diwaterstof


diwaterstof 1.0

(chemie en mineralogie; specialistisch)

kleurloos, reukloos, smaakloos en zeer brandbaar gas dat de belangrijkste enkelvoudige stof van het element waterstof is en samen met zuurstof water kan vormen, waarbij energie vrijkomt; moleculaire waterstof; waterstofgas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Diwaterstof…

is een gas; is een stof

   Formule H2

   Algemene voorbeelden


   Onder atmosferische toestand vormt waterstof zich tot een twee-atomige molecule met de naam diwaterstof. Diwaterstof is ook wel beter bekend als waterstofgas.

   https://www.scriptiebank.be/sites/default/files/Eindwerk%20-%20ontwerp%20van%20een%20demo-opstelling%20voor%20productie%20en%20opslag%20van%20energie%20met%20waterstogas%20Matthias%20De%20Keuleneir%20.pdf,

   De kritieke temperatuur van chloorgas is 143.8 C en die van diwaterstof is -239.95 C. Dus compressie bij kamertemperatuur geeft een vloeistof in het geval van chloorgas, diwaterstof blijft gewoon een gas.

   https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/171586-permanente-gassen/,

   Combinatiemogelijkheden


   met ander, nevengeschikt substantief


   • diwaterstof of moleculaire waterstof

   Diwaterstof of moleculaire waterstof (H2) is de belangrijkste enkelvoudige stof van het element waterstof. Het is bij normale druk en temperatuur een kleurloos, reukloos, smaakloos en uiterst brandbaar gas, waterstofgas.

   https://www.traktiebatterijennederland.nl/16_art_Waterstofgas-H2.php

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen