doorstroommogelijkheid


doorstroommogelijkheid 1.0

( Gezegd van (potientiële) werknemers)
mogelijkheid om door te stromen naar een andere, doorgaans hogere positie; mogelijkheid om over te gaan naar een andere, doorgaans beter betaalde baan binnen een bedrijf, onderneming, instelling of organisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doorstroommogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om een (betere) baan of functie te krijgen

    Algemene voorbeelden


    De mogelijkheden die medewerkers hebben om (zowel verticaal als horizontaal) door te stromen binnen de organisatie verschillen per organisatie. Eén organisatie heeft volgens de ondernemingsraad redelijk wat doorstroommogelijkheden. De meeste functies zijn namelijk zo opgebouwd dat medewerkers, mits ze voldoende capaciteiten hebben, na een aantal jaren doorstromen naar een vergelijkbare, maar iets hogere functie.

    http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,

    De NCF meent dat iedere vacature binnen de Belastingdienst primair voor de zittende medewerkers opengesteld moet worden. Op ieder functieniveau zal een onderzoek moeten worden verricht naar doorstroommogelijkheden (talentscouting).

    http://www.ncfned.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • iemand (weinig) doorstroomogelijkheden bieden

    De overige organisaties kunnen hun medewerkers volgens de OR-leden weinig doorstroommogelijkheden bieden.

    http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,

    • een doorstroommogelijkheid (niet) hebben

    Bouman zou wel een vaste aanstelling willen, maar het Scheepvaartmuseum heeft die doorstroommogelijkheid niet. "Als ze ons, de rolspelers, na een jaar een vaste aanstelling konden aanbieden, zou dat wel het gevoel geven dat je serieus genomen wordt [...]. Ik heb me er ook wel eens boos over gemaakt, wij kosten het museum geen cent, maar ik geloof eigenlijk niet dat het museum het geld heeft om ons een vaste aanstelling te bieden."

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • goede doorstroommogelijkheden

    In de zorg is te weinig personeel. Dat blijft zo als de werkdruk niet vermindert en de arbeidsvoorwaarden niet beter worden. Het tekort doet zich voor op zowel lager, middelbaar als hoger niveau. Daarom zijn goede doorstroommogelijkheden van belang. Met bijscholing kunnen meer mensen instappen in zowel lagere als hogere functies.

    http://www.e-stem.nl/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: naar

    • doorstroommogelijkheden naar een baan
    • doorstroommogelijkheden naar een functie
    • doorstroommogelijkheden naar een vaste plaats
    • doorstroommogelijkheden naar een positie
    • doorstroommogelijkheden van een tijdelijke naar een vaste plaats

    Vanuit de optiek van de postdoc is het vrijwel volledig ontbreken van doorstroommogelijkheden naar een vaste stafpositie een bron van steeds terugkerende frustratie.

    http://www.postdocplatform.nl/,

    Een heldere kwalificatiestructuur is een voorwaarde voor de lerarenopleidingen om hun taak als opleidings-, professionaliserings- en certificeringsinstelling uit te voeren. Samenhang tussen leerroutes en optimale doorstroommogelijkheden naar de verschillende functies in het onderwijs vormen belangrijke kenmerken van een dergelijke structuur.

    http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

    Wetenschappelijk onderzoek zonder de participatie van tijdelijke wetenschappelijke staf is ondenkbaar. Niet alleen het heden van de universitaire praktijk heeft veel aan deze jonge mensen te danken, zonder goede doorstroommogelijkheden van tijdelijke naar vaste plaatsen hebben de universiteiten vanzelfsprekend geen toekomst.

    http://www.postdocplatform.nl/,

    Voorzetsel: overig

    • doorstroommogelijkheden binnen organisaties

    Hoewel de Nederlandse arbeidsmarkt naar internationale maatstaven steeds vrij flexibel is geweest, deed en doet zich in sommige segmenten een zekere verstarring voor. Dat geldt bijvoorbeeld voor de doorstroommogelijkheden binnen organisaties, in het bijzonder voor lager gekwalificeerden.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    met telwoord ervoor


    • weinig doorstroommogelijkheden

    Het PvdA-kamerlid mevrouw Hamer wees erop dat er in het onderwijs en de zorg verhoudingsgewijs weinig doorstroommogelijkheden zijn en dat de uitstroom naar het bedrijfsleven groot is.

    Reformatorisch Dagblad,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • groeimogelijkheden en doorstroommogelijkheden
    • scholingsmogelijkheden en doorstroommogelijkheden

    Ook hebben zij de indruk dat de functie van gespecialiseerde verpleegkundige nog slechts op beperkte schaal voorkomt, en dat de groei- en doorstroommogelijkheden beperkt zijn.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    Ook bieden de verschillende functies groei- en doorstroommogelijkheden voor wijkverpleegkundigen.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    Door verlaging van de werkdruk (onder meer door het aantrekken van onderwijsondersteunend personeel), investeringen in gebouwen en lesmateriaal, betere secundaire arbeidsvoorwaarden en scholings- en doorstroommogelijkheden wordt het leraarsvak aantrekkelijker en wordt ziekteverzuim tegengegaan.

    http://www.e-stem.nl/,

    Werken in het onderwijs moet weer aantrekkelijk worden door een combinatie van gerichte salarisverbetering, verlaging van de werkdruk (onder meer door het aantrekken van onderwijsondersteunend personeel), forse investeringen in gebouwen en lesmateriaal, betere secundaire arbeidsvoorwaarden en scholings- en doorstroommogelijkheden.

    http://www.e-stem.nl/,

    doorstroommogelijkheid 2.0

    ( Gezegd van leerlingen, scholieren, studenten)
    mogelijkheid om door te stromen naar een bepaald type onderwijs of naar een ander, doorgaans hoger, type onderwijs; mogelijkheid om over te gaan van het ene naar het andere soort onderwijs

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een doorstroommogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om naar een aansluitend type onderwijs te gaan

      Algemene voorbeelden


      Een hiërarchische rangordening van diploma's met bijbehorende doorstroommogelijkheden is in Nederland langzaam gegroeid en eigenlijk pas door de Mammoetwet van 1968 wettelijk bezegeld.

      NRC,

      Ter bevordering van de doorstroommogelijkheden vanuit het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs dient aan het vmbo als bovenbouw een 'polytechnisch lyceum' verbonden te worden, dat geslaagde leerlingen recht op toelating geeft (afhankelijk van het vakkenpakket) tot hoger beroepsonderwijs.

      http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

      In het havo is de combinatie van 'economie en maatschappij' en 'cultuur en maatschappij' populair (70%), terwijl 30% voor een van de 'natuurprofielen' kiest. Gezien het verschil in doorstroommogelijkheden is het moeilijk om op basis van de belangstelling voor de verschillende profielen iets te zeggen over de doorstroom naar het hoger onderwijs.

      http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

      In de krant staan tevens enkele hartige en bemoedigende teksten van onder anderen de wethouder zelf om volwassenen te bewegen (weer) te gaan studeren. 'In de krant worden de doorstroommogelijkheden en leerwegen duidelijk geëtaleerd', aldus wethouder Jansen.

      Meppeler Courant,

      De school zorgt ervoor dat een leerling een goede start kan maken en niet al door de plaatsing ingeperkt wordt in zijn of haar (doorstroom)mogelijkheden. Het gaat met name om de regels die de school hanteert voor het vormen van klassen. Categorale eerste klassen kunnen de doorstroommogelijkheden van de leerlingen beperken en dienen dan ook omringd te zijn met de nodige waarborgen.

      http://www.onderwijsinspectie.nl/producten/rapporten_VO/brochureVO2001_2002.pdf,

      Het profiel 'cultuur en maatschappij' geeft alleen toegang tot de opleidingen op het terrein van taal, cultuur, gedrag en maatschappij, het profiel 'natuur en techniek' geeft toegang tot de exacte studierichtingen én de opleidingen op het terrein van taal, cultuur gedrag en maatschappij. In termen van doorstroommogelijkheden is er sprake van een hiërarchie van profielen, waarbij het profiel 'cultuur en maatschappij' de laagste positie inneemt.

      http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • goede doorstroommogelijkheden

      Samenwerking tussen en het realiseren van goede doorstroommogelijkheden en aansluiting van gezondheidszorgopleidingen in het mbo, hbo en wo zijn en blijven de komende tijd belangrijke aandachtspunten in het overleg dat ik voer met het ministerie van OCW en met het onderwijsveld.

      http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: naar

      • doorstroommogelijkheden naar cursussen
      • doorstroommogelijkheden naar hbo
      • doorstroommogelijkheden naar werkend leren
      • doorstroommogelijkheden van bachelorfase naar masterfase

      In het MBO-dagonderwijs worden twee opleidingen voor schilderen verzorgd, namelijk een opleiding van twee jaar (MBO-kort) en van vier jaar (MBO-lang) [...]. Na beide opleidingen zijn er doorstroommogelijkheden naar werkend leren, cursussen en HBO.

      http://www.dds.nl/~svs/bve/

      De faculteiten dienen voor 15 juni a.s. aan het College van Bestuur opgave te doen van de door hen geplande bachelor-, resp. masterprogramma's, inclusief een beschrijving van de globale inrichting van die programma's en de doorstroommogelijkheden van bachelor- naar masterfase.

      http://www.rug.nl/cis/bama/frb002.htm,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • instroommogelijkheden en doorstroommogelijkheden

      Gelet op deze variëteit aan instroom- en doorstroommogelijkheden heb ik al bij het ondertekenen van de Bologna-verklaring aangegeven dat toelating tot een masteropleiding niet automatisch kan gebeuren, maar dat de desbetreffende instelling dit moet beoordelen.

      http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

      doorstroommogelijkheid 3.0

      ( Gezegd van wegen, straten, bruggen e.d. met het oog op het verkeer dat daarvan gebruikmaakt)
      mogelijkheid om door te stromen, om zich zonder al te veel oponthoud voort te bewegen van de ene weg in een verkeersnetwerk naar de andere vanwege de goede aansluiting

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een doorstroommogelijkheid…

      is een mogelijkheid

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van verkeer om in een goed tempo voort te bewegen

        Algemene voorbeelden


        Er kwamen restaurants bij en de Reguliersdwars groeide uit tot een straat waar zomers het verkeer zich stapvoets een weg moest banen tussen de drinkende menigte van homo's en hetero's. De uitgaansvijandige gemeente Amsterdam heeft tot 2003 volhard in haar ontkenning dat 's zomers deze straat al twintig jaar lang een flaneerstraat is, waar dan geen plaats meer is voor verkeer. De naastgelegen Singel en Herengracht geven doorstroommogelijkheden te over voor alle verkeer.

        http://www.gaynews.nl/article04.php?sid=558,

        Uitbreiding van doorstroommogelijkheden trekt meer verkeer en is te grote belasting voor de wijk.

        http://www.arnhem.nl/dsresource?objectid=93219&type=org

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • goede doorstroommogelijkheden

        De architect die de wijk Eixample heeft ontwikkeld is Ildefons Cerdà. Als uitgangspunten nam hij goede doorstroommogelijkheden voor verkeer, parkeermogelijkheden, goede uitzichten en voldoende ventilatie, om het wooncomfort te kunnen blijven garanderen.

        http://hotels-in-barcelona.nl/barrio/eixample/

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: naar

        • (goede) doorstroommogelijkheden naar de N34

        De Rondweg heeft een heel andere functie. Zij moet zorgen voor goede doorstroommogelijkheden naar de N34. Gedacht wordt aan een asfaltweg met gescheiden rijbanen en een ongelijkvloerse kruising ongeveer halverwege het Noordbargerbos.

        http://www.emmen.nl/

        doorstroommogelijkheid 4.0

        ( Gezegd van huurders en huizenkopers, vervolgens ook van de woning zelf)
        mogelijkheid om door te stromen van het ene huurhuis of koophuis naar een ander, doorgaans duurder huurhuis of koophuis; mogelijkheid om over te gaan van de ene woning naar een andere, doorgaans duurdere woning

        Algemene voorbeelden


        Uit het AD van dinsdag 10 augustus 2010: in vijf jaar tijd is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Utrecht met 2 jaar toegenomen tot 8,1 jaar [...]. De in het artikel aangehaalde voorzitter van bewonersorganisatie De Bundeling wijst op het gebrek aan doorstroommogelijkheden als voornaamste oorzaak. De gemeente zou daar te weinig aan doen, waardoor mensen langer in hun huurwoning blijven zitten.

        http://dnu.nu/ingezondenbrief/2767-wachtlijst-huurwoning-naar-81-jaar-door-sloop-stop-de-sloop,

        Om u goed te kunnen helpen bij het kopen van een woning is het belangrijk om eerst een goede diagnose te stellen. Zoekt u een huis in een concurrentiegevoelig deel van de markt? Zoekt u een huis uit een "kritiek" bouwjaar? Zoekt u een huis in een gebied waar bijzonderheden over de omgevingssituatie te verwachten zijn? Wat zijn de doorstroommogelijkheden van de nieuwe woning over een aantal jaren?

        http://www.bijwillem.nl/Aankopen-bij-Willem

        Diversiteit in woningtypes en flexibiliteit in de plattegronden maken de doorstroommogelijkheden binnen de wijk mogelijk en de wijk wordt interessant voor meerdere doelgroepen.

        http://www.boparai.nl/projecten%20stedenbouw/Medemblik/project-details.html

        Combinatiemogelijkheden


        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: naar

        • een doorstroommogelijkheid naar een woning

        Het doel van de nieuwbouw is de buurt nieuw elan te geven en onder andere ouderen een doorstroommogelijkheid te geven naar een beter toegankelijke woning door het realiseren van seniorenwoningen (gelijkvloerse woningen en een aantal rolstoeltoegankelijke woningen).

        http://www.welbions.nl/Nieuws/Artikel-111/