enthousiasteling


enthousiasteling 1.0

iemand die buitengewoon enthousiast is voor iets; zeer enthousiast persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een enthousiasteling…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is buitengewoon enthousiast voor iets
 • [Activiteit of handeling] gedraagt zich zeer enthousiast

  Algemene voorbeelden


  De deuren van de museumstelplaats bleven (helaas) hermetisch dicht om de unieke stukken te beschermen tegen de begerige blikken van enthousiastelingen.

  http://arnoverhagen.fotostop.be/TSP2003/afscheid_Post.htm,

  Enthousiastelingen die een caviaatje willen aanschaffen, moeten nog zeker een maand geduld hebben. Cavia's, die met twee maanden al geslachtsrijp zijn, moeten een week of vijf bij hun moeder blijven voordat ze op zichzelf kunnen wonen.

  http://lian.punt.nl/index.php?gr=7369,

  'De fietsindustrie is uiterst conservatief. De fiets wordt opgeschminkt met design-elementen, maar dat is gefrunnik zonder dat er aan de ergonomie wezenlijk iets verandert. De ontwikkeling moet van de kleine bedrijven en de enthousiastelingen komen.'

  http://www.tauber.nl/tavara/,

  De stijgende populariteit van Afrikaanse muziek in de vroege jaren '80, het verder ondersteunen van verschillende nationale muziekstijlen door enthousiastelingen zoals Andy Kershaw, Peter Gabriël en David Byrne, de muzikale ontginningen (of plunderingen?) van Malcolm Mc Laren en Paul Simon en de neiging tot diversificatie in een overgesatureerde popmarkt, zorgden voor een ideaal wereldmuziek-klimaat.

  http://users.belgacom.net/bn099756/bestanden/thesis.htm

  Jij en je bedrijf zijn nog op zoek naar vernieuwende communicatie? Mooi! Laat onze filosofie en diensten je overtuigen van onze kwaliteiten. Trouwens, wij staan altijd open voor een enthousiasteling met baanbrekende ideeën.

  http://www.globalimage.be/intro.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • enthousiastelingen zijn

  Ik houd het erop dat de auteurs inderdaad enthousiastelingen zijn, maar met een erg roze bril en 85% van het platenwerk quoteren tussen de 3 en 5 (op 5).

  http://perswww.kuleuven.ac.be/~u0000220/lijst_tijdschriften.html,

  met adjectief ervoor


  • een 10-jarige enthousiasteling

  'Ik vind het hartstikke gezellig op school, en thuis, in de caravan, verveel ik me alleen maar', zegt een 10-jarige enthousiasteling.

  http://www.geocities.com/azckollum/default.htm

  • de grootste enthousiastelingen

  Een koers-winstverhouding van over de veertig: dat vonden zelfs de grootste enthousiastelingen vrijdag een tikkeltje te veel van het goede.

  De Standaard,

  • jeugdige enthousiastelingen

  De orkesten kwamen uit diverse windstreken, zij het dat alle elf van boven de rivieren waren. Uitbreiding in zuidelijke richting zou in de toekomst een nog groter deelnemersveld kunnen opleveren. Of dat per sé nodig is kan betwist worden, want nu al was met een totaal deelnemersaantal van ruim driehonderd muzikanten een behoorlijk aantal, veelal jeugdige enthousiastelingen, actief bezig.

  http://www.deharmoniebarneveld.nl/Publicaties/27092004.htm,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een literair georiënteerde enthousiasteling

  Als je in een biblioteek naar sporen begint te zoeken, reis je van de ene kast naar de andere en kun je lang onderweg zijn. Zo belandde ik bij een meer dan literair georiënteerde enthousiasteling: de Westvlaamse arts Eugeen van Oye. De geliefkoosde leerling van Gezelle, zelf dichter, had zich al vroeg met de Scandinavische cultuur vertrouwd gemaakt en dat kleurde ook zijn flamingantische denkbeelden.

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: uit

  • enthousiastelingen uit de gemeente Staphorst
  • enthousiastelingen uit de Nederlandse Kempen
  • enthousiastelingen uit 78 steden

  'We denken aan mensen die sportverslaggeving willen doen, een interview willen voorbereiden, raads- en commissievergaderingen willen verslaan voor de radio en berichten willen doorgeven waar wij verder mee uit de voeten kunnen', vertelt Geert-Jan Lassche, die zelf enthousiast is over zijn werk bij Radio Nieuwleusen. Enthousiastelingen uit de gemeente Staphorst die ook voor dit werk voelen kunnen een brief schrijven naar Radio Nieuwleusen.

  Meppeler Courant,

  Met de komst van de kunstmest, het herbebossen van de heide en het in cultuur brengen van de arme Kempense heidegronden werd het Kempens schaap overbodig en leek het gedoemd om uit sterven. Gelukkig hebben enkele enthousiastelingen uit de Nederlandse Kempen dit dier van de verdwijning weten redden.

  http://home2.planetinternet.be/stilerf/schapen.htm

  Het was essentieel voor de snelle groei van het mob-verschijnsel dat David Danzig zijn verslag stuurde naar het populaire weblog van Sean Savage (cheesebikini.com), die vervolgens de term flash mob heeft gemunt. Nadien is een wildgroei aan mob-sites ontstaan, tot in Zuid-Korea toe. In de Duitse provinciestad Jena is een flash mob vorige uitgelopen op een flop - 'of noem je dat flopmob, mobflop of flashflop?', vraagt Kris zich af op de verbluffend uitgebreide Duitse site Flash Mob - Wann? Wo Wieso?, waar maar liefst enthousiastelingen uit 78 steden oproepen tot een flash mob bij hen in de buurt.

  De Morgen,

  in voorzetselgroep


  • 90% van de enthousiastelingen

  Al voor de poorten in Exloo open gingen was het met telefonische bliksemenquête duidelijk geworden: meer dan 90% van de enthousiastelingen van het jaar ervoor zou helemaal niet terug komen.

  http://www.nh.cybercomm.nl/brief-ja.htm,

  • cursussen voor enthousiastelingen

  We hebben tal van cursussen voor enthousiastelingen die dansen puur als hobby zien.

  http://www.cke.nl/

  met substantief ervoor


  • een aantal enthousiastelingen

  In oktober 2002 werd de mogelijkheid geboden om een systeem te laten ontwikkelen dat op al deze vragen een antwoord moest gaan geven. Een aantal enthousiastelingen ging hiermee aan de slag en uiteindelijk resulteerde dit in apparatuur en software waarmee veel gedetailleerder gegevens verzameld zouden kunnen worden dan voorheen.

  http://www.museumdepeel.nl/

  Twintig jaar geleden bedacht Guurt Vleeshakker dat het misschien wel leuk zou zijn om eens een echt woordenboek te maken met specifieke dialectwoorden van Oostzaan. Het kostte haar niet veel moeite om een aantal enthousiastelingen om zich heen te verzamelen, immers: men sprak toen nog grotendeels Oostzaans!

  http://www.nhd.nl/Index/0,4731,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.nhd.nl%2FPagina%2F0%2C7106%2C15-1-1--2183389-1322-723605-%2C00.html,

  • een club enthousiastelingen

  Een paar weken geleden plaatste Gerard Rutten uit Pesse een kleine advertentie in de krant om na te gaan of er in Pesse en omgeving interesse was voor het oprichten van een paardesportvereniging waarin western riding centraal staat. De reacties waren zo overweldigend dat een club enthousiastelingen inmiddels al is begonnen met rijden in manege Smit in Pesse.

  Meppeler Courant,

  • een groep enthousiastelingen
  • een groepje enthousiastelingen

  In de oorlog moest de N.B.B. haar activiteiten opschorten. In oktober 1951 werd de bond door een groep enthousiastelingen weer nieuw leven ingeblazen.

  http://www.badmintonclublieshout.nl/gesch_badm.htm,

  Eerst korte ritten, daarna al eens langere afstanden en zonder dat ze het besefte kwam ze in het milieu van de wielerliefhebbers terecht. Vijf jaar geleden trok ze met een groep enthousiastelingen voor een fietsvakantie naar de Franse Alpen.

  De Standaard,

  Een groepje enthousiastelingen heeft sinds dit jaar een vrijdagnamiddag sessie opgestart.

  http://www.nuclea.be/sectie16.htm

  Een bejaarde en verre van fitte bioloog trok aan het hoofd van een groepje enthousiastelingen het woud in.

  NRC,

  • een paar enthousiastelingen

  De club trommelde een paar enthousiastelingen op, die zich sterk maken voor de bouw van een wooncomplex voor ouderen aan de Bieuwemastraat.

  Nieuwsblad van het Noorden,

  • een schare enthousiastelingen

  De komst van de moderne wide-body straalvliegtuigen heeft het vliegen weliswaar verregaand gedemocratiseerd en daarmee deels van zijn romantiek beroofd, maar de wereld kent nog steeds een enorme schare enthousiastelingen sport- en zweefvliegers, parapenters, ultra-light vliegers, hanggliders en al die andere liefhebbers van de aviatiek in de ruimste zin van het woord.

  http://studium.hosting.rug.nl/activiteiten%202003/luchtvaart-inleiding.htm,

  • een stel enthousiastelingen

  Een stel enthousiastelingen onder leiding van Hendrik Nijsingh bracht de club tot een groot muzikaal leven.

  Meppeler Courant,

  met telwoord ervoor


  • 11 enthousiastelingen
  • 25 enthousiastelingen
  • 200 enthousiastelingen
  • vier enthousiastelingen
  • veertien enthousiastelingen

  Uiteraard worden de activiteiten (geleid door een moniploeg van 25 enthousiastelingen) aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen.

  http://www.zomergem.be/gemeente/onderwerpen/jeugd/paginas/jeugdverenigingenonder.htm

  Veertien enthousiastelingen stonden vlak na de eeuwwisseling aan de wieg van Vollenhoofsch Fanfare.

  Meppeler Courant,

  Ondanks het feit dat een aantal van de afgelopen wedstrijden samen viel met de noordelijke crosscompetitie deden er toch weer ruim 200 enthousiastelingen mee.

  Meppeler Courant,

  Op 26 april in het gezegende jaar 1986 zaten 11 enthousiastelingen met oog voor de toekomst rond een tafel in het Antwerpse. Paul Embrechts […] en Hugo Schiltz besloten samen dat een fraaie en bruisende stad als Antwerpen haar eigen televisiezender verdiende.

  http://www.atv.be/

  Hij is één van de vier enthousiastelingen in het comité, dat jaarlijks de trekkertoertocht in Vledder organiseert.

  Meppeler Courant,

  • weinig enthousiastelingen

  Ook Speelstad Oranje bij Beilen kreeg aanvankelijk weinig enthousiastelingen achter zich, maar in het eerste jaar trok dit overdekte attractiepark al meer dan 200.000 bezoekers.

  Meppeler Courant,

  met onbepaald voornaamwoord


  • andere enthousiastelingen
  • enkele enthousiastelingen

  Met enkele enthousiastelingen werd een kleine sketch in elkaar gestoken die zou worden opgevoerd tijdens het diner.

  http://www.bovendeberg.be/

  We mogen weldra het 100ste lid verwachten en dat doet zich voelen bij het bestuur. Het wordt bijna onmogelijk dat vijf mensen een club van zo'n formaat goed kunnen runnen en bij aanvang van het clubjaar 1999 wordt het bestuur uitgebreid naar tien man. Dit is ook tevens het moment waarop Wim Slot de tijd rijp acht om zijn taak over te laten aan andere enthousiastelingen.

  http://www.manenmuis.be/pages/historiek.html

  De bunker werd begin 1991 ontdekt door Ruud Murk en samen met een aantal andere enthousiastelingen compleet gerestaureerd.

  http://home.wanadoo.nl/lcvdhulst/index-lc.html

  Als we kijken naar andere Europese initiatieven, bijvoorbeeld diegene die uitgewerkt zijn in de bundel […], dan merken we op dat er, zoals in Vlaanderen, heel wat gebeurt in Europa. Maar dat het werk vaak drijft op de energie van enkele enthousiastelingen, die moeten vechten voor het vinden van middelen. Daardoor zijn projecten vaak beperkt door middelen en in tijd.

  http://www.gent.be/forum/studies/EDU%20PROJECT2.pdf,

  Ik schuw de vertakkingen van mijn verhalen in de hoofden van de anderen. Ze hebben van hun geloof een kleurboekje gemaakt. Ook ik word onderwerp van de verbeelding van enkele enthousiastelingen.

  Vertezucht, Jef Aerts,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  enthousiasteling 1.1

  ((vooral) in België)

  iemand die veel van iemand of iets houdt; liefhebber van iemand of iets; bewonderaar van iemand of iets; fan
  Steeds met een van-bepaling.

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een enthousiasteling…

  is een liefhebber; is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Enthousiastelingen van Händel kregen een half miljoen pond van het Heritage Fund, dat zijn gelden krijgt uit de staatsloterij.

    De Standaard,

    Nog nooit had hij in het hoofd van een uit een vrouw geboren vrouw de wereld tot stilstand kunnen brengen. Deze grimmige enthousiastelingen van het aardse leven, deze geboren kampioenes van het aanschijnzweet, deze aartsrealo's die hun ronde schouders ophaalden over de praatjes, de formules, de formuleringen waarmee je je probeerde te onttrekken aan hun Cyclus.

    Alle mensen worden broeders; De cijfers spreken, Yves Petry,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen