eierlevendbarend


eierlevendbarend 1.0

(biologie [fauna])

zich voortplantend door eieren in het lichaam uit te broeden, dus zonder directe verbinding tussen moeder en jong, en de daaruit ontwikkelde jongen te baren; ovovivipaar

Algemene voorbeelden


Adders zijn ovovivipaar of eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat ze hun eieren niet leggen, maar ze in hun buik laten zitten totdat ze uitkomen.

http://www.wapiti.be/steekkaarten/topic9901.htm

Er zijn een aantal reptielen die zowel eierleggend als eierlevendbarend kunnen zijn. Dit is afhankelijk van het klimaat waarin zij leven. De exemplaren in warmere streken leggen eieren en slangen die in wat koelere streken leven, zijn eierlevendbarend.

http://www.serpo.nl/spreekb.htm

Bij eierlevendbarende dieren is bekend dat het vliesje (de eierschaal) kan knappen voordat de dieren gebaard worden en dat het dan dus lijkt dat het dier echt direct uit het moederdier komt.

http://www.ravon.nl/Forum/tabid/67/aft/4009/Default.aspx,

De hagedissen in de bokaal horen tot de soort Lacerta vivipara (nu ook gekend als Zootoca vivipara). De wijfjes van deze soort leggen de eieren pas als de jongen erin volledig ontwikkeld zijn. Die komen daarna onmiddellijk uit en kunnen het alleen redden. Ze zijn dus niet echt levendbarend, zoals de term vivipara in hun naam evenwel aangeeft, maar eerder 'eierlevendbarend'.

http://www.natuurwetenschappen.be/educa/pdf/dossier_250jaar/index.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


  • eierlevendbarende
  • eierlevendbarendheid