groeimogelijkheid


groeimogelijkheid 1.0

( Gezegd van bedrijven, instellingen, organisaties, steden en dorpen, de economie, een bedrijfssector, economische activiteit e.d.)
mogelijkheid om in grootte en in, vooral economisch, belang toe te nemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groeimogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van bedrijven e.d. om te groeien

    Algemene voorbeelden


    Aan de andere kant groeien plaatsen als Nijeveen, Havelte, Dwingeloo en Vledder sneller dan gemiddeld. Vooral bij plaatsen, die in het Streekplan Drenthe als beschermd gebied zijn aangemerkt, komt het einde van de groeimogelijkheden in zicht. Onder die plaatsen vallen Zuidwolde en Havelte.

    Meppeler Courant,

    De beste kansen lijken volgens hem te liggen in de zuidelijke landen als Spanje en Portugal, waar de supermarktbranche nog nauwelijks ontwikkeld is en dus groeimogelijkheden aanwezig zijn.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • (grote) groeimogelijkheden bieden
    • (grote) groeimogelijkheden creëren
    • (grote) groeimogelijkheden geven
    • (grote) groeimogelijkheden hebben
    • (grote) groeimogelijkheden zien
    • groeimogelijkheden beperken
    • de groeimogelijkheden bedreigen (van iets)

    Het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) vertegenwoordigt een tot dusver onderontwikkelde markt in de luchtvaartwereld; de stapsgewijze ontsluiting van deze gebieden biedt groeimogelijkheden op middellange termijn.

    http://www.luchthavenbrussel.be/biac/docs/2002annreport_nl.pdf

    Om uit te sluiten dat Schiphol na de eeuwwisseling niet opnieuw uitdijt, wil het gemeentebestuur de groeimogelijkheden fysiek beperken.

    NRC,

    Alcatel Bell gaat nu onderhandelen met de vakbonden over de afvloeiingen en de uitstapregeling. Topman Julien De Wilde wees er op dat alle aangekondigde maatregelen noodzakelijk zijn om groeimogelijkheden te creëren.

    De Standaard,

    "Om een onverdachte bron te citeren: Louis Tobback zegt dat de kwaliteit van het stadsbeeld afhangt van de kwaliteit van de middenstand. Wel, dat klopt. We willen daarom bestaande commerciële centra nieuwe groeimogelijkheden geven."

    De Standaard,

    In het verleden is lang een beleid gevoerd dat vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt aanmoedigde. Dat vraagt bijsturing, want het bedreigt de groeimogelijkheden van de economie, zeker in periodes van hoogconjunctuur wanneer ondernemingen daardoor een deel van hun arbeidsreserve zien teloorgaan, terwijl er tegelijk in een aantal beroepen schaarste heerst.

    http://www.bnb.be/Sg/Nl/Produits/publication/Pdf/reveco/REjan03n.pdf,

    "Producten die de levenskwaliteit verbeteren hebben grote groeimogelijkheden en deze zullen we te baat nemen", meent Schneider.

    De Standaard,

    Achmea ziet ook grote groeimogelijkheden in de sportwereld.

    NRC,

    De partners zien grote groeimogelijkheden op de Oosteuropese markt voor gezinsplanning.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • aantrekkelijke groeimogelijkheden
    • belangrijke groeimogelijkheden
    • belangrijkste groeimogelijkheden
    • betere groeimogelijkheden
    • duidelijke groeimogelijkheden
    • enorme groeimogelijkheden
    • goede groeimogelijkheden
    • grote groeimogelijkheden
    • nieuwe groeimogelijkheden
    • potentiële groeimogelijkheden
    • sterke groeimogelijkheden
    • voldoende groeimogelijkheden

    "Wij zijn doorgegaan met activiteiten die niet winstgevend zijn en geen aantrekkelijke groeimogelijkheden bieden", ging hij voort.

    De Standaard,

    "Het onveranderde dividend betekent niet dat wij pessimistisch zouden geworden zijn," zei afgevaardigd bestuurder Raf Decaluwe. "Maar we willen middelen in de groep houden omdat we belangrijke groeimogelijkheden zien."

    De Standaard,

    De belangrijkste groeimogelijkheden ziet de handelsonderneming eigenlijk in Zuid-Amerika en Azië.

    De Standaard,

    Nederland zet zich in voor verbetering van de infrastructuur en het ondersteunen van stimuleringsfondsen om voor het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden betere groeimogelijkheden te creëren.

    http://www.e-stem.nl/,

    De overname door Van Wijk en Boerma betekent voor hem en de andere medewerkers een nieuwe uitdaging. 'Er zijn nu weer duidelijke groeimogelijkheden. Dat houdt automatisch in dat ook de werkgelegenheid bij HAES Pompen op termijn zal aantrekken, vooral in de distributie- en verkoopsfeer.'

