diwaterstof


diwaterstof 1.0

(chemie en mineralogie; specialistisch)

kleurloos, reukloos, smaakloos en zeer brandbaar gas dat de belangrijkste enkelvoudige stof van het element waterstof is en samen met zuurstof water kan vormen, waarbij energie vrijkomt; moleculaire waterstof; waterstofgas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Diwaterstof…

is een gas; is een stof

      Formule H2

      Algemene voorbeelden


      Onder atmosferische toestand vormt waterstof zich tot een twee-atomige molecule met de naam diwaterstof. Diwaterstof is ook wel beter bekend als waterstofgas.

      https://www.scriptiebank.be/sites/default/files/Eindwerk%20-%20ontwerp%20van%20een%20demo-opstelling%20voor%20productie%20en%20opslag%20van%20energie%20met%20waterstogas%20Matthias%20De%20Keuleneir%20.pdf,

      De kritieke temperatuur van chloorgas is 143.8 C en die van diwaterstof is -239.95 C. Dus compressie bij kamertemperatuur geeft een vloeistof in het geval van chloorgas, diwaterstof blijft gewoon een gas.

      https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/171586-permanente-gassen/,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • diwaterstof of moleculaire waterstof

      Diwaterstof of moleculaire waterstof (H2) is de belangrijkste enkelvoudige stof van het element waterstof. Het is bij normale druk en temperatuur een kleurloos, reukloos, smaakloos en uiterst brandbaar gas, waterstofgas.

      https://www.traktiebatterijennederland.nl/16_art_Waterstofgas-H2.php

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen