat om contact te leggen met een van deze mannen. Naar zijn idee waren ze allemaal gekunstelde, hoogst gemaniëreerde, buitengewoon zelfbewuste, droge, zielloze dansmeestertjes, in salons waar het innerlijke leven van de mens niet werd begrepen, waar men - door slechte beginselen of door verkeerde origine - was uitgesloten van het inzicht in de ware doeleinden van de mens op aarde, en in de ware, rijke, weldadige mogelijkheden waarmee God de mens had begiftigd.

            http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2558198/1999/07/03/Maanlicht-griffioenen-en-de-kreeft-van-Nerval.dhtml,

            dansmeestertje 4.0

            afbeelding

            Bron: TaranRampersad
            ( CC BY-NC-SA 2.0 )

            ((vooral) in Suriname)

            in Suriname inheemse, kleine, zwarte zangvogel met enige witte plekken aan de vleugels; jacarinagors; srio
            Zo genoemd omdat het mannetje het vrouwtje het hof maakt met uitbundige dansbewegingen en omdat de vogel klapwiekt tijdens het zingen.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een dansmeestertje…

            is een vogel; is een dier

            • [Afmeting] is 9 tot 10 cm lang
            • [Geluid] maakt een geluid dat klinkt als srio
            • [Kleur] is glanzend zwart met witte plekken aan de vleugels
            • [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
            • [Voortplanting] legt eieren
            • [Woongebied] komt voor in Midden-Amerika en Zuid-Amerika
            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] maakt, als het mannetje het vrouwtje het hof maakt, uitbundige bewegingen en klapwiekt tijdens het zingen
            • [Gedrag] is een alleseter
            • [Betrekking of relatie] behoort niet tot de familie van de gorzen (Emberizidae)

            Wetenschappelijke naam: Volatinia jacarina

            Rijk Animalia; Dieren
            Stam Chordata; Chordadieren
            Klasse Aves; Vogels
            Orde Passeriformes; Zangvogels
            Familie Thraupidae
            Geslacht Volatinia
            Soort Volatinia jacarina

            Algemene voorbeelden


            Het dansmeestertje is een glanzend-zwarte vogel (10 cm lang) met wat wit in de vleugels. Het wijfje en de jongen hebben een bruin verenkleed met strepen op de borst. Hun eerste naam danken ze aan hun geluid (srio) en de tweede aan hun opvallende 'gedans': ze springen op van de tak of grashalm waar ze op zitten, vliegen een klein stukje de lucht in, fluiten 'srio' en komen weer neer op hun oude plek.

            http://www1.nhl.nl/~ribot/ned/voja.htm

            Het dansmeestertje zoals de jacarinivink ook wel word genoemd is een soort die ongeveer 9 cm in grootte bedraagt en heeft een heel groot verspreidingsgebied en zoals u aan de Latijnse naam kan zien zijn er ondersoorten van beschreven zoals de Volatina j. Peruviensis en de Volatinia j. splendens. Ik hou het maar bij de nominaatvorm de Volatiana j. jacarina en deze heeft als grootste verschil dat de vleugelbochten een duidelijk witte plek vertonen en de beide andere niet of nauwelijks.

            http://www.slideshare.net/fambakker/jacarinivink-powerpoint

            De naam dansmeestertje is dan ook niet zo verkeerd gekozen, hij maakt het vrouwtje als volgt het hof, hij gaat eerst luidkeels zitten zingen op takje of grashalm, vliegt vervolgens tot een meter recht omhoog en laat zich naar beneden dwarrelen en daarbij altijd terug komend op zijn basis positie op de tak of grashalm. Op de weg naar beneden flappert hij flink met zijn vleugels en houd zijn staart en kop in bepaalde posities.

            http://www.slideshare.net/fambakker/jacarinivink-powerpoint

            U treft verschillende bijzondere vogelsoorten aan die typisch zijn voor Suriname. Voorbeelden hiervan zijn de rode ibis (te vinden in natuurgebied Bigi Pan), de zwarte gier, toekans, papegaaien (te vinden in gebieden Coppenamemonding/Peruvia). Andere vogelsoorten uit de grote Surinaamse collectie zijn: de twa twa (kleine parkietsoort), bosruiter, grietjebie, ijsvogel, steenduif, rotshaan, boshaan, glansvogel, kolibri, kiekendief en dansmeestertje.

            http://www.switisuriname.nl/switi_suriname_021.htm

            De officiële Woordenlijst Nederlandse Taal, ofwel het Groene Boek, werd in 2005 uitgebreid met honderden typisch Surinaamse woorden. Hierdoor krijgt het woordenboek een Surinaams tintje. Enkele voorbeelden van zulke woorden [...]: bacove, banaan; cellulair, mobieltje, mobiele telefoon, gsm; glo-school (gewoon lager onderwijs), basisschool; dading, minnelijke schikking; okseltruitje, mouwloos T-shirt; handknie, elleboog; schuier, tandenborstel; koep, hok onder trap; porknokker, goudzoeker; gomma, stijfsel; wiet, onkruid; zwamp, moeras. Nieuwe Surinaamse woorden die ook opgenomen zijn in het groene boekje zijn o.a. awara, beschuitgras, Brokopondonees, cellenhuis, concubaan, dansmeestertje, djakken, dozeren, flitten, grietjebie, inklaarder, knippa, kroi, makaperi, opstellingscommissie, personenmeerderheidsstelsel, porknokker, sluit, tjappen, zuurzak.

            http://surinam.us/surinaamse_woorden.htm