    Meppeler Courant,

    Volgens hen zijn de technologie en de globalisering verantwoordelijk voor de toenemende ongelijkheden, de stagnerende lonen en de milieuverloedering. Anderen wijzen op de enorme groeimogelijkheden die de nieuwe economie biedt.

    http://www.kubrussel.ac.be/WSetew/download/nieuwecon.pdf

    GrandMet neemt Pet over via zijn Amerikaanse dochteronderneming Pillsbury [...]. Volgens GrandMet is de transactie "een verdere stap in het streven naar een pakket vooraanstaande dranken- en levensmiddelenmerken met goede groeimogelijkheden".

    NRC,

    Milieusanering, waterzuivering en afvalverwerking zijn vandaag zowat de enige nutsvoorzieningen met grote groeimogelijkheden.

    De Standaard,

    Onder druk van de krimpende markt is ook de dienstverlenende sector op zoek gegaan naar groeimogelijkheden en onderscheidend vermogen.

    NRC,

    De baan is goedkoper dan andere varianten, wegens de potentiële groeimogelijkheden in economisch opzicht het aantrekkelijkst en, aldus de luchthaven, ook goed voor het milieu.

    NRC,

    Douqué heeft in het verleden kritische geluiden laten horen over het investeringsklimaat in Nederland voor softwarebedrijven, volgens hem een bedrijfstak met sterke groeimogelijkheden.

    NRC,

    Bedrijven die weten in te spelen op specifieke segmenten met voldoende groeimogelijkheden en een beperkte groep concurrenten, houden zich op termijn makkelijker staande.

    De Standaard,

    • de toekomstige groeimogelijkheden

    De opbouw van een duurzaam imago maakt het eenvoudiger om medewerkers en klanten langdurig aan zich te binden [...], investeren in menselijk kapitaal vergroot de toekomstige groeimogelijkheden van het bedrijf.

    http://www.ethibel.org/pdf/KBC_studie_NL.pdf,

    En die toekomstige groeimogelijkheden van Hoogeveen zouden moeten liggen op grond van Ruinen, terwijl wij er zelf helemaal niet mogen bouwen.

    Meppeler Courant,

    • endogene groeimogelijkheden
    • exogene groeimogelijkheden

    Dit Limburgs economisch strategisch ontwikkelingsplan vervangt alle voorgaande plannen en studies [...]. Endogene groeimogelijkheden. Vanuit haar nieuw profiel als streekgericht bestuursniveau beschouwt de provincie het liesop als dé opportuniteit om de streekeigen kenmerken en accenten van de provinciale subregio's naast elkaar en in synergie tot elkaar te plaatsen. Deze streekgerichte invalshoek biedt perspectieven voor het ontwikkelen van een subregionale specialisatiestatus in onze provincie.

    http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_002.pdf

    Omwille van het tekort aan bouwrijpe industriegebieden, de veranderde regelgeving omtrent expansiesteun en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, is de aantrekkingskracht van de Limburgse regio voor buitenlandse investeerders, voor het eerst sinds de start van de reconversie, verminderd. Indien deze tendens zich uitbreidt of zelfs maar in dezelfde mate verder manifesteert, is onze provincie voor de verdere economische ontwikkeling aangewezen op de exploitatie van de endogene groeimogelijkheden. Door het dichtslibben van de wegen naar de grote agglomeraties als Antwerpen en Brussel duikt het mobiliteitsvraagstuk manifest op als een obstakel voor de Limburgse economie.

    http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_005.pdf

    Exogene groeimogelijkheden. De interne kracht en de versterking van de interne kwaliteiten van de productiestructuren en productiemilieus kunnen bovendien door een grensdoorbrekende strategie worden versterkt. Gelet op de economische mondialisering dient de strategische planning van de Limburgse economische ontwikkeling immers de administratieve Vlaamse en provinciale grenzen te overstijgen.

    http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_002.pdf

    Dit Limburgs economisch strategisch ontwikkelingsplan vervangt alle voorgaande plannen en studies [...]. Het liesop wenst zich immers van alle andere plannen te onderscheiden door het formuleren van doelstellingen en acties die zowel de endogene als de exogene groeimogelijkheden maximaal benutten en door de integratie van de toets van het democratisch besluitvormingsproces.

    http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_002.pdf

    • de enige groeimogelijkheid

    De tak-leven was de jongste jaren nog de enige groeimogelijkheid voor de Belgische verzekeraars.

    De Financieel-Economische Tijd,

    Recentelijk hoorden we van Dirk Van Damme, binnen het kabinet Van den Bossche bevoegd voor het hoger onderwijs, dat rector Martens wat de uitbreiding van Diepenbeek betreft, geen illusies moet koesteren. De enige eventuele groeimogelijkheid ligt in de samenwerking met Maastricht, zei Van Damme.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • beperkte groeimogelijkheden
    • een beperkte groeimogelijkheid

    Tegelijkertijd houdt Koramic Building Products (ex-Terca Bricks) de handen volledig vrij voor een verdere expansie van zijn dakpannen- en wand- en vloertegelactiviteiten. De baksteenwereld biedt beperkte groeimogelijkheden.

    De Standaard,

    Nadien slaagde de BVVO erin zijn organizaties op een konstruktieve wijze mee te laten evolueren met de beleidslijnen die de demokratische meerderheid in de Vlaamse Raad uiteindelijk uittekende. Dat vergde, in tegenstelling met wat de minister beweert, van de organizaties wél grote inspanningen en veranderingen. De baat was een beperkte groeimogelijkheid voor die organizaties die sinds jaren méér presteerden dan ze door de overheid gesubsidieerd kregen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • groeimogelijkheden in iets

    "Wij hebben met onze miljoenen verzekeringsklanten voldoende groeimogelijkheden in de bancaire activiteiten, zeker nu we Staal hebben."

    NRC,

    Volgens Richard Greiwe, inleider op een gisteravond door de stichting Waterland Overijssel georganiseerde avond voor toeristische ondernemers in West-Overijssel, zitten er best nog groeimogelijkheden in geheel het verenigde Duitsland.

    Meppeler Courant,

    Cardon ziet, net als veel van zijn collega's-bankiers, vooral groeimogelijkheden in het Verre Oosten en Oost-Europa.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • groeimogelijkheden van iets

    Een 'cap and trade'-systeem binnen een sector of enkele sectoren waar zowel de EU als de VS over denken, beperkt, vanwege het absolute plafond aan de emissies, de groeimogelijkheden van de betreffende sector(en).

    http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

    Om de groeimogelijkheden van de economie te benutten, moet een omslag plaatsvinden van volumegroei naar productiviteitsgroei.

    http://www.bredeschool.net/frames/n123.htm,

    De insluiting van de luchthaven in een verstedelijkte omgeving brengt evenwel mee dat er een fysieke én een menselijke grens is aan de groeimogelijkheden van de luchthaven.

    http://www.cvp.be/Standpunt/standpunt/1999-03/ de_luchthaven_van_zaventem_.htm,

    Hoewel de wetgever via het decreet van 19 juli 2002 aan deze bedrijven in het Vlaamse Gewest meer rechtszekerheid heeft gegeven, blijven de exploitatie- en groeimogelijkheden van dergelijke bedrijven gering.

    http://www.bvvo.be/environment/reglement/acquisition/vl/21.asp

    Voorzetsel: voor

    • groeimogelijkheden voor iets

    Daarom wordt aanbevolen in de transportsector "structurele veranderingen" aan te brengen en de "groeimogelijkheden voor wegverkeer en vrachtvervoer te herzien".

    NRC,

    Groeimogelijkheden zijn er in het streefbeeld niet voor boomteelt bij Cromvoirt.

    Brabants Dagblad,

    De Lierse schepen Guido Van den Bogaert is ongerust over groeimogelijkheden voor het autocar- en vrachtwagenbedrijf Van Hool.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • een bedrijf met groeimogelijkheden
    • een onderneming met groeimogelijkheden
    • het einde van (haar) groeimogelijkheden
    • het plafond van (haar) groeimogelijkheden

    En als dan toch de micro-elektronica aan het eind van haar groeimogelijkheden komt, staat de nanotechnologie, in de vorm van moleculaire elektronica, klaar om de fakkel over te nemen.

    Reformatorisch Dagblad,

    Zij zal bijzondere aandacht schenken aan bedrijven met groeimogelijkheden.

    http://www.antwerpen.be/MIDA/

    Dankzij innovatie en flexibiliteit heeft Spijkstaal zich kunnen ontwikkelen tot een moderne onderneming met groeimogelijkheden voor de toekomst.

    http://www.spijkstaal.nl/asp/spijkstaal.asp?lang=nl

    De FMO raakt langzaam aan het plafond van haar groeimogelijkheden, terwijl de vraag in ontwikkelingslanden naar FMO's producten stijgt.

    http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

    A. Knottnerus (GroenLinks) drong bij voorbaat al bij gedeputeerde Weggemans aan op een bouwstop in plaatsen die aan het eind van hun groeimogelijkheden zijn.

    Meppeler Courant,

    met onbepaald voornaamwoord


    • heel wat groeimogelijkheden

    De vestiging van een kultureel centrum, bij voorbeeld, brengt heel wat groeimogelijkheden voor de omgeving mee inzake handel, horeca.

    De Standaard,

    De industrie besluit uit het overzicht alvast dat er nog heel wat groeimogelijkheden zijn in deze 'bits en bytes-sector'.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • exploitatiemogelijkheden en groeimogelijkheden

    Hoewel de wetgever via het decreet van 19 juli 2002 aan deze bedrijven in het Vlaamse Gewest meer rechtszekerheid heeft gegeven, blijven de exploitatie- en groeimogelijkheden van dergelijke bedrijven gering.

    http://www.bvvo.be/environment/reglement/acquisition/vl/21.asp

    overig


    ( Voorafgegaan door een bijwoord en gecombineerd met een werkwoord.)
    • nog groeimogelijkheden bieden
    • nog groeimogelijkheden ergens in zitten
    • nog groeimogelijkheden zien

    Volgens Richard Greiwe, inleider op een gisteravond door de stichting Waterland Overijssel georganiseerde avond voor toeristische ondernemers in West-Overijssel, zitten er best nog groeimogelijkheden in geheel het verenigde Duitsland.

    Meppeler Courant,

    Voorlichter Van Dongen van Friesland Coberco, een van de producenten van drinkontbijten, ziet nog groeimogelijkheden.

    Haarlems Dagblad,

    Sodexho ziet nog groeimogelijkheden in de openbare sektor.

    De Standaard,

    De gemeente Diever zit momenteel op zo'n zeshonderdduizend overnachtingen per jaar en dat is maar liefst tien procent van de gehele provincie Drenthe. Daar zitten nog groeimogelijkheden in, mede door de komst van het bungalowpark.

    Meppeler Courant,

    Vooral de Nederlandse en Duitse markten, die de jongste jaren stagneerden of achteruitliepen, bieden nog groeimogelijkheden.

    De Standaard,

    ( Met een bijwoord van hoedanigheid en gecombineerd met een werkwoord.)
    • volop groeimogelijkheden bieden
    • volop groeimogelijkheden hebben

    Die markt, volgens Noy veel minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld de Nederlandse, biedt Heidemij volop groeimogelijkheden.

    NRC,

    "Veel bedrijven hebben in deze sector nog volop groeimogelijkheden", voegde F. van Haasteren, directeur van sociale en algemene zaken van Randstad Holding NV daar desgevraagd aan toe.

    NRC,

    groeimogelijkheid 2.0

    ( Gezegd van planten, delen van het menselijk lichaam)
    mogelijkheid om in omvang of grootte toe te nemen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een groeimogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van een plant of een lichaamsdeel om te groeien, in omvang of grootte toe te nemen

      Algemene voorbeelden


      Darwin schrijft het nuttige effekt van de diversiteit inderdaad toe aan een selektieproces. Bij een grote verscheidenheid aan planten en dieren treden meer varianten op die goed aangepast zijn aan de heersende omstandigheden, en dat bevordert de groeimogelijkheden. Hij verwijst hiervoor naar experimenten met grassoorten.

      De Standaard,

      Als de groei van de onderkaak wat is achtergebleven kan de activator er voor zorgen dat de groeimogelijkheden weer optimaal worden benut.

      http://www.beugel.nl/index.html

      groeimogelijkheid 3.0

      ( Gezegd van planten)
      mogelijkheid om ergens te groeien

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een groeimogelijkheid…

      is een mogelijkheid

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van een plant om ergens te groeien

        Algemene voorbeelden


        Maretakken zijn halfparasieten die profiteren van het sap dat een boom uit de bodem opzuigt. Als gastheer verkiezen ze vooral appelbomen en Canada-populieren. Door het verdwijnen van de hoogstamboomgaarden neemt het belang van de populieren steeds meer toe. Maar als je deze uitheemse bomensoort juist wilt weren uit bijvoorbeeld een natuurgebied als Altenbroek, ontneem je ook de maretak zijn groeimogelijkheden.

        http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur,

        groeimogelijkheid 4.0

        ( Gezegd van werknemers)
        mogelijkheid om door te groeien naar een hogere, beter betaalde functie; mogelijkheid om carrière te maken; doorgroeimogelijkheid; carrièremogelijkheid

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een groeimogelijkheid…

        is een mogelijkheid

        • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van een werknemer om binnen een bedrijf e.d. door te groeien, om carrière te maken

          Algemene voorbeelden


          Het doel van een loopbaanreflectietraject is dat de betrokkene meer inzicht krijgt in haar/zijn eigen functioneren, bewust wordt van de groeimogelijkheden en knelpunten en haar/zijn waardering van de huidige werksituatie en de rol die zij/hij daarin vervult om zo de volgende stap in de carrière te kunnen zetten.

          http://www.jera.nl/_frame/default.htm

          Combinatiemogelijkheden


          met ander, nevengeschikt substantief


          • kansen en groeimogelijkheden

          Aan de hand van de intake wordt een op de persoon toegespitst traject voorgesteld, dat eventueel daarna in een gesprek tussen opdrachtgever, cliënt en de loopbaanadviseur van JERA wordt vastgesteld. Tijdens het traject krijgt de cliënt een steeds scherpere kijk op zijn eigen sterktes en zwaktes. We leren hem of haar die om te zetten in nieuwe kansen en uitdagingen. Resultaat: Inzicht in eigen functioneren, waaronder een analyse van sterke en minder sterke kanten. Inzicht in kansen en groeimogelijkheden en een bewustwording hoe ze het best kunnen worden ingezet. Concrete doelstellingen voor de eigen loopbaan, uitgewerkt in een actieplan voor de korte en middellange termijn waarna de volgende stap in de loopbaan kan worden gezet.

          http://www.jera.nl/_frame/default.htm

          groeimogelijkheid 5.0

          ( Gezegd van personen in het algemeen en sportlieden of gehandicapten in het bijzonder)
          mogelijkheid om zich in enige opzicht te ontwikkelen, om beter te worden in iets

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een groeimogelijkheid…

          is een mogelijkheid

          • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid van iemand om zich te ontwikkelen, om ergens beter in te worden

            Combinatiemogelijkheden


            als object bij een werkwoord


            • (onvoldoende) groeimogelijkheden hebben

            Zwering, jarenlang trainingspartner van Pieter van den Hoogenband en goed voor zilver in Athene op de 4x100-estafette, zag voor zichzelf onvoldoende groeimogelijkheden om alle opofferingen nog te rechtvaardigen.

            http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1737721/2004/11/02/Ineens-lulletje-rozenwater.dhtml,

            met adjectief ervoor


            • goede groeimogelijkheden (bieden)
            • persoonlijke groeimogelijkheden

            Of een student voor een universiteit of een hogeschool kiest, voor één cyclus of twee, voor een alfa- of beta-richting, maakt voor ons niets uit. Als hij of zij maar de studie kiest die goede groeimogelijkheden, slaag- en tewerkstellingskansen biedt.

            De Standaard,

            Heel wat mensen zijn door hun psycho-sociale situatie niet in staat om bepaalde ideaalbeelden te bereiken [...]. We dienen mensen te stimuleren in de richting van hun persoonlijke groeimogelijkheden, doch evengoed grenzen of andere keuzen te aanvaarden.

            http://www.mpi-sintfranciscus.be/kwaliteitshb/inhoudelijk/ wordbestanden/WI%206.07%20VERSIE%20A.DOC

            met onbepaald voornaamwoord


            • (voor) heel wat groeimogelijkheden (zorgen)

            Als de handicap van het kind vroeg (h)erkend wordt, kan een aangepaste begeleiding voor heel wat groeimogelijkheden zorgen.

            http://www.autisme-vl.be/vva/index.asp

            met ander, nevengeschikt substantief


            • rijpingsmogelijkheden en groeimogelijkheden

            Seksualiteit behoort tot iemands identiteit en daarom dient seksualiteit van een persoon met een mentale handicap beschreven te worden als een uitdrukking van zijn mens-zijn. De begeleiders vertrekken vanuit een grondhouding van "zorgend-nabij-zijn" eerder dan vanuit een objectief-beoordelend benaderen van de probleemsituatie. De begeleider heeft daarbij aandacht voor rijpings- en groeimogelijkheden, voor de persoonlijke geschiedenis van rijping en harmonie, maar ook van mislukking, fixatie of regressie.

            http://www.mpi-sintfranciscus.be/kwaliteitshb/inhoudelijk/ wordbestanden/WI%206.07%20VERSIE%20A.DOC