endodontoloog


endodontoloog 1.0

tandarts die is gespecialiseerd in complexe wortelkanaalbehandelingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een endodontoloog…

is een tandarts

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in complexe wortelkanaalbehandelingen
  • [Instrument] maakt gebruik van een operatiemicroscoop

    Algemene voorbeelden


    Uw tandarts zal u doorverwijzen naar een endodontoloog wanneer u last hebt van aandoeningen binnenin het mergachtige gedeelte van uw tanden of kiezen. Ook wel het wortelkanaal genoemd. In dit kanaal lopen zenuwen en bloedbanen. Als hier sprake is van een ontsteking of een andere aandoening, dan kan dat behalve veel pijn, ook resulteren in het verlies van de tand of kies. De endodontoloog kan deze aandoeningen behandelen.

    http://www.uwgebit.nl/uw-gebit/doorverwijzen/de-endodontoloog.html

    Simpel gezegd voert een endodontoloog (complexe) wortelkanaalbehandelingen uit. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een operatiemicroscoop, omdat zo de wortelkanalen beter gevonden en behandeld kunnen worden. Een endodontoloog kan ook een nieuwe kanaalbehandeling uitvoeren bij een tand of kies die niet geheel is genezen is na een eerste wortelpuntontsteking [...]. Om endodontoloog te worden moet een tandarts een aanvullende opleiding tot endodontoloog afronden.

    http://www.dentalclinics.nl/page/view/name/139-wat-doet-de-endodontoloog

    Een endodontoloog lost lastige vraagstukken die met wortelkanaalbehandelingen te maken hebben op. Te denken valt aan onbegrepen pijnklachten in het gebit of in het hoofd-halsgebied. Ook kan het gaan over flinke kiespijn die aanhoudt of over een ontsteking aan een wortel van een tand of kies [...]. Hiervoor is de endodontoloog uitgerust met speciaal gereedschap waaronder een microscoop.

    http://www.tctveld.nl/Verwijs_endodontologie/index.php