ovipaar


ovipaar 1.0

(dieren; biologie)

zich voortplantend met behulp van eieren die uitgebroed worden of zich op andere wijze buiten het lichaam ontwikkelen en vervolgens uitkomen; zich voortplantend door eieren te leggen; eileggend; eierleggend

Algemene voorbeelden


Schildpadden zijn zonder uitzondering ovipaar, ofwel eierleggend. Grotere soorten hebben meer ronde eieren, kleinere soorten meer langwerpige, en alle eieren zijn wit tot witgeel van kleur.

http://www.dierenkliniek-willig.com/reptiel%20algemene%20info%20schildpadden.htm

Bij vrijwel alle dieren met uitwendige bevruchting ontwikkelen de embryo's zich buiten het lichaam van het wijfje, in het milieu. Ook bij de meeste soorten met een inwendige bevruchting gebeurt het grootste deel van de ontwikkeling buiten het moederdier, gewoonlijk in een ei dat omgeven is door een beschermende structuur. Dergelijke soorten worden ovipaar (eierleggend) genoemd.

http://books.google.nl/books?id=QaIJXePiIyIC&pg=PA25&lpg=PA25&dq=ovipaar+inwendige+bevruchting&source=bl&ots=puCu0fCT2E&sig=H9I-OiQdTS0YwZaQdFblOpewJcI&hl=nl&sa=X&ei=W-yLT5vwJs-SOqDiyMYJ&ved=0CCwQ6AEwAQ#v=onepage&q=ovipaar%20inwendige%20bevruchting&f=false,

Ovipare soorten zoals kat-, zebra- en verpleegsterhaaien leggen grote, dikschalige eieren op het rif.

http://www.duiken.nl/

Hierbij kunnen we de haaien in drie groepen verdelen [...]: Ovipaar (eileggend): de haai legt eieren in eikapsels die aan de uiteinden lange hechtdraden hebben [...]. Ovovivipaar (eierlevend-barend): de eieren hebben slechts een dun eikapsel en worden in het moederlichaam vastgehouden. Daar ontwikkelen de jongen zich helemaal, totdat ze zichzelf kunnen redden [...]. Vivipaar (levendbarend).

http://www.dolfinarium.nl/dieren/default.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding