directievoorzitter


directievoorzitter 1.0

voorzitter van het bestuur dat een organisatie of onderneming leidt; voorzitter van een directiebestuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een directievoorzitter…

is een voorzitter; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] is de voorzitter van het bestuur dat een organisatie of onderneming leidt; is de voorzitter van een directiebestuur

  Algemene voorbeelden


  Twee jaar zou hij Vinken voor moeten laten gaan als chairman (in feite een full time president commissaris), maar hij meende als chief executive officer (zeg maar directievoorzitter) in de praktijk de baas te kunnen spelen.

  NRC,

  Bestuur en directie onder aanvoering van directievoorzitter Philip Smits hebben zich de afgelopen tijd zeer ingespannen voor het lidmaatschap van buitenlandse telers.

  http://www.agripress.be/start/artikel/385/nl,

  De ambtelijke top werd vervangen door een nieuw bestuur, dat zijn sporen in het particuliere bedrijfsleven had verdiend. Wim Dik, eerder directievoorzitter van de Nederlandse Unilever-bedrijven, werd voorzitter.

  NRC,

  Hoewel pas in maart de handtekeningen onder de contracten zullen worden gezet, is volgens H. Boermans, huidig RTL-directeur en directievoorzitter van de Holland Media Groep, het 'point-of-no-return' bereikt.

  NRC,

  Brand als lid van de raad van commissarissen en Parsser als directievoorzitter is een andere constructie dan die waarbij Brand en Parsser samen in de directie zaten als voorzitter en financiële man.

  Het Financieele Dagblad,

  John J. Hanley, de directievoorzitter van de uitgeverij, ziet de formule ruimer.

  NRC,

  Na de publicaties van cijfers volgen steevast de - eventueel herziene - koopadviezen […]. Dat de koopaanbevelingen een veelvoud zijn van de verkoopadviezen is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Zeker niet als u weet dat een zichzelf respecterende onderneming toch al vlot een tiental verschillende banken aantrekt om het welslagen van een emissie te waarborgen. Een treetje hoger, waar de directievoorzitter heeft plaatsgemaakt voor een heuse eigentijdse ceo, kan dat zelfs naar een 20-tal oplopen.

  De Telegraaf,

  Jongbloed was van 1979 tot 1989 directievoorzitter bij Vendex-dochter Staal Bankiers.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen