drentenier


drentenier 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die in Drenthe renteniert; iemand die na zijn pensionering in Drenthe is gaan wonen en daar van zijn opgebouwde kapitaal geniet; rentenier in Drenthe

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Drentenier…

is een rentenier; is een persoon

  • [Plaats] heeft zich gevestigd in Drenthe; woont sinds zijn pensionering in Drenthe
  • [Leeftijd] is over het algemeen ouder dan ca. 55 jaar
  • [Toestand algemeen] is met pensioen en leeft daar gemakkelijk van; is welgesteld
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is na zijn pensionering naar Drenthe verhuisd omdat het daar mooi, rustig en relatief goedkoop wonen is

Algemene voorbeelden


Onder een nieuwe bezielende leiding van Cees Hartland, die het stokje over heeft genomen van de drentenier John Brinkkemper, is het veteranen toernooi weer gehouden bij KZTV met het traditionele mooie weer en de als altijd fantastische sfeer.

http://darwinpark.nl/tennis/forum/index.php?topic=641.0,

Zijn organisatie is overstag gegaan, zo legt hij uit, omdat Natuurmonumenten niet duurzaam het etiket van de kwade pier in dit deel van Drenthe opgeplakt wil krijgen. [...]. In Ansen en Ruinen zelf is het compromis verdeeld begroet. Bert van Zanten (recreatie-ondernemer) en Herman van Keulen (Drentenier) van het actie-comité zijn voorzichtig tevreden.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011005240:mpeg21:a0509,

'Drentenieren', waarbij gepensioneerden rust en ruimte zoeken in Drenthe, blijkt vooral een regionaal verschijnsel. 'Drenteniers' komen uit de stad Groningen en nauwelijks uit de Randstad. Het streven van de drie noordelijke provincie om rijke senioren te trekken lijkt niet kansrijk. Friesland, Groningen en Drenthe willen het Noorden uitbouwen tot 'landsdeel' met de zorg voor ouderen als economische motor. Daarbij zou de 'immigratie' van welgestelde pensionado's naar Drenthe als voorbeeld dienen.

ANP,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding