speurhond


speurhond 1.0

hond die speurt naar mensen, drugs of explosieven en die gebruikt wordt bij politieonderzoek of bij het zoeken naar slachtoffers bij rampen

Semagram


Een speurhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

 • [Organisatie of instelling] werkt voor de politie of voor een hulpteam
 • [Functie] wordt ingezet om iets op te sporen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer gedisciplineerd en heeft een zeer goed reukvermogen
 • [Gedrag] volgt een geurspoor en speurt naar mensen, lijken, drugs, explosieven, enz.
 • [Betrokkene] spoort misdadigers op, vermiste personen of slachtoffers van rampen, bv. aardbevingen

Hoofdsemagram: hond


Algemene voorbeelden


Speurhonden zijn onmisbaar, met name bij het opsporen van narcotica, menselijke resten, menselijke geuren en explosieven. De afgerichte en gecertificeerde speurhonden werken ook in diverse politieregio's. Het africhten van de dieren en het opleiden van ruiters en hondenbegeleiders zijn gespecialiseerde taken binnen het KLPD. Dit centrum van expertise, Dienst Levende Have Politie genaamd, keurt alle speurhonden.

http://www.klpd.nl/

Men liet een speurhond, die de reputatie had zich nooit te vergissen, aan een niet nader genoemd kledingstuk van het slachtoffer snuffelen, waarna het beest regelrecht tegen de vermeende dader aan vloog die op de hoek van een straat onschuldig naar het verkeer stond te kijken.

De wekker, André Janssens,

Bij het sporenonderzoek maakt de technische recherche gebruik van speurhonden.

http://www.allroundsecurity.nl/index2.html

Een hond die met zijn neus diep aan de grond een spoor volgt, is nog niet altijd een betrouwbare speurhond zoals wij dit verlangen [...]. Een minder ervaren hond zal gemakkelijk overgaan op het andere spoor en dit verleidingsspoor blijven volgen. De honden zijn weliswaar spoorvast, maar nog niet spoorzuiver. Honden die geen moeite hebben met verleidingssporen met een zeer gering tijdsverschil worden spoorzuiver genoemd.

http://home.concepts.nl/~kynetho/speuren.htm

De Italiaanse politie zoekt met speurhonden en metaaldetectors naar bommen op de Noord-Italiaanse stranden.

De Standaard,

Voor de speurders gisternamiddag begonnen met het leeghalen van de chalet aan de rue Fonds des Vaulx 15, maakten zij met de Naamse onderzoeksrechter Guy Coméliau en substituut Xavier Charles afspraken over duur en verloop van de operatie. Die wordt geschat op twee dagen en hoofdzakelijk uitgevoerd door de civiele bescherming. Intussen namen speleologen een nabijgelegen grot onder de loep en zochten speurhonden in de tuin naar lijken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een speurhond inzetten
 • speurhonden inzetten

Omstreeks 11 uur kwam de Britse specialist John Bennet aan met zijn speciale "grondradar", waarna de zoekacties effectief werden aangevat. Daarbij werden ook speurhonden ingezet.

De Standaard,

De politie heeft gisteravond twee jongemannen aangehouden die kort daarvoor een gokkast hadden gekraakt. Voor één van de aanhoudingen werd een speurhond ingezet.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


speurhond 2.0

(schertsend)

iemand die voor de recherche of een detectivebureau speurwerk verricht; speurder

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram


Een speurhond…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   En toch is Quiz Show een wervelende, meeslepende film geworden. Niet alleen vanwege het tijdsbeeld dat hij schetst, met die typische en grappige uiterlijke kenmerken van de jaren vijftig. En ook niet alleen om de draaikonterige quizwinnaar, de geslepen omroepbazen, het vasthoudende congreslid dat zo'n goeie speurhond blijkt.

   NRC,

   speurhond 3.0

   overheidsdienst die strafbare feiten en verdachten opspoort; opsporingsdienst

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

   Semagram


   Een speurhond…

   is een instantie

   • [Activiteit of handeling] spoort misdrijven op, bv. fraude

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • financiële speurhond

    Driekwart van de witwasdossiers die het Belgische gerecht onder handen neemt, hebben een verband met de handel in verdovende middelen. Maar achter dat cijfer gaan vaak allerhande vormen van georganizeerde misdaad schuil. Dat blijkt uit het tweede jaarverslag van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). De CFI werd ruim twee jaar geleden in het leven geroepen als financiële speurhond om de anti-witwaswet van begin 1993 kracht bij te zetten.

    De Standaard,