eeuwelinge


eeuwelinge 1.0

((vooral) in België)

vrouw van honderd jaar; ook: vrouw die al meer dan honderd jaar oud is; honderdjarige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eeuwelinge…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Gisteren stond in Psychiatrisch Centrum Caritas een unieke verjaardagsviering op het menu. Bewoonster A.D.B. mocht namelijk 100 kaarsjes uitblazen. Daarmee is ze niet alleen zo goed als zeker de eerste eeuwelinge in het psychiatrische centrum, de kranige dame verblijft bovendien al sinds 1942 in Melle.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121130_00387225,

    De 103-jarige Y.H. uit Lambusart was dinsdagnacht het slachtoffer van een brutale overval in haar woning. Ze werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. Twee gemaskerde mannen drongen het huis van de hoogbejaarde binnen. Ze probeerden de vrouw stil te houden en duwden een kussen op haar gezicht om haar te versmachten. Vervolgens sloegen de gangsters de eeuwelinge in het gezicht en gooiden haar de trap af.

    De Standaard,

    Daar zat dan haar moeder in een krakende rieten zetel: jongbestorven weduwe met de handen besluiteloos in de schoot, grijs als een duif op haar éénenveertigste, een wegrottend gebit waarnaar niet werd omgekeken, en een ingedeukte mond met talloze rimpels als bij een eeuwelinge tegen wil en dank.

    Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,