detective


detective 1.0

geheime politieagent of particulier onderzoeker die speurwerk verricht; speurder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een detective…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is een rechercheur die werkt voor de politie of is een privédetective die werkt voor een detectivebureau of voor een particulier
  • [Activiteit of handeling] speurt naar de dader of daders van een misdrijf; probeert bewijzen voor een civielrechtelijke of strafrechtelijke daad te vinden; spoort vermiste personen en zaken op; schaduwt personen die mogelijk de wet overtreden; verzamelt bewijsmateriaal; ondervraagt verdachten en getuigen; onderzoekt als privédetective o.a. overspelig gedrag van de tegenpartij in een echtscheidingsprocedure

    Algemene voorbeelden


    In ieder onderzoek komt een moment waarop de detective overweldigd lijkt te worden door de hoeveelheid aan feiten.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Zo gauw mensen een getuigenis afleggen en zich de ware aard van de gebeurtenissen proberen te herinneren, ontstaat een wereld van verhalen, niet van feiten. De ware detective houdt zich daarom aan de feiten, aan wat onomstotelijk zo is, aan de zwijgende taal van voorwerpen die beginnen te spreken als de detective eenmaal de sleutel tot hun betekenis heeft gevonden.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Toen ik na enkele weken de buit wilde ophalen hingen twee dreunende politiehelikopters boven de camping. Van overal stormden zwaarbewapende agenten in kogelvrije vesten op mij toe. Het was net een scène uit de televisieserie Taggert. Detectives van de National Crime Squad riepen dat ik in de val zat.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Het krimi-lezende publiek was eraan gewend dat de detective zich met één moordzaak bezighoudt en het hele boek lang ongestoord bezig kan blijven, totdat de schurk op de laatste bladzijde hangt. In werkelijkheid gaat het natuurlijk nooit zo. Zelfs een privé-detective heeft het druk, zeker als hij goed is.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    Lane kreeg de leiding van de Threat Management Unit, een team van acht detectives van de politie van Los Angeles dat zich uitsluitend ging bezighouden met het monitoren en afschrikken van stalkers.

    http://www.groene.nl/1998/51/tr_stalkers.html,

    In een echtscheidingsprocedure doet een detective in de eerste plaats onderzoek naar overspelig of beledigend gedrag van de "tegenpartij" van zijn cliënt(e) om zo de echtscheidingsprocedure te versnellen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een detective huren
    • een detective inhuren
    • een detective inschakelen
    • ergens een detective op afsturen
    • een detective in de arm nemen

    Ik schakelde detective J.P. in. Het duurde niet lang om Raf te vinden.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Op een of andere manier moet Greta geweten hebben dat Jean-Claude in Frankrijk getrouwd was, terwijl haar dochter Amélie dat blijkbaar niet wist, hooguit vermoedde. Toen Amélie een detective inschakelde, vond Greta er niets beter op dan de geldkraan onmiddellijk dicht te draaien: het was al erg genoeg dat het hele dorp wist dat Amélie géén mannequin was maar een ordinaire hoer in Parijs.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    "Een detective erop afsturen?" Vaststellingen van een detective volstaan niet voor de rechter […]. Slechts zeer zelden zal een verslag van een detective alleen dan ook voldoende zijn om de rechtbank te overtuigen van een bepaald feit. Maar toch is het niet uitgesloten dat dit gebeurt. Als er bijvoorbeeld een discussie is over bij wie de kinderen mogen verblijven en het detectiveverslag geeft aan dat één van de ouders-echtgenoten constant van huis is, kan dat soms wel eens een belangrijk element zijn bij de beslissing van de rechter.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Op kosten van de overheid heeft hij een detective gehuurd die zegt dat een blanke de eigenlijke schutter was.

    NRC,

    De BAAN werd vorig jaar opgericht en bestaat uit twaalf fabrikanten van luxegoederen die vaak worden nagemaakt. Ze namen detectives en advocaten in de arm om nagemaakte producten op te sporen en de invoerders voor de rechter te brengen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een particulier detective
    • een particuliere detective

    Ex-jockey Dick Francis blijft ondanks zijn gevorderde leeftijd (76) aardig in de race. In Gekraakt haalt hij een oude bekende van stal, de eenhandige ex-jockey Sid Halley, werkzaam als particulier detective in de schaduw van de renbaan.

    De Standaard,

    Heeft de gemeente Spijkenisse een particuliere detective ingeschakeld om de heimelijke observaties (inclusief vaststelling van telefonische contacten en onderzoek van computergebruik) uit te voeren?

    http://ikregeer.nl/document/V040515870

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    detective 2.0

    verhaal, roman, film of serie met als hoofdmotief de ontraadseling van een misdaad door een detective; detectiveverhaal

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0: 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een detective…

    is een verhaal

    • [Betrokkene] is een verhaal waarin een detective een misdrijf of een reeks van misdrijven, meestal een moord of reeks moorden, probeert op te lossen
    • [Medium] is een roman of een, vaak op een roman gebaseerde, film of tv-serie

      Algemene voorbeelden


      Dit jaar bestaat KRO Detectives 20 jaar. De omroep gaat dat vieren door vier nieuwe afleveringen te laten zien van bekende detectives. Dat gebeurt in de negende editie van de detectivenacht die op Nederland 2 wordt gehouden. De kijker kon daarvoor kiezen van welke series de nieuwe aflevering moet worden uitgezonden. Er was steeds een keuze tussen twee bekende detectives.

      http://www.mediajournaal.nl/2009/05/30/kro-viert-20-jaar-detectives-in-negende-detectivenacht.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een Engelse detective
      • een spannende detective

      Een stapel kranten op een tafeltje en ernaast, op de grond, een slordig bergje uit de kaft liggende oude pocketboeken, zo te zien meest Engelse detectives.

      Quissama, F. Springer,

      Wie heeft nooit eens stiekem achterin een spannende detective gekeken om te zien wie de dader was, of liefdevol zijn hand over de rug van een mooi gebonden boek laten gaan?

      NRC,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen