droste-effect 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een droste-effect…
is een effect
- [Toepassingsgebied of bereik] is een visueel effect dat ontstaat wanneer een afbeelding een verkleinde afbeelding van zichzelf bevat die weer een verkleinde afbeelding van zichzelf bevat en zo een theoretisch oneindige reeks verbeeldt
- [Voorbeeld of specimen] wordt gebruikt op de verpakkingen van Drostecacao, maar ook op het etiket van Haasazijn en in de videoclip van de Bohemian Rapsody van Queen.
Algemene voorbeelden
Het droste-effect is het effect dat verkregen wordt door herhaling van (een deel van) de afbeelding in een afbeelding, zoals toegepast bij het doosje van Droste-cacao met een "verpleegster" met een dienblad met een blikje met dezelfde afbeelding erop enz.
Droste cacao heeft een ongeëvenaarde kwaliteit en is al jaren de standaard in cacao. Al vanaf de vorige eeuw wordt op de verpakking de afbeelding van een verpleegster gebruikt. De verpleegster presenteert een Drosteverpakking met daarop een Drosteverpakking met daarop een Drosteverpakking met daarop een Drosteverpakking ... Dit wordt het "Droste-effect" genoemd: een repeterend visueel effect.
Terwijl hij bij de rekenkunde heel bewust kiest voor bepaalde modellen, geeft hij voor natuurlijke taal éénmaal een grammaticamodel waarvan we weten dat het niet sterk genoeg is om een taal als geheel te beschrijven, en eenmaal een model, waarvan we weten dat het wel de taal kan beschrijven maar op een manier waarop een computer er niets aan heeft. Zijn obsessie met het droste-effect (het plaatje waarop de verpleegster een blik Droste heeft, waarop het plaatje staat...) leidt hem ertoe om te zeggen dat dit ook in de omgangstaal optreedt. Maar in werkelijkheid is dat effect er alleen als je abstraheert van de beperking van de menselijke hersenen, en vertoont iedere taal nu juist eigenaardigheden om dat effect te vermijden.
Combinatiemogelijkheden
met voorzetselgroep
Voorzetsel: in
- droste-effecten in de schilderkunst
Haar inventarisatie van droste-effecten in de schilderkunst levert tot 1900 'verrassend weinig' op.