speurder


speurder 1.0

iemand die voor de recherche of een detectivebureau speurwerk verricht om misdrijven op te lossen; rechercheur; detective

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 1.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speurder…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt voor de recherche en maakt deel uit van een rechercheteam of werkt voor een detectivebureau of controlebureau
  • [Activiteit of handeling] onderzoekt misdrijven; zoekt naar sporen of aanwijzingen om een misdaad op te lossen; ondervraagt getuigen en verdachten

    Algemene voorbeelden


    De twee speurders van de Antwerpse Opsporingsdienst, die met draaiende motor op het einde van de Van Schoonhovenstraat staan, volgen de koplampen van de naderende Chrysler in de achteruitkijkspiegels van hun Volkswagen Golf.

    Cargo, Patrick Conrad,

    De speurders van het controlebureau van de effectenbeurs hebben eveneens geconstateerd dat ingewijden bij Borsumij hebben gehandeld in eigen aandelen kort voordat de onderneming op 15 maart 1994 een splitsing van het aandeel bekend maakte.

    NRC,

    Volgens de openbaar aanklager waren de speurders al heel snel op het spoor van de daders, maar verbleven die op een schuiladres.

    De Standaard,

    Het gerecht had vorige donderdag al buren ondervraagd over Dutroux en I.L. In Blankenberge doorzochten speurders zijn woning. In Oostende ging het om twee garageboxen. Ook in De Haan werd een huis doorzocht.

    De Standaard,

    Na bijna één jaar onderzoek heeft de Antwerpse gerechtelijke politie twee organisaties opgedoekt die actief waren met heroïnehandel. De speurders achterhaalden de routes voor transporten van tientallen kilo's verdovende middelen.

    De Standaard,

    Bij de huiszoekingen legden de speurders beslag op een onbekende hoeveelheid valse paspoorten, vreemde valuta en materiaal voor het vervalsen van dokumenten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een financiële speurder
    • een gerechtelijke speurder

    In 45 van de 60 dossiers die de acht onderzoekers van de CDGEFID in 1994 onderzochten, vonden zij bewijzen van grootscheepse fraude. De financiële speurders namen in binnen- en buitenland 1,2 miljard geld en goederen in beslag.

    De Standaard,

    Een Zwitsers autobestuurder heeft zich op een nogal ongebruikelijke manier aan de greep van de wet willen onttrekken. Nadat hij bij een aanrijding op een parkeerplaats een andere wagen zwaar had beschadigd, stopte de man zijn auto in de grond. De gerechtelijke speurders konden de overtreder vlug bij de kraag vatten.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    speurder 2.0

    (weinig gebruikt)

    iemand die iets naspeurt; onderzoeker

    Algemene voorbeelden


    Veel hulpverleners dachten nog steeds dat begrip voor de herkomst van een emotie deze meteen doet verdwijnen. Ook zij liet zich soms leiden door het verlangen naar een definitieve oplossing, een louterend inzicht, een katharsis. Ze was dan meer speurder dan therapeut, meer de schrijver van een verhaal met haar cliënt als personage dan belangeloze luisteraar.

    Blauwbaard, Pauline Slot